Çevre Ve Sehircilik Bakani Murat Kurum, Ayder'deki Kentsel Dönüsüm Çalismalarini Degerlendirdi Açiklamasi

'2022 yili sonunda buradaki üst yapiya iliskin faaliyetler bitecek. Bitmesine müteakip tasinma süreci baslayacak, onu da baslattik. Vatandaslarimizla görüsüyoruz ama yeni binalar bitmeden eski binalara iliskin bir yikim süreci baslatmak istemiyoruz' '2022 yilinda binalarin bitmesine müteakip imar planina uymayan binalarin da kaldirma sürecini yürütecegiz. 2023 yilinda özledigimiz Ayder'e kavusacagiz'

Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum, Ayder Yaylasi'nda yürütülen kentsel dönüsüm çalismalari kapsaminda 2022 yili sonunda üst yapiya iliskin faaliyetlerin bitecegini belirterek, "2023 yilinda özledigimiz Ayder'e kavusacagiz." dedi.

Bakan Kurum, beraberinde Bakan Yardimcisi Fatma Varank, Rize Valisi Kemal Çeber, AK Parti Rize milletvekilleri Osman Askin Bak ve Muhammet Avci, Rize Belediye Baskani Rahmi Metin ve diger yetkililerle Çamlihemsin ilçesine bagli Ayder Yaylasi'na gelerek yürütülen çalismalari inceledi.

Burada vatandaslarla görüsen Kurum, Ayder'deki kentsel dönüsüm çalismalarina iliskin talepleri dinledi.

Bakan Kurum'a Ayder'in eski fotograflarini gösteren Hüseyin Memisoglu, kendilerinin burada yasadigini ve magdur olmak istemediklerini söyledi.

Bunun üzerine Kurum, "Ayder'de Ayderlilerden baska kimse olmayacak. Eski haline dönüstürmek için çalisiyoruz. Çalismalara horon ile basladik. Açilisini da horon ile yapacagiz." dedi.

Bakan Kurum, tulum esliginde vatandaslarla horon oynadi. Bu sirada iki kisi, atma türkü esliginde Kurum'a, "Çamlihemsin dedigin iki dagin arasi, Bakanim seninledir bu milletin duasi, Reisin emaneti, çok seviyoruz sizi, paralari bol ver da, magdur eyleme bizi." dedi.

Kurum, daha sonra yapimi tamamlanan evleri birlikte gezdigi vatandaslarla fikir alisverisinde bulundu, talepler üzerine evlere bazi ilaveler yapilmasi talimatini verdi.

Kurum, ardindan gazetecilere, Ayder Yaylasi'nda, dogal alanlarin korunmasi amaciyla çevre ve doga koruma projesi yürüttüklerini söyledi.

Buradaki tüm dogal güzellikleri korumak, yaylayi bir dünya markasi haline getirmek adina gayret gösterdiklerini dile getiren Kurum, Ayder Yaylasi'ni yenileme projesini etaplar halinde yürüttüklerini ifade etti.

Kurum, ilk etapta Ayder içerisinden geçen tüm altyapiyi yenilediklerini kaydederek, "Altyapiyi tamamlamaya müteakip apart otellerimizin insasini gerçeklestiriyoruz. 52 odali apart otelimiz, 76 odali termal otelimizin insasi devam ediyor. Insallah önümüzdeki yilin ilk çeyreginde buralarin insasini gerçeklestirmis olacagiz." diye konustu.

Ayder'in silüetine zarar veren yapilarin tasinma sürecini de yürüttüklerine isaret eden Kurum, sözlerini söyle sürdürdü:

"Vatandaslarimizin taleplerini de aldik. Vatandasimizi magdur etmeden, onlarin taleplerini alarak, istisare ederek bu projeyi yürüyoruz. Buraya her yil binlerce kisi geliyor. Bu trafik yükünden ve araçlardan dolayi bölgede gezme imkani yok. Bu nedenle Ayder'in girisinde otopark insaatimiz var, yüzde 40 seviyelerine geldi ve önümüzdeki yilin ilk aylarinda burayi tamamlayacagiz. Buraya gelen vatandaslarimiz, araçlarini güvenli alana park ederek, ringlerle bölgeye gelecek ve trafik yükü olmadan Ayder'i gezecekler. Toplamda 160 yapiyi, yeni alanlara tasimak suretiyle önemli bir dönüsümü yürütüyor olacagiz."

