Fransa'da 4 Tekstil Devine 'Çin'de Zorla Çalistirilan Uygur Is Gücünden Yararlandiklari' Süphesiyle Sorusturma

Sirketler, Çin’de zorla çalistirilan Uygur is gücünden faydalanarak insanliga karsi suçlari gizlemekle suçlaniyor.

Fransa’da, Çin’de zorla çalistirilan Uygur is gücünden yararlanarak "insanliga karsi suçlari gizlemekle" suçlanan 4 tekstil devi hakkinda sorusturma baslatildi.

Mediapart’in haberine göre, nisanda yolsuzlukla mücadele dernegi Sherpa, Etikette Etik Kolektifi, Avrupa Uygur Enstitüsü ve Sincan’da zorla çalistirilan bir Uygur tarafindan yapilan suç duyurusunu kabul eden Ulusal Terörle Mücadele Savciliginin insanliga karsi suçlar" birimi, 4 tekstil devi hakkinda sorusturma baslatti.

Savcilik, Ispanyol Inditex, Japon Uniqlo, Fransiz SCMP ve Amerikan Skechers firmalarina Sincan Uygur Özerk Bölgesindeki kamplarda tutulan ve zorla çalistirilan Uygurlarin is gücünden yararlanarak insanliga karsi suçlari gizledikleri gerekçesiyle sorusturma açti.

Suç duyurusunda, bu büyük sirketlerin, taseron firmalarinin iyi uygulamalarini izlemek amaciyla etnik komite kurmalarina ragmen, Uygurlarin zorla çalistirildigi fabrikalarda üretilen ürünleri pazarlayarak bundan kar elde ettigi belirtildi.

Fransiz yargisi, ilk defa Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki kamplarda zorla tutulan milyonlarca Uygurlara iliskin bir davayi ele aliyor.

- Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki uygulamalari

Çin'de son yillarda Uygur Türklerinin kimlik ve kültürlerine yönelik ihlaller uluslararasi kamuoyu tarafindan elestiriliyor. Pekin'in "mesleki egitim merkezleri" olarak adlandirdigi, uluslararasi kamuoyunun ise "yeniden egitim kamplari" diye tanimladigi yerlerde, çok sayida Uygur Türkü kendi rizasi disinda tutuluyor.

Pekin yönetimi, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde kaç kamp bulunduguna, buralarda kaç kisinin olduguna ve söz konusu kisilerden ne kadarinin sosyal hayata döndügüne iliskin bilgi vermiyor.

Birlesmis Milletler (BM) ve diger uluslararasi örgütler, kamplarin incelemeye açilmasi çagrilarini yinelerken Çin, su ana kadar kendi belirledigi birkaç kampin az sayida yabanci diplomat ve basin mensubu tarafindan kismen görülmesine izin verdi.

Çin makamlari, BM yetkililerinin dogrudan bilgi almak amaciyla bölgede serbestçe inceleme yapma talebini geri çeviriyor.
Kaynak: AA