Türkiye Imalat PMI Haziran'da 51,3 Oldu

ISO Türkiye Imalat PMI, Haziran’da yeniden esik deger 50’nin üzerine çikarak 51,3 olarak gerçeklesti.

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi performansinda en hizli ve güvenilir referans kabul edilen Istanbul Sanayi Odasi (ISO) Türkiye Imalat PMI (Satin Alma Yöneticileri Endeksi) anketinin Haziran 2021 dönemi sonuçlari açiklandi. Esik deger olan 50’nin üzerinde ölçülen tüm rakamlarin sektörde iyilesmeye isaret ettigi anket sonuçlarina göre, Mayis’ta 49,3 olarak gerçeklesen manset PMI, Haziran’da yeniden esik deger 50,0’nin üzerine çikarak 51,3 olarak gerçeklesti. Covid-19 salgininin yayilmasini önlemek için uygulanan kisitlamalarin gevsetilmesi, Türk imalat sektörünün ikinci çeyrek sonunda büyüme bölgesine geri dönmesinde etkili oldu. Hem üretim hem de yeni siparisler haziranda artis gösterdi. Yurt disindan alinan yeni siparislerde ise Ocak ayindan beri en güçlü artis kaydedildi. Bazi firmalar, ham madde temininde yasanan zorluklarin üretimde daha yüksek oranli artisi engelledigini bildirdi. Tedarikçilerin teslimat süreleri haziranda yine belirgin bir sekilde artti, ancak bu artis geçen yilin eylül ayindan beri en ilimli düzeyde gerçeklesti. Girdi alimlarinin yeniden büyümeye geçmesine ragmen, malzeme teminindeki sikintilar girdi stoklarindaki azalisin devam etmesine yol açti. Malzemelere erisimde yasanan sorunlar nedeniyle imalatçilar yeni siparisleri karsilarken mevcut stoklari kullandilar. Bunun yansimasi olarak nihai ürün stoklari da düsüs gösterdi.

Üretim gereksinimlerindeki artis, firmalari ikinci çeyrek sonunda istihdam artisini sürdürmeye tesvik etti. Istihdam üst üste on üçüncü ay artti ve söz konusu artis ilimli düzeyde olmasina ragmen Mayis ayina göre daha yüksek oranda gerçeklesti.

Girdi maliyetleri enflasyonu haziranda son alti ayin en yüksek düzeyine çikti. Anket katilimcilari, girdi fiyatlarindaki artisi genel olarak Türk lirasindaki deger kaybina baglarken, basta metal olmak üzere ham madde maliyetlerinin yükseldigine yönelik geri dönüsler de alindi. Firmalar maliyet yüklerindeki artisa kendi satis fiyatlarini yükselterek karsilik verdi. Böylece satis fiyatlari keskin sekilde ve Eylül 2018’den beri en yüksek oranda artti.

Sektörlerin çogunda üretim büyümeye geçti

Istanbul Sanayi Odasi Türkiye Sektörel PMI haziran verilerine göre, yeni vaka sayilarindaki artis dalgasinin geri çekilmesiyle birlikte Covid-19 kisitlamalarinin gevsetilmesi, birçok sektörde üretimin yeniden büyümeye geçmesini sagladi. Haziranda üretim artisi saglayan sektörlerin sayisi mayis ayina göre ikiye katlanarak altiya yükseldi. Üretim özellikle giyim ve deri ürünleri sektöründe güçlü sekilde artarken en belirgin yavaslama ise makine ve metal ürünleri sektöründe gerçeklesti. Sektörlerin yarisinda toplam yeni siparisler artis kaydetti.

Ihracat tarafinda görünüm daha da olumlu seyretti ve yedi sektörün ihracatinda büyüme gerçeklesti. Sektörlerin çogunlugunda istihdam artisi devam etti. Isgücü sayilarini azaltan tek sektör giyim ve deri ürünleri oldu.

Anket bulgulari, imalat sektörünün genelinde tedarik zincirindeki aksamalarin devam ettigi yönündeydi. Tedarikçilerin teslimat sürelerindeki en keskin artis elektrikli ve elektronik ürün imalatçilarinda görüldü.

Bunun sonucu olarak, en yüksek girdi maliyeti enflasyonu da yine elektrikli ve elektronik ürünler sektöründe gerçeklesti.

Genel tabloya bakildiginda, 10 sektörün sekizinde girdi fiyatlarindaki artisin hizlanmasi dikkat çekti. Girdi fiyatlarindaki en ilimli artis kimyasal, plastik ve kauçuk ürünleri imalatçilarinda gerçeklesti. Satis fiyatlarinda ise en yüksek enflasyon metalik olmayan mineral ürünler sektöründe kaydedildi. Girdi maliyetlerinde oldugu gibi satis fiyatlari enflasyonu da sektörlerin çogunlugunda mayis ayina göre hizlandi. Satis fiyatlarindaki en yavas artis kara ve deniz tasitlari imalatçilarinda ölçüldü. Üretim ve yeni siparislerdeki iyilesme isaretlerine bagli olarak takip edilen 10 sektörden besinde satin alma faaliyetleri artis gösterdi. Bununla birlikte, yukarida belirtilen tedarik zinciri aksamalari nedeniyle gida ürünleri disinda tüm sektörlerde girdi stoklari azaldi. Üretim öncesi stoklarda en sert düsüs makine ve metal ürünleri sektöründe gerçeklesti. Veriler, ikinci çeyrek sonunda nihai ürün stoklarinin da genel olarak azaldigina isaret etti.
Kaynak: İHA