Uluslararasi Yunus Emre Sempozyumu Sonuç Bildirgesi

Kilis 7 Aralik Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyati bölümü tarafindan tertip edilen “Vefatinin 700. Yilinda Yunus Emre Sempozyumu” çevrim içi olarak gerçeklestirildi. Sempozyuma Türkiye’nin muhtelif üniversite 14 ve kurumlarinda hizmet veren 24 akademisyen ve arastirmaci yazar istirak etti.

Uluslararasi Yunus Emre Sempozyumu Sonuç Bildirgesi
Sempozyumun birinci oturumunda, büyük Türk sairi Yunus Emre’nin siirlerinde vahdet-i vücud anlayisi çerçevesinde Hak ve insan tasavvuru, dünya barisina katki saglayan hosgörü felsefesi, Yunus Emre ile ilgili yapilan çalismalar baglaminda gelenegin icadi insan sevgisi üzerine yabanci bilim insanlarinin görüsleri ve Orhan Dündar’in Gönüller Sultani Yunus Emre isimli eserinde degerler egitimi ele alindi.

Yunus Emre’yi çesitli alanlarda anma amaciyla gerçeklestirilen sempozyumun en kisa süre içinde kitaplastirilarak ilgililerin dikkatine sunulmasina karar verildi.

Uluslararasi Yunus Emre Sempozyumu Sonuç Bildirgesi söyle, “1. Türk tasavvufunun önemli sahsiyetlerinden biri olarak Yunus Emre’nin hem yeni nesillere takdim edilmesi hem de onun insanliga miras biraktigi ögretilerini dünyanin her yanina ulastirmak amaciyla 2021 yili "Yunus Emre ve Türkçe Yili" ilan edilmistir. 2. 13. yüzyilda yasamis kültür, edebiyat, düsünce tarihimize tesir eden, gönül yapmayi kendisine siar edinen büyük Türk sairi Yunus Emre sadece Türk siirini degil Anadolu’da olusan Türk düsüncesini de köklü fikirleriyle derinden etkilemistir. 3. Yunus’un büyük sair olmasinda evrensel sembolizme ulasarak evrensel bir dil kullanmasi etkili olmustur. 4. Yunus’ta evrensel bir dil var midir, Asirlar öncesinden dogmus bir hosgörü düsüncesi günümüz insanlarinin sorunlarina çözüm bulabilir mi, Yunus’un sevgi dilinin gücü nereden geliyor, Yunus’un hosgörüsünü dünyaya tanitmanin yollari nelerdir, Yunus Emre Türk kimliginin sembol sahsiyeti olma vasfini nasil kazandi, Cumhuriyet dönemi sonrasi Yunus Emre etrafinda gelisen tartismalarin çerçevesi nedir? gibi sorular sempozyumda üzerinde durulan önemli meselelerdendir. 5. Milli kimlik ve edebiyatin olusturulmasinda millî bir veli olarak görülen Yunus Emre hakkinda Cumhuriyet sonrasi yorumlarda kimlik algisi, kimlik kurgusuna yogunlasilmasi farkli perspektifler ve veriler saglayacaktir.6. Tasavvuf edebiyatinin önemli bir sahsiyeti olarak kabul edilen Yunus Emre hem Türk hem yabanci pek çok bilim adaminin çalismalarina konu olmustur. 700 yüzyil önce vefat eden Yunus’un; hosgörünün, alçakgönüllülügün, dostlugun, sevginin sembolü olmasi bilim adamlarinca kabul edilen ortak bir sonuçtur.7. Gelecegin teminati olarak görülen çocuklarin yetistirilmesi ve hosgörü, adalet, dostluk, dürüstlük, sabir, sorumluluk, sevgi gibi degerlerin nesillere aktariminda Yunus Emre’nin insan ve dünya anlayisinin rolü oldukça önemlidir. 8. Bir imgelem olarak da degerlendirilebilecek Yunus Emre, siirlerinde kullandigi sembollerle öz bir siir dili olusturarak Türk siirinin çitasini belirleyen degerli bir sahsiyet olmustur.”
Kaynak: İHA