Ülkemizi Küresel Bir Aktör Haline Getirecek Projelerimizden Vazgeçmeyecegiz'

Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, Türkiye olarak Avrupa-Çin arasindaki 710 milyar dolarlik ticaret trafiginden daha fazla pay almayi ve lojistik güç haline gelmek için çalistiklarini belirterek, “Ülkemizi hak ettigi gibi küresel bir aktör haline getirecek projelerimizden vazgeçmeyecegiz” dedi.

Ülkemizi Küresel Bir Aktör Haline Getirecek Projelerimizden Vazgeçmeyecegiz'


Izmir Ticaret Odasi (IZTO) Haziran Ayi Olagan Meclis Toplantisi’ni online olarak gerçeklestirdi. Toplantiya Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu da katildi.

Toplantida konusan Bakan Adil Karaismailoglu, Türkiye’nin üreten sehirleri arasinda yer alan Izmir’in ticaret erbaplari ile birlikte olmaktan dolayi duydugu memnuniyeti dile getirdi. Izmir’in çok önemli bir kent oldugunu söyleyen Bakan Karaismailoglu, “Izmir, geçmisten bugüne Türkiye’nin Bati dünyasina açilan en önemli kapilarindan biri oldu. Ancak biz, Izmir’in çok daha büyük bir potansiyele sahip olduguna inaniyoruz. Istiyoruz ki Izmir sadece Bati’ya açilan bir kapi olarak kalmasin. Her seyiyle Türkiye’nin vitrini olsun. Bu nedenle de Izmir’in ulasim ve iletisim altyapisinin gelismesine ayri bir özen gösteriyoruz. 2003’te 430 kilometre olan bölünmüs yol uzunluguna, 523 kilometre daha ekleyerek toplamda 953 kilometreye ulastik. Türkiye’nin en büyük YID Projelerinden biri olan Izmir-Istanbul Otoyolu’nu tamamladik. 8-9 saat süren yolculugu 3,5 saate indirdik; Yolu 100 kilometre kisalttik. Ve Izmir’i adeta Istanbul’a kapi komsusu yaptik. Izmir’in Bursa’ya ulasimini 1 saate, Balikesir’le mesafesini 2 saate, Eskisehir’e ulasimini ise 2-2,5 saat araligina düsürdük. Geldigimiz noktada Izmir - Istanbul Otoyolu’nda köprü dahil tüm kesimlerde taahhüt edilen rakamlarin çok çok üstünde geçis yakalamis durumdayiz. Ayrica Istanbul - Izmir Otoyolu ile yakittan, zamandan ve emisyon azalimindan dolayi yillik 2.96 milyon TL tasarruf sagliyoruz” dedi.



IZMIR’E YAPILAN HIZMETLER

Subat 2020’de Menemen-Aliaga-Çandarli Otoyolu’nu da hizmete sunduklarini belirten Karaismailoglu, Sabuncubeli Tüneli ile Izmir-Manisa arasi ulasim süresini 15 dakikaya indirdiklerini söyledi.

Karaismailoglu, sözlerini söyle sürdürdü:

“Sehrimize olan yatirimlarimiz ise otoyol ve karayollari ile sinirli kalmadi. Ankara-Izmir arasini 3,5 saate düsürecek ve Izmir’i yüksek hizli demiryolu agina baglayacak olan Izmir-Ankara HT projesini baslattik. Projemizin yapimi etap etap hizla devam ediyor. Kemalpasa Organize Sanayi Bölgesi’nin bitisiginde insa ettigimiz Kemalpasa Lojistik Merkezi ile Kemalpasa’yi lojistik sektörün ve sanayinin nabzini tutacak bir merkeze dönüstürüyoruz. Adnan Menderes Havalimani’ni yeni iç ve dis hatlar terminalleri ile Avrupa’nin en modern yapiya sahip havalimanlarindan biri yaptik. Bölgede olusan yüklerin denizyolu ile tasinmasi ve Dogu Akdeniz’de, ana konteyner tasimaciliginda, ülkemizin rol üstlenmesini saglamak amaciyla Çandarli Limani projesini baslattik. Rotamiz denizcilikte lider ülke konumuna gelerek, Izmir’in bu alandaki mevcudiyetini daha da güçlendirmek. Daha nice projeye de devam ediyoruz.”

“ÜLKEMIZI HAK ETTIGI GIBI KÜRESEL BIR AKTÖR HALINE GETIRECEK PROJELERIMIZDEN VAZGEÇMEYECEGIZ”

Hedeflerinin Türkiye’nin Avrupa-Çin arasindaki 710 milyar dolarlik ticaret trafiginde daha fazla pay almasinin saglamak oldugunu söyleyen Karaismailoglu, “Hedefimiz; ülkemizi, dünyanin yeni lojistik gücü hâline dönüstürerek, Türkiye’de ve Izmir’de istihdam alanlari açarak gençlerimize daha fazla is olanagi sunmak. Hedefimiz; Izmir’in üretimden sanayiye her alanda daha çok üreten, daha refah bir sehir olmasini saglamak. Bu yolda hep birlikte adim atmanin, ortak akil ile hareket etmenin çok degerli olduguna inaniyoruz. Halkimiz için, gelecegimiz olan gençlerimiz için yeni is ve as firsatlari saglayacak projeleri 19 yildir milletimizin hizmetine bir bir sunuyoruz. Biz hizmet siyasetinden baska siyaset tanimayiz. Ne kadar engel olmaya çalissalar da ülkemizi hak ettigi gibi küresel bir aktör hâline getirecek projelerimizden de vazgeçmeyecegiz. Halkimiza hizmet etmekten de vazgeçmeyecegiz” ifadelerini kullandi.

PANDEMI YENI FIRSATLAR OLUSTURDU

Toplantida konusan IZTO Yönetim Kurulu Baskani Mahmut Özgener de, pandemi sürecinde Türkiye’nin sahip oldugu lojistik avantajlarin hem ayakta kalmalarini sagladigi hem de firsatlar olusturdugunu ifade ederek, “Tedarik zincirlerindeki kirilmalar, tüm dünyayi yakin, erisilebilir ve güvenilir destinasyonlara yöneltirken ülkemiz bir adim öne çikti. Bu kapsamda, Izmir-Istanbul Otoyolu basta olmak üzere Izmir Adnan Menderes Havalimani’nin büyütülmesi ve modernizasyonu, Izmir Alsancak Limanindan Ro-Ro seferlerinin baslamasi, Izmir-Çandarli Otoyolu kentimizin ekonomisine büyük katki yapan çalismalar olarak öne çikti. Kentimizin ülkemiz ekonomisine daha fazla katki vermesi için Izmir Alsancak Limani, Çandarli Limani, Kemalpasa Lojistik Köyü, Izmir Körfez Geçisi, Izmir’in yeni çevre yollariyla desteklenmesi ve rayli sistem yatirimlarinin yayginlasmasini da çok önemsiyoruz. Bu talepler sadece kentimizin degil, kentimizden bir lojistik üs olarak faydalanan Manisa, Denizli, Aydin basta olmak üzere tüm komsu illerimizin de talepleri arasinda” diye konustu.



Özgener ayrica, Izmir’deki mevcut çevre yollarinin kent içi ve transit trafigini kaldiramayacak hale geldigini belirterek, trafik sorununu çözüm için 3. Çevreyolu etüt, proje ve fizibilite çalismalarinin nitelendirilecek yatirim programina dahil edilmesini Bakan Karaismailoglu’ndan talep etti.

(Salih Yilmazsoy /IHA)
Kaynak: İHA