Prof. Dr. Akdur Açiklamasi 'Ev Kazalari Ölümcül Sonuçlara Da Yol Açiyor'

Halk Sagligi Uzmani Prof. Dr. Recep Akdur, bebek ve çocuklara yönelik ev kazalarinin ölümcül sonuçlara da yol açtigini belirterek, ailelerin çok dikkatli olmalari gerektigini belirtti.

Akdur, havalarin isinmasiyla beraber odalarin camlarinin ve balkon kapilarinin açik tutulduguna dikkat çekerek, emekleyen bebeklerin ve çocuklarin, cami açik odada veya balkonda bir an bile olsa yalniz birakilmasinin ölümcül sonuçlara yol açacagini bildirdi.

Ortami veya odayi havalandirmak için açilan camlara ve balkon kapilarina çok dikkat edilmesi gerektigini vurgulayan Akdur: "Ev ortami, bebek ve çocuklarin sagliklarini ve yasamlarini tehdit eden bir çok riski de barindiriyor. Bu nedenle ailelerin ev içinde mümkün olan bütün önlemleri eksiksiz almalari gerekiyor. Emekleyen bebegi ve çocugu olan ailelere, bebek ve çocuklarin bakimini üstlenen kisilere, ’aman dikkat’ diyorum. Bir anda, açik cam veya balkondan bebekleriniz, çocuklariniz sarkabilirler ve Allah Korusun asagiya düsebilirler. Lütfen çok ama çok dikkatli olalim. Emekleyen bebekler ve çocuklar; cami açik odada, balkon kapisi açik bir odada ve balkonda kesinlikle yalniz baslarina birakilmamalidir. Sandalye ve diger tüm mobilyalarin pencerelerden uzakta olmasi, pencerelere takilacak kilit veya parmakliklar, balkon kapisinin kapali ve kilitli olmasi da alinacak önlemlerden bazilaridir. Bebek ve küçük çocuklarin yataklarinin kenarlari düsmelere karsi mutlaka korumali olmalidir. Özellikle banyo zemininin islak olmasi, diger zeminlerin de kaygan olmasi düsme riskini artiriyor. Dolap ve televizyonlarin bebek ve çocuklarin üzerine düsmemesi için de çok dikkatli olunmali, mutlaka önlemler alinmalidir. Dolap ve televizyonlarin bebek ve çocuklarin üzerine düsmesi ölümcül sonuçlara yol açabilir, çok dikkatli olalim. Üç yas altindaki çocuklarin solunum yollari çok dar oldugu için, bebek ve çocuklar agizlarina aldiklari cisimlerden dolayi bogulma riskiyle karsi karsiya kalabiliyorlar. Kuruyemisler, seker, toplu igne, mücevher, dügme, boncuk, tespih, madeni paralar, tüm küçük cisimler bebek ve çocuklarin ulasamayacagi yerlerde bulundurulmalidir. Bebeklere veya yastiklarina takilan altin ve altini tutan igneler de risk tasimaktadir. Oyuncaklar, bebek ve çocugun yasina uygun olmali, sivrilen veya parçalanmaya hazir hale gelen oyuncaklara dikkat edilmeli, oyuncaklar düzenli olarak kontrol edilmelidir. Biçak, çaki, makas, testere, kesici aletler, tornavida, çivi ve ucu sivri tüm malzemeler, matkap, çekiç gibi aletler, bebek ve çocuklarin ulasamayacagi yerlerde olmali, bu konuya çok dikkat edilmelidir. Bebekler az bir suda bile bogulabilirler. Içi su dolu küvet, legen ve kovalar bile bebekler için çok büyük tehlikelere yol açabilir. Bu yüzden küvet, legen ve kovalar bos tutulmalidir" diye konustu.

Çocuklarin su kenarlarinda oynadiklari anlarda onlara mutlaka eslik edilmesi ve çocuklarin kesinlikle yalniz birakilmamasi gerektigine dikkat çeken Akdur, sulama kanallari, göl, gölet veya denizlerin yüzme bilmeyen çocuklar için ölümcül sonuçlara yol açacagini söyledi.



Evde bulunan bütün ilaçlarin, evde hasta olan bir kisi varsa ona ait tedavi malzemelerinin, tüm kimyasal ve temizlik maddelerinin bebek ve çocuklarin kesinlikle ulasamayacagi yerlerde ve orijinal kaplarinda saklanmasi gerektigini aktaran Akdur, bebek ve çocuklara tanidik gelen su, süt, ayran, kola veya yogurt kaplarinin kimyasal ve temizlik maddelerinin saklanmasi amaciyla kesinlikle kullanilmamasi gerektigini vurguladi. Çocuk acil servislerine yapilan basvurularin önemli bir bölümünün yaniklar olduguna dikkat çeken Akdur, su uyarilarda bulundu:

"Yanan bir soba veya ocak, bebek ve çocuklar için çok önemli riskler de tasiyor. Ocaklarin iç, arka kisimlari yani duvara yakin bölümleri kullanilmali, özelikle yanan tavalarin saplari ocaklarin iç, arka tarafina gelecek sekilde olmali. Küçük tüp veya küçük firinlar bebek veya çocuklarin ulasamayacagi yerlerde bulunmali ve kullanilmali. Birkaç saniye bile olsa bebek veya çocugun yanina birakilan çok sicak çaydanlik veya tencere, kaynar su, sicak çay, sicak ütü, kibrit veya çakmak çok büyük kaza ve yanginlara yol açar. Bebek veya küçük çocugumuz kucagimizdayken ayni anda sicak bir seyler içmek de risk tasiyor. Evde açikta bulunan elektrik kablolari, prizler, yipranmis elektrikli cihazlar da bebek ve çocuklar için çok riskli. Çamasir makinesinin kapagi çalismadigi zaman da kapali olmali, elektrik süpürgesi ve elektrikli ev aletleri bebek ve çocuklarin ulasamayacagi yerlerde bulundurulmalidir.

Aileler bu konularda çok dikkatli olmalidirlar. Evin dis kapisi varsa çocuk kilidi yoksa anahtar ile kilitlenmeli. Böylece küçük çocuklarin evin dis kapisini sizden habersiz ve izinsiz olarak açmalarini, disari çikmaya çalismalarini veya zili çalan kötü niyetli kisilere kapiyi açmalarini önlemis olursunuz. Bebek ve çocugu olan tüm aileler, bebek ve çocuklarin bakimini üstlenen herkes her an çok dikkatli olmak zorundadir. Benim bebegime veya çocuguma bir sey olmaz demeyin. Lütfen çok ama çok dikkat edin."
Kaynak: İHA