Libya'da Toplanan Askeri Forum Seçimlerde Halkin Taleplerini Karsilamayacak Anayasal Temele Karsi

Libya'da Temsilciler Meclisi üyeleri ile ordudan komutanlarin katildigi Askeri Forum, Birlesmis Milletler (BM) öncülügünde Isviçre'de yapilan Libya Siyasi Diyalog Forumu (LSDF) oturumlarinda, 24 Aralik seçimleriyle ilgili olarak halkin isteklerini karsilamayacak bir anayasal temel üzerinde anlasmaya varilmasini kabul etmeyeceklerini belirtti.

Kemal el-Cemel baskanligindaki Libya Temsilciler Meclisi Savunma ve Ulusal Güvenlik Komisyonunun yani sira Meclis Baskan Yardimcisi Fevzi en-Nuveyri, Libya Baskanlik Konseyi Baskan Yardimcisi Abdullah el-Lafi, 5+5 Ortak Askeri Komitesi üyesi Ahmed Ebu Sahme ve ordudan komutanlar, baskent Trablus'ta bir toplanti düzenledi.

Toplantida, LSDF oturumlarinda, ülkenin dogusundaki gayrimesru güçlerin lideri Halife Hafter'in seçimlerde aday olmasina olanak taniyan bir anayasal temelin kabul edilmesi yönündeki endiseler degerlendirildi.

Askeri Forum'dan yapilan yazili açiklamada, LSDF oturumlarinda, seçimler için Libya halkinin taleplerini karsilamayacak, anayasal ve demokratik süreci gözetmeyecek hiç bir anayasal temelin kabul edilmeyecegi ifade edildi.

Açiklamada ayrica, seçimlerin basariyla tamamlanabilmesi için öncelikle ordunun tek çati altinda birlestirilmesi gerektigi vurgulandi.

Toplanti sonrasinda AA muhabirine konusan Kemal el-Cemel, Hafter'e bagli milisleri, Baskanlik Konseyinin talimatlarina bagli kalmaya ve diger taraflari provoke edecek hareket ve açiklamalardan kaçinmaya çagirdi.

LSDF toplantilarina öncülük eden ülke ve kurumlari, askeri kurumlari tek çati altinda birlestirme konusunda baski yapmamakla elestiren Cemel, mevcut durumun seçimlerin yapilamamasina ya da kötü sonuçlar dogurmasina sebep olabilecegi uyarisinda bulundu.

UNSMIL tarafindan Libya'nin farkli siyasi ve sosyal kesimlerini temsilen seçilen 75 üyeli LSDF, 24 Aralik'ta yapilmasi planlanan parlamento ve baskanlik seçimlerinin hukuki altyapisini görüsmek üzere 28 Haziran'da Isviçre'de toplandi. Toplantinin 1 Temmuz'da sona ermesi planlaniyor.

- Libya'da siyasi diyalog süreci

BM öncülügünde Libya krizine siyasi çözüm için baslatilan LSDF'nin Tunus'ta Kasim 2020'deki ilk toplantisi sonucunda 24 Aralik'ta seçimlere gidilmesi karari çikmisti.

LSDF üyelerinin 5 Subat'ta Cenevre'de yaptigi oylama sonucunda da yil sonunda yapilmasi planlanan seçimlere kadar geçici Baskanlik Konseyi Baskanligina Muhammed el-Menfi, Basbakanliga da Abdulhamid Dibeybe seçilmisti.

Kaynak: AA