Samsun'un Cografi Isaret Tescilli Yakakent Mantisi, Damaklari Senlendiriyor

Ilçede dogal ürünlerle yöresel lezzetler sunan restorani bulunan Nigar Kullukçu: 'Samsun, Sinop, Amasya ve ilçelerden insanlar geliyor, tadiyorlar ve bizi tercih ediyorlar. Yakakent mantisinin her seyi organik oldugu için cografi isaret ve patenti alindi'

Samsun'un Cografi Isaret Tescilli Yakakent Mantisi, Damaklari Senlendiriyor
VEYSEL ALTUN - Samsun mutfaginin cografi isaret tescilli lezzeti "Yakakent mantisi", damak tadina önem verenlerin tercih ettigi yemekler arasinda yer aliyor.

Samsun'un 15 cografi isaretli ürününden biri olan Yakakent mantisi, bükülme sekli ve ceviz ile servis edilmesiyle diger mantilar arasinda kendine ayri bir yer ediniyor.

Yakakent Belediyesinin müracaatiyla Türk Patent ve Marka Kurumundan geçen yil cografi isaret tescili alan Yakakent mantisi, kentin geleneksel lezzetleri arasinda yer aliyor.

Un, tuz, yumurta ve su karisimiyla elde edilen manti hamuru kadinlarca "beze" adi verilen parçalara ayrilarak bir süre dinlendiriliyor. Oklava ile açilarak yaprak haline getirilen hamur, daha sonra seritler kesilip kare parçalar elde ediliyor.

Sogan, kiyma ve baharatlarla yogrularak elde edilen karisim, parçalarin içine konularak Yakakent mantisina özgü iki ucu birlestirilerek üçgen seklinde kapatiliyor.

Hazirlanan manti, kaynamis tuzlu suda haslaniyor. Ardindan müsterilerin zevkine göre sarimsakli yogurt ile domates soslu veya üzerine serpilen ceviz ve eritilmis tereyagiyla servis ediliyor.

Ilçede dogal ürünlerle yöresel lezzetler sunan restorani bulunan Nigar Kullukçu, AA muhabirine, cografi isaret alindiktan sonra kendisinin de "Nigar abla mantisi" adiyla patent aldigini söyledi.

Yakakent mantisinin uzun yillar evlerde yapildigini, hiçbir yerde satilmadigini anlatan Kullukçu, "Yakakent mantisi denilince, cevizli ve yogurtlu olarak ayrilir. Çogu yerde bilinmez cevizli manti. 10 yil Yakakent'te kiyafet isiyle ugrasirken birdenbire yemek sektöründe buldum kendimi." dedi.

Sektörde 10 yildir hizmet sundugunu belirten Kullukçu, "Çok memnunum yemek sektöründe olmaktan. Samsun, Sinop, Amasya ve ilçelerden insanlar geliyor, tadiyorlar ve bizi tercih ediyorlar. Yakakent mantisinin her seyi organik oldugu için cografi isaret ve patenti alindi." ifadesini kullandi.

Ilçede müzik ögretmenligi yapan Cemil Ceylan da Yakakent mantisinin diger mantilardan farkli oldugunu vurgulayarak, henüz tatmamis olanlara mutlaka denemelerini tavsiye etti.

Kaynak: AA