Iç Anadolu'da Kademeli Normallesmenin Üçüncü Etabinin Baslamasiyla Cadde Ve Sokaklarda Yogunluk Olustu

Kayseri, Nevsehir, Yozgat, Kirsehir ve Sivas'ta, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginiyla mücadele kapsaminda uygulanan kademeli normallesmenin üçüncü etabina geçilmesiyle cadde ve sokaklarda yogunluk yasaniyor.



Kovid-19 ile mücadele kapsaminda belirlenen bazi tedbirlerin uygulanmasi, kademeli normallesme sürecinin üçüncü etabinin saat 05.00'ten itibaren baslamasiyla sona erdi.

Bu çerçevede Kayseri'de vatandaslar, yeni döneme geçilmesinin ardindan cadde, meydan ve tarihi çarsilar ile toplu tasima araçlari ve duraklarda kalabalik olusturdu.

Kentte, kahvehane ve kiraathanelerde tas ve kagit oyunlarina iliskin kisitlamanin kaldirilmasiyla hareketlilik yasandi.

Kahvehanede oyun oynayan Hasan Kanatli, kisitlamanin kalkmasina çok sevindigini söyledi. Uzun süredir evden çikamadiklarini belirten Kanatli, "Bunalim içinde evde zaman geçirdik. Su an mutluyuz." dedi.

Hamam isletmecisi Murat Yildiz ise "Insanlar uzun süredir evdeydi. Kisitlamanin sona ermesiyle mekanlara asiri bir talep var. Bunun olmasini bekliyorduk. Bütün hazirliklarimizi yaptik ve müsterilerimizi hakkiyla agirliyoruz. Bekledigimiz talebi su anda görüyoruz." diye konustu.

Hamama gelen Ömer Yildiz da "Hamamlarin açilmasina sevindik. Bugün geldik buraya temizlendik. Insallah böyle gider." ifadelerini kullandi.

- Nevsehir

Nevsehir’de de sinema, sauna ve masaj salonlari ile hamamlar, müsteri kabul etmeye basladi. Kentte, 1727'de yaptirilan Damat Ibrahim Pasa Hamami da kapilarini yeniden açti.

Hamamin isletmecisi Recep Yilmaz, AA muhabirine, 26 yildan beri çalistirdigi hamami, ilk kez salgin döneminde uzun süre kapattigini belirtti.

Asilama çalismalarinin artmasiyla sürecin bir an önce geride kalmasini dileyen Yilmaz, "Koronavirüs sürecinde en çok magdur olan kesimden biri de ülke genelinde hamam isletmecileri oldu. Elimizden geldigi kadar bütün tedbirleri almak kaydi ile hizmet vermeye basliyoruz. Gelen müsterilerimizi HES kodu sorgulamasi ve ates ölçümü yaparak alacagiz." seklinde konustu.

- Yozgat

Yozgat'ta normallesme kapsaminda kahvehanelerde oyunlarin serbest birakilmasi, isletmecileri sevindirdi. Yozgat Kahveciler ve Lokantacilar Odasi Baskani Eyüp Cosgun, Kovid-19 nedeniyle uygulanan kisitlamalarda büyük sikinti yasadiklarini söyledi.

Cosgun, yaklasik 16 ay süren kisitlamalarin ardindan baslayan normallesmeyle mutlu olduklarini belirterek, "Islerimizin basinda olmamiz, bacamizin yeniden tütmesi bizleri mutlu etti. Il merkezimizde 113 çay ocagi ve kahvehane isletmemiz var. Bunlarin tamami faaliyete basladi. Özellikle kahvehanelerde oyunlarin serbest birakilmasi, isletmecilerimiz açisindan çok iyi oldu. Meslektaslarimiz bugünden itibaren evlerine ekmek götürebilmenin mutlugunu yasayacak. Cumhurbaskanimiza tesekkür ediyoruz." degerlendirmesinde bulundu.

- Kirsehir

Kirsehir'de kahvehane esnafi, kademeli normallesme sürecinin üçüncü etabinin baslamasiyla sabah saatlerinde dükkanlarini açarak müsteri kabul etti.

Kirsehir Esnaf ve Sanatkarlar Odalari Birligi Baskani Bahamettin Öztürk, esnafin islerinin açilacagini söyledi.

Esnafi maske, mesafe ve hijyen kurallarina dikkat etmeleri konusunda uyaran Öztürk, sunlari kaydetti:

"Her sey normal hayata döndü. Kahvehaneler normale döndü. Yeni dönem esnafa hareketlilik getirecek. Esnafin bütün umudu kisitlamalarin kalkmasiydi. Artik biz kazanacagiz, devletimize vergimizi vermeye devam edecegiz. Yüzde 50 kisitlamasinin kalkmasi da iyi oldu. Insanlara psikolojik rahatlik getirecek ancak maske, mesafe, hijyen kurallarina uymaya devam edelim."

- Sivas

Sivas'ta da normal hayata dönüste yeni dönemin baslamasiyla tarihi Cumhuriyet Meydani, Atatürk Caddesi ve Inönü Bulvari basta olmak üzere cadde ve sokaklarda insan ve araç yogunlugu yasaniyor.

Kentteki is yerleri de ilgili idare tarafindan belirlenen açilis­ kapanis saatleri çerçevesinde faaliyet göstermeye basladi.

Bazi vatandaslar, kisitlamalarin sona ermesiyle aileleriyle alisveris yaparken sicak havayi firsat bilenler ise park ve mesire alanlarinda vakit geçirdi.

Kaynak: AA