Fransa Ulusal Meclisindeki 'Ayrilikçilik Yasasi' Tartismalarinda Yabanci Düsmanligi

Fransa’da "ayrilikçilik" olarak bilinen "Cumhuriyet Degerlerine Saygiyi Güçlendiren Prensipler" adli yasa tasarisinin Ulusal Mecliste yeniden ele alindigi oturumlarda, Cumhuriyetçiler (LR) Partisi Milletvekili Annie Genevard’in "dügünlerde bazi ailelerin kendi geleneklerine ait dans yapmalarinin insanlarda rahatsizlik olusturduguna" iliskin sözleri, yabanci düsmanligi olarak yorumlandi.

Senatoda, Müslümanlara yönelik birçok kisitlayici maddenin eklenmesinin ardindan Ulusal Mecliste 28 Haziran’da yeniden görüsülmeye baslayan tasariyla ilgili tartismalarda söz alan LR Milletvekili Genevard, bazi ailelerin dügünlerde, bazen dügün salonunda, bazen belediye binasi ya da meydaninda yabanci bayraklar salladigini, kendi geleneklerini danslariyla ve baska sekilde gösterdiklerini söyledi.

Genevard, "Cumhuriyetin gerçek bir sembolü olan bir kamu binasinda, Fransiz belediye binasinda evlendiginizde kodlara uymaniz gerekir. Ve belediye baskani olarak bu gibi durumlarla ugrasmak zorunda kaliyoruz. Bu halkta büyük bir tepki uyandiriyor. Insanlari rahatsiz ediyor." ifadelerini kullandi.

Adalet Bakani Eric Dupont-Moretti, Genevard’in "Fransiz yurttaslarin, baska yerlere ait danslari yapanlari görünce kötü tepki verecegi" seklinde özetlenebilecek sözlerinin endise verici oldugunu söyledi.

Sirtakinin Yunan, valsin Avusturya, sardananin Katalan, flamenkonun Ispanyol, salsanin Küba ve smurf dansinin Fransa’ya ait oldugunu hatirlatan Bakan, dans edenleri görmenin kendisini mutlu ettigini kaydetti.

- Yabanci düsmanligi artik gizlenmiyor

Avukat ve yazar Cedric Mas da Genevard’in ifadelerini, "yabanci düsmanligi" olarak yorumladi.

Mas, Twitter'dan yaptigi paylasimda, "Yabanci düsmanligi yayiliyor ve artik saklanmiyor. Ve biz nasil kötü sonuçlandigin biliyoruz, korkudan sonra nefret gelir." ifadelerini kullandi.

- Tasari, uluslararasi toplum ile sivil toplum kuruluslarinca elestiriliyor

Avrupa'nin en büyük Müslüman nüfusuna sahip ülkesi Fransa'da, Senatoda, okul gezilerinde ögrencilere refakat eden annelerin, 18 yasindan küçük kiz çocuklarinin kamuya açik alanlarda basörtüsü takmasini, havuzlarda tesettür mayo giyilmesini ve resmi spor müsabakalarinda basörtüsü kullanilmasini yasaklama gibi maddeler eklenerek 13 Subat’ta kabul edilen yasa tasarisi, 28 Haziran'da Ulusal Mecliste ikinci kez görüsülmeye baslanmisti.

Tasari, Müslümanlari hedef aldigi ve ötekilestirdigi gerekçesiyle Birlesmis Milletler (BM) basta olmak üzere uluslararasi toplum ile sivil toplum kuruluslari tarafindan elestiriliyor.

Yasa tasarisi açiklandigindan bu yana ülkede cami ve mescitlere yönelik saldirilar artis gösterdi.

Bazi camiler kundaklanirken, bazilarinin duvarlarina Islamofobik yazilar yazildi.

Kaynak: AA