Pfizer/Biontech, Covid-19 Asisinin 5 Ila 11 Yas Arasindaki Çocuklarda Kullanimi Için FDA'ya Basvuracak

Pfizer/BioNTech Covid-19’a karsi gelistirdigi asinin sonbahara kadar 5 ila 11 yas arasi çocuklarda kullanimi için Amerikan Gida ve Ilaç Dairesinin (FDA) onayini istemeyi planladigini aktardi.

Pfizer/Biontech, Covid-19 Asisinin 5 Ila 11 Yas Arasindaki Çocuklarda Kullanimi Için FDA'ya Basvuracak


Pfizer/BioNTech tarafindan gelistirilen Covid-19 asisinin sonbahara kadar 11 yas ve altindaki çocuklarda kullanimi için ABD Gida ve Ilaç Dairesi’nden (FDA) onay istenecegi belirtildi. Sirketin Klinik Asi Arastirma ve Gelistirme Baskani Dr. Alejandra Gurtman Johns Hopkins Üniversitesi ve Washington Üniversitesi tarafindan pediatrik asi denemeleriyle ilgili ayrintilari görüsmek üzere düzenlenen sanal bir sempozyumda açiklamalarda bulundu. Gurtman, sirketin 5 ila 11 yas arasindaki çocuklarda asinin kullanimi için eylül veya ekim ayina kadar FDA’ya basvuracagini ifade ederek, 5 yasindan daha küçük çocuklar için de onay basvurusunda bulunulacagini ekledi.

Çocuklar üzerindeki asi denemelerinin mart ayinda 4 bin 500 gönüllü çocugun katilimiyla basladigini aktaran Gurtman, çalismada farkli yas gruplarindaki çocuklara farkli dozlarda asi verildigi belirtti.

Gurtman, 6 ay ile 5 yas arasindaki çocuklara 3 mikrogram, 5 ila 11 yas arasindaki çocuklara 10 mikrogram doz verildigini ifade ederek, çalismada 12 yasin üzerindeki çocuklara ise 30 mikrogram doz verildigini açikladi.



Çalismalar 4 ülkede devam ediyor

Çalismalarin su anda ABD, Finlandiya, Polonya ve Ispanya’daki 90 merkezde yürütüldügünü söyleyen Gurtman, katilimci çocuklarin yaklasik 3’te 2’sinin 21 gün arayla iki doz asi aldigini ve kalan 3’te 1’ini ise plasebo verildigini belirtti.

FDA, Pfizer/BioNTech asisina 2020 Aralik ayinda 16 yas ve üstü, geçtigimiz Mayis ayinda ise 12 yas üste ABD’liler için kullanimini onaylamisti.

Öte yandan Pfizer/BioNTech gibi, Moderna ve AstraZeneca da çocuklar üzerinde Covid-19 asilarinin etkililigi ve güvenligini deniyor. Mart ayinin ortalarinda Moderna, 6 aydan 12 yasina kadar olan çocuklarda Covid-19 asisinin denedigini, ancak 2022’nin baslarina kadar sonuç beklemedigini duyurmustu. Ayrica Birlesik Krallik’ta AstraZeneca ve Oxford Üniversitesi tarafindan gelistirilen Covid-19 asisi ise 6 ila 17 yas arasindaki çocuklarda deneniyor.

Her 10 ebeveynden sadece 3’ü 18 yas alti çocuklarini hemen asi yaptiracagini belirtti

Kaiser Aile Vakfi tarafindan yakin zamanda yapilan bir ankette, ebeveynlere, çocuklarinin yas grubu için bir Covid-19 asisi onaylandiginda ve mevcut oldugunda, çocuklarina asi yaptirip yaptirmayacaklari soruldu. Her 10 ebeveynden sadece 3’ü (yüzde 29’u) 18 yasindan küçük çocuklarina “hemen” asi yaptiracaklarini ifade etti.



Ankette ayrica, ebeveynlerin yüzde 15’inin yalnizca okul için gerekiyorsa çocuklarini asilamayi planladigini ve yüzde 19’u ise çocuklarina “kesinlikle” asi yaptirmayacagini belirtti.



Amerikan Pediatri Akademisi, ABD’de 4 milyondan fazla çocugun Covid-19’a yakalandigi aktarirken, buna karsi çocuklarin ABD’deki toplam can kaybinin sadece yüzde 0.1’ini olusturdugunu ifade etti.

Kaynak: İHA