Esvatini'de Hükümet, Siddet Olaylarini Bastirmak Üzere Orduyu Göreve Çagirdi

Demokrasi yanlisi gösterilerin siddet eylemlerine dönüstügü Güney Afrika ülkesi Esvatini'de hükümet asayisi saglamak üzere orduyu göreve çagirdi.

Basbakan Vekili Themba Masuku tarafindan yapilan açiklamada, hükümetin orduyu, günlerdir devam eden gösterilere karsi düzeni saglamaya davet ettigi bildirildi.

Masuku, hükümetin protesto hakkini savunmasina ragmen insanlara ve mülklerine yönelik saldirilara göz yumamayacagini belirtti.

Göstericilerin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirlerini de ihlal ettigini vurgulayan Masuku, sunlari kaydetti:

"Kritik ulusal altyapiyi korumak ve Kovid-19 tedbirlerini uygulamak için orduyu göreve çagirmak zorunda kaldik. Fakat bu bir sikiyönetim degildir."

Masuku, ülkede dün yasanan çatismalarda can kaybi olduguna dair henüz resmi bir rapor almadigini, konunun arastirildigini belirtti.

Göstericiler tarafindan gündeme getirilen sorunlarin dikkatle ele alindigini vurgulayan Masuku, eylemlerin yersiz oldugunu savundu.

- Esvatini'deki olaylara uluslararasi tepkiler

ABD Disisleri Bakanligindan dün yapilan açiklamada, Esvatini hükümeti itidalli olmaya ve insan haklarina azami saygiyi göstermeye davet edilerek, "ABD, barisçil protesto özgürlügünü güçlü bir sekilde desteklemektedir." ifadesi kullanilmisti.

Güney Afrika Uluslararasi Iliskiler ve Is Birligi Bakanligindan bugün yapilan açiklamada ise komsu ülkede meydana gelen siddet olaylarindan endise duyuldugu belirtildi.

Açiklamada, Güney Afrika hükümeti, Esvatini'deki güvenlik güçlerini tam bir itidal kurmaya, insanlarin can ve mallarini korumaya çagiriyor" ifadesi kullanildi.

- Afrika'nin son mutlak monarsisindeki demokratik gösteriler

Afrika'nin mutlak monarsi ile idare edilen son ülkesi Esvatini'de demokrasi yanlisi gösteriler bir süredir devam ediyor.

Göstericiler, basbakanin, bakanlarin ve yargiçlarin dogrudan kral tarafindan atandigi ülkede demokratik seçim hakki ve ekonomik reform talep ediyor.

Hükümet 29 Haziran'da 18.00-05.00 saatleri arasinda sokaga çikma yasagi ilan etmis, internet saglayici firmalara hizmetlerine ara vermeleri talimati iletilmisti.

Muhalefet tarafindan dün ülkede yasanan çatismalar sonucunda en az 8 kisinin hayatini kaybettigi, 28'i agir çok sayida göstericinin yaralandigi iddia edilmisti.

Dün yasanan olaylarda bazi göstericiler Kral 3. Mswati'nin içecek firmasina ait kamyonlari atese vermisti.

Ülkeye yiyecek ve mal girisini engellenmesi amaciyla sinir kapilarinin yakinlarinda gösteriler düzenlenmisti.

Kaynak: AA