Tayland, Puket Adasi'nda Karantinasiz Turist Agirlamaya Basladi

Adaya giden turistler karantinada kalmayacak ancak 14 gün boyunca ana karaya seyahat edemeyecekler.

Tayland, turizmi yeniden canlandirmak amaciyla karantinasiz ilk turistlerini Puket Adasi'nda agirlamaya basladi.

Yerel basinda yer alan haberlere göre, sadece Puket Adasi'ni kapsayan karantinasiz turist kabulünü öngören "Phuket Sandbox" plani kapsaminda bugün gün sonuna kadar yaklasik 250 kisi Tayland'a gelmis olacak.

Puket Adasi'na giden turistler karantinada kalmayacak ancak 14 gün boyunca ana karaya seyahat edemeyecekler.

Abu Dabi'den bugün adaya yapilan ilk uçusun ardindan geç saatlerde Katar, Israil ve Singapur'dan da Puket'e yolcularin varmasi bekleniyor.

Yetkililerin adada vakalarin artmaya baslamasi halinde daha fazla kisitlamaya veya tam kapanmaya ihtiyaç duyulabilecegi uyarilari üzerine adaya karantinasiz giris için belirlenen 1500 sayisi 250 turiste indirilmisti.

Tayland Basbakani Prayuth Çan-oça, plani yerinde gözlemlemek için Puket'e gitmek üzere yola çikti.

Prayuth, planin Tayland'in 120 gün içinde tamamen yeniden açilmasi hedefine yönelik ilk adim oldugunu vurgulayarak bu bakimdan Puket'te hayata geçirilen bu uygulamanin tüm ülke açisindan önem teskil ettigini söyledi.

Turizm gelirleri, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini öncesinde Tayland'in ekonomisinin yaklasik beste birini ve Puket'in gelirlerinin yüzde 95'ini olusturuyordu.

"Phuket Sandbox" planinin ülkeye üç ay içinde 278 milyon dolar getirmesi bekleniyor. Ancak bu meblag, Tayland'in salgin öncesi turizmden elde ettigi gelirin yine de çok altinda kaliyor.

- "Phuket Sandbox" plani

"Phuket Sandbox" plani çerçevesinde yetiskin yabanci ziyaretçilerin, iki asi, kalkistan önceki 72 saat içerisinde alinmis negatif Kovid-19 test sonucu ve virüs tedavisini kapsayan en az 100 bin dolar tutarinda sigorta poliçesini yetkililere sunmasi gerekiyor.

Adaya varista maske ve mesafe kurallarina uymalari ve masraflari kendilerine ait olmak üzere toplam 300 dolar civarinda 3 Kovid-19 testi yaptirmalari ve sonuçlarinin negatif olmasi gerekiyor.

"Phuket Sandbox" plani, dikkate deger sayida Delta varyanti dahil Tayland'da Kovid-19 vakalarinin artmasiyla hayata geçilirken, ülkede turistlerin geri kazanilmasi için henüz çok erken olup olmadigina iliskin tartismalar basladi.

Puket'te ise günlük yeni vaka sayisi tek haneli rakamlarda ve ada sakinlerinin yüzde 70'inden fazlasi iki doz asilanmis durumda.

Kaynak: AA