Bir Buçuk Asirlik Binada Egitim Görüp, Ilk Konserlerine Çiktilar

Kocaeli’nin Darica ilçesinde bulunan ve tarihi Osmanli Dönemi’ne dayanan Iskoliye Sanat Akademisi’nde ögrenim gören minikler, sanatseverlerin karsisina çikarak ilk konserlerini gerçeklestirdi.

Bir Buçuk Asirlik Binada Egitim Görüp, Ilk Konserlerine Çiktilar
Kocaeli’nin Darica ilçesinde bulunan, tarihi Osmanli’ya kadar giden ve 1875’te yapimina karar verilen Iskoliye Mektebi, 1882 yilinda hizmet vermeye basladi.

Tarihi binada 1900’lü yillarin basinda meydana gelen büyük yangin disinda 1964 yilina kadar egitim verildi.

Bölgede yasayan Rumlarin Yunanistan’a gitmesiyle bu tarihten sonra kisa bir süre kaymakamlik olarak hizmet veren bina, zamanla tahrip olurken, 1999 yilinda meydana gelen Marmara Depremi’nde büyük bölümü yikildi ve tamamen kullanilamaz hale geldi. 2015 yilinda Darica Belediyesi tarafindan restorasyonu tamamlanan tarihi binada su an, gelecegin sanatçilari yetistiriliyor. 7’den 70’e her yas grubuna hitap eden kurslarin verildigi Iskoliye Sanat Akademisi’nde, özellikle gençler Türk kültürünü yasatabilmek için saz kursuna ilgi gösteriyor. Bu kurslarda özel ögrenciler, diger ögrencilerle birlikte çaliyor, birlikte söylüyor. Uzun süre birlikte çalisan çocuklar, olusturduklari koroyla sanatseverlerin karsisinda ilk konserlerini verdi. Çocuklarin ezgileriyle iç isittigi, hem çalip hem söyledigi konsere, Darica’da yasayan vatandaslar yogun ilgi gösterdi.

“Tarihi bir yapiyi ayaga kaldirdik”

Programin açilisinda konusan Darica Belediye Baskani Muzaffer Biyik, Iskoliye Sanat Akademisi binasinin Rum döneminden kalma, Osmanli evveliyatina kadar tarihi bir yapi oldugunu söyledi.

Baskan Biyik, “Burada hamdolsun hükumetimizin de katkilariyla belediyemizle beraber tarihi bir yapiyi ayaga kaldirdik. Burada sanatsal faaliyetlerde bulunalim istedik. Hem buranin bir okul olmasi hasebiyle, geçmisinde bir egitim olmasi hasebiyle, gelecekte de egitime katki sunalim, 7’den 77’ye herkese bir seyler verelim mantigiyla burayi olusturduk” dedi.



“Pandemi kosullarina ragmen buradan ögrenim gören 367 tane kardesimiz var”

Tarihi binanin sanatseverlerin, kitapseverlerin, kültüre dair, sanata dair ne varsa her seyin yaninda olan insanlarin mekani olacagini vurgulayan Baskan Biyik, “Burada da kendi yetistirdigimiz ögrencilerimizle, kendi çocuklarimizla, yüklü miktarda sanatçiya para vermeye karsi bir belediyeyiz, amatör bir ruhla kendi sanatçilarimizla, kendi çocuklarimizla birlikte eglenmeyi arzu ediyoruz. O maksatla kuruldu Iskoliye Sanat Akademisi. Pandemi kosullarina ragmen, çok zor bir süreçten geçmemize ragmen su anda kayitli ve buradan ögrenim gören 367 tane kardesimiz var. Burada her yastan insanimiz var. Hemen hemen 4 gün sürecek bir etkinlik bu. Insallah bu etkinlikler çig gibi büyüyecek, Iskoliye Sanat Akademisi Darica’da sanatin merkezi, sanatin baskenti haline gelmeye devam edecek” diye konustu.

Kaynak: İHA