Sberbank CEO'su German Gref Açiklamasi 'Rus Ekonomisi, Çevreci Adimlar Nedeniyle 4 Trilyon Dolar Kaybedebilir'

Sberbank Üst Yöneticisi (CEO) German Gref, hidrokarbon kaynaklarin ihracatinin azalmasi ve karbon azaltma programlari nedeniyle Rusya'nin 2050'ye kadar ihracatta 4 trilyon dolar kayba ugrayabilecegi tahmininde bulundu.

Gref, St. Petersburg'ta düzenlenen Uluslararasi Maliye Kongresi'nde yaptigi konusmada, küresel isinmayi sinirlamak için "devasa" yatirimlarin yapilmasi gerektigini söyledi.

Rusya'nin da küresel isinmayi azaltmak için atilacak adimlar nedeniyle etkilenecegine isaret eden Gref, "Tahminlerimize göre, hidrokarbon kaynaklarin ihracatinin azalmasi ve karbon azaltma programlari nedeniyle Rusya, 2050'ye kadar ihracatta 4 trilyon dolar kayba ugrayabilir." dedi.

Mevcut kalkinma planiyla Rusya'nin teknolojide geri kalacagini ve rekabetçiligini yitirecegini aktaran Gref, "Rus Ural petrolünün varil fiyati 2050'de ortalama 26 dolara kadar düsebilir. Dogal gaz fiyatlarinin ise yari yariya azalmasini bekliyoruz." diye konustu.

Dünyanin en büyük petrol ve dogal gaz üreticilerinden Rusya'nin bu kaynaklarin ihracatindan elde ettigi gelir, federal bütçenin yaklasik yüzde 40'ini olusturuyor.

Rusya'nin petrol ihracat geliri, 2020'de bir önceki yila göre yüzde 40,8 azalarak 72,3 milyar dolara gerilemisti.

Kaynak: AA