Bakan Çavusoglu Açiklamasi 'Kibris Tarafi Cenevre'de Sonuç Odakli Bir Öneri Gündeme Getirdi'

Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, KKTC Cumhurbaskani Ersin Tatar ile gerçeklestirdigi basin toplantisinda, "Kibris tarafi Cenevre’de yeni, gerçekçi ve sonuç odakli bir öneri gündeme getirdi" dedi.

Bakan Çavusoglu Açiklamasi 'Kibris Tarafi Cenevre'de Sonuç Odakli Bir Öneri Gündeme Getirdi'
Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, çalisma ziyareti kapsaminda dün geldigi Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) temaslarini sürdürüyor. Bakan Çavusoglu, önce bas basa, ardindan da heyetler arasi görüsme gerçeklestirdigi KKTC Cumhurbaskani Ersin Tatar ile ortak basin toplantisi düzenledi.

Ersin Tatar’in Antalya Diplomasi Forumu’na katilmasindan duydugu memnuniyeti dile getiren Bakan Çavusoglu, “Oradaki temaslarinizin basarili geçmesinden de memnun olduk. Sizin buraya katilmanizdan rahatsiz olanlar oldu. Esasen bunlarin rahatsizligi bizim Cenevre’de de birlikte ortaya koydugumuz tezi destekliyor. Yani Kibris Türk halkiyla hiçbir sey paylasmak istemeyenler gayriresmi bir forum, herkesin özgürce düsüncesini söyleyebilecegi, herkesi davet ettigimiz bir forumda Kibris Türk halkinin temsilcilerinin veya Kibris Türk halkinin herhangi bir mensubunun burada düsüncesini söylemesine tahammül etmeyenler oldu. Hatta baskalarina da katilmayin diye telefon da açtilar. Bu yapanlari küçültücü bir davranistir. Gerçek yüzlerini görmüs, telefonlarindan rahatsiz oldugunu söyleyen Avrupali dostlarimiz oldu” dedi.



Cenevre toplantisi Kibris meselesinde bir dönüm noktasi oldu”

Gelecek sene mart ya da nisan ayinda Antalya’da bir forum düzenlemeyi hedeflediklerini dile getiren Bakan Çavusoglu, ikili ve heyetlararasi görüsmeler gerçeklestirdiklerini dile getirdi. Çavusoglu sözlerini söyle sürdürdü:

“Bugünkü görüsmelerimizde gayriresmi 5+BM Cenevre toplantisindan sonra son gelismeleri degerlendirdik. O günden bu yana sayin Cumhurbaskanimizin temaslari oldu, bizim de çok sayida temaslarimiz oldu. Bu temaslarda neler görüsüldü, daha önce yazili olarak birbirimize iletsek de bir kez daha ele aldik. Cenevre toplantisi Kibris meselesinde bir dönüm noktasi oldu. Artik bir dönem kapandi ve yeni bir dönem baslamis oldu. Kibris Türk tarafi Cenevre’de yeni, gerçekçi ve sonuç odakli bir öneri gündeme getirdi. 1960’a kazandigi egemen esitligin ve esit astatinin tescil edilmesini talep etti. Müzakerelerin ancak bundan sonra baslayabilecegini de gerek BM’ye, gerekse tüm dünyaya ilan etmis oldu. Adada kalici çözüm bu öneri çerçevesinde mümkün olabilir. Rum tarafini ve uluslararasi toplumu bu firsati iyi degerlendirmeye buradan bir kez daha davet ediyoruz. Adada iki esit egemen halk ile onlarin sahip oldugu iki ayri devlet vardir. Taninsa da taninmasa da, sevilse de sevilmese de bu bir gerçektir. Sahadaki gerçeklikten kopuk çözüm ve bu çözüm arayislari netice vermemistir.”

“Kibris Türk halkini azinlik olarak gören bu zihniyeti biz de artik yok sayiyoruz”

Rum tarafinin hala Crans Montana’da birakilan noktada oldugunu kaydeden Çavusoglu, “Hatta bazi temel parametreleri de sorguladik. Olmayacak duaya amin demeye çalisiyorlar. 2017’de masadan kalkan Anastasiadis, simdi de Kibris Türk halkinin egemen esitligini reddediyor. Sadece ‘sözde Kibris Cumhuriyeti’nin Kibris Türklerini içerecek sekilde dönüsümünü konusurum’ demeye çalisiyor. Yani ‘egemenlik bana ait, ben ne kadar uygun görürsem o kadar esit olur’ dedi resmen. Cenevre‘deki konusmalari da dikkatlice dinledik, bunlari söylemeye çalisti. Kibris Türk halkini azinlik olarak gören bu zihniyeti biz de artik yok sayiyoruz. Rum tarafinin raf ömrü dolmus Güvenlik Konseyi kararlarinin ardina saklanip, çözümsüzlügü çözüm arayisi gibi takdim etmesini artik kabul etmiyoruz. Bu devir kapandi” ifadelerini kulandi.

Görüsmelerde Maras konusunun da ele alindigini kaydeden Çavusoglu, “Hidrokarbon konularini da ele aldik. Bu konulari tüm temaslarimizda muhataplarimizla da ele aliyoruz. En son sayin Cumhurbaskaninin BM Genel Sekreteri Guterres ile de bu konulari ele aldigini biliyoruz. Biz tabii Kibris’ta ilk yararini gözeterek her türlü girisime destek verdik ve destek verecegiz. Kapali Maras bölgesinde Rum mülk sahiplerinin açilim sürecini ilgiyle takip ettiklerini, hatta basvuru sayisinin arttigini da biliyoruz. Maras açilimi herkese söyledigimiz gibi seffaf ve hukuki çerçevede olacaktir. BM Güvenlik Konseyi kararlarini ihlal etmemistir, etmeyecektir. Atilan adimlar ayni sekilde mülkiyet haklarini da ihlal etmemistir. Bu konuda Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nin atacagi adima destegimiz tamdir. Dogu Akdeniz konusunda sayin Cumhurbaskanimizin bölgesel konferans önerisi hala masadadir. KKTC’nin de hakça gelir paylasimi konusundaki önerileri de masadadir. Hem Türkiye Cumhuriyeti olarak hem Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti olarak bizim kimsenin hakkinda gözümüz yok ama hakkimizi da kimseye yedirmeyiz” açiklamasini yapti.

Bakan Çavusoglu, “Kibris Türk halkinin beka, istiklal ve istikbal mücadelesinde tüm imkanlarimizla Kibris Türk halkini desteklemeye devam edecegiz ve davamiz ortak. Kibris Türk halkinin hakkini, hukukunu garantör ülke olarak korumak hakkimizdir” dedi.

Kaynak: İHA