- "Amacimiz Ayder'i en güzel sekilde gelecege tasimaktir"

Ayder'e, Çevre Koruma Projesi kapsaminda aritma tesisi insa ettiklerini bildiren Kurum, "Burasi da Ayder'e hizmet ediyor, atik sular aritiliyor. Buradaki ekolojik yasamin sürmesi ve doganin korunmasi adina bu projemiz de faaliyete geçmis oldu." dedi.

Kurum, burada imar barisini suistimal eden 118 yapi oldugunu, bunlarin 46'sinin yikimini gerçeklestirdiklerini kaydederek, sunlari söyledi:

"Bu kapsamda hayal ettigimiz Ayder'i, yemyesil ormanlariyla masmavi gölleri, dereleri, irmaklariyla gelecekler nesillere aktarmaktir. Bu bölgede yine salincaklar vardi, yaklasik 22 bin metrekarelik alani kesin korunacak alan ilan ettik. Hemen salincaklari kaldirmak suretiyle yaylanin en önemli mekanini vatandasimizin hizmetine sunduk. Simdi bu meramizda horonlar çekilecek, senlikler yapilacak. Amacimiz Ayder'i en güzel sekilde gelecege tasimaktir."

Bakan Kurum, Ayder'e yapilan projenin bir benzerini Uzungöl'e de yapacaklarini ifade etti.

- "Rize merkezde çok önemli bir kentsel dönüsüm projesi baslattik"

Rize'deki kentsel dönüsüm çalismalarina da deginen Kurum, "Rize merkezde bir dönüsüm süreci baslattik. Daha önceki imar planlarinda dolgu olan ama süreç içerisinde yapilasan, deprem riski tasiyan, yan yatan binalarimiz vardi. Bu binalara iliskin de Yaglitas'ta 460, yine Salarha'da 460 tane rezerv konutlar üretiyoruz. Merkez çarsida da Rize mimarisine uygun projeler gelistiriyoruz. Rize merkezde çok önemli bir kentsel dönüsüm projesi baslattik. Bu proje bittiginde sehre, kuzeyden nefes alacagi koridorlar olusturuyoruz. Vatandaslarimiz saglam ve güvenli konutlarda oturacaklar." diye konustu.

Kurum, projelendirdikleri millet bahçesini 2023 yilinda bitirip hizmete sunacaklarina isaret ederek, amaçlarinin Rize'nin yesilini artirmak, vatandaslarin deprem riskini ortadan kaldirmak, yaylalarina sahip çikacak adimlar atmak oldugunu, eser siyaseti yaptiklarini, her zaman da vatandasla birlikte yürüdüklerini kaydetti.

Bakan Kurum, bir gazetecinin, "Ayder'in dönüsümü ne zaman tamamlanacak?" sorusuna su yaniti verdi:

"Ayder'de altyapi isimizi tamamladik, üst yapida çalismalarimiz sürüyor. Rezerv apartlari ve termal otelimizi, otoparkla birlikte önümüzdeki yil tamamlayacagiz. 2022 yili sonunda buradaki üst yapiya iliskin faaliyetler bitecek. Bitmesine müteakip tasinma süreci baslayacak, onu da baslattik. Vatandaslarimizla görüsüyoruz ama yeni binalar bitmeden eski binalara iliskin bir yikim süreci baslatmak istemiyoruz. 2022 yilinda binalarin bitmesine müteakip imar planina uymayan binalarin da kaldirma sürecini yürütecegiz. 2023 yilinda özledigimiz Ayder'e kavusacagiz."

Kaynak: AA