Roma Çesmesinin Yaninda Bin Yillik Iskelet Bulundu

Adiyaman’in Perre Antik Kent’te bulunan Roma çesmesi etrafindaki evlerin yikilmasiyla baslanan kazi çalismalarinda bin yillik iskelet bulundu. Bin yillik iskeletin yaninda ise çanak bulundu.

Roma Çesmesinin Yaninda Bin Yillik Iskelet Bulundu
Kommagene Uygarliginin 5 büyük kentinden biri olan Perre Antik Kent’te bulunan Roma çesmesi etrafindaki evler geçtigimiz yil kamulastirma yapilarak yikilmisti.

Adiyaman merkez Örenli Mahallesi’nde yer alan Perre Antik Kent’te bulunan Roma çesmesi etrafindaki evlerin yikilmasiyla birlikte 2 dönümlük alanda baslatilan kazi çalismalarinin 40. gününde bir mezar ile karsilasildi. Açilan mezarda bin yil öncesine ait olan ve sirt üstü konulan bir erkek iskeleti bulundu. Mezar içerisinde yapilan incelemelerde iskeletin hemen yan kismina konulmus bir adet çanaga da rastlandi. Dogu ve bati uzantili olarak gömülen ve kazi çalismalari esnasinda çikan bin yillik iskeletin yerlesim alaninda bulunan ilk iskelet oldugu ögrenildi.

Bulunan iskelet ve çalismalarla ilgili bilgi veren Adiyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan, “Komagene’nin 5 büyük kentinden biri olan Perre Antik Kentindeyiz. Bu Perre Antik Kent’te Roma çesmesinin hemen yani basinda yerlesim yerinin oldugu yerde kazi yaptik. Yaklasik 40 gündür süren kazilarda mimari parçalar, kanal yapilari ve büyük blok taslar ortaya çikti. Bu blok taslarinin arasinda ise bugün ilginç olan bir mezar yapisi tespit edildi. Bu mezar yapisinda ise sirt üstü uzanmis bir erkek iskelet bulunmakta. Bu iskeletin yaninda ise bir çanak bulunmaktadir. Bu çanak yapisina baktigimizda ise Bizans dönemine aittir. Yaklasik bin yillik bir çanak oldugu tespit edildi. Burada bunu ilginç kilan nokta ise yerlesim alaninda 40 gündür süren kazilarda ilk kez bir mezar yapisina denk geldik. Sirt üstü bir sekilde gömülmüs. Dogu- bati uzantili bir sekilde gömülmüs. Çanaklar bir ölü hediyesi olarak sunuluyor” diye konustu.

Kaynak: İHA