Aydin'da Bamya Hasadi Ile Birlikte Kesicilerin Yogun Mesaisi Basladi

Türkiye’nin önemli bamya üretim merkezlerinden Aydin’da hasat dönemi ile birlikte bamya kesimi yapan vatandaslarin da yogun mesaisi basladi. Her asamasi binbir emek isteyen bamyalar hasadin ardindan konserve için hazirlanirken, toptan satis bedelinin kilosu ise 7 lira oldu.

Aydin'da Bamya Hasadi Ile Birlikte Kesicilerin Yogun Mesaisi Basladi
Bamya ekiminin yogun oldugu Aydin’in Koçarli ve Efeler ilçelerinde günlük 10 tona yakin bamyanin hasadina baslandi. Iki ilçede toplanan bamyalar, yillardir merkez haline gelen Efeler ilçesine bagli Kardesköy Mahallesi’nde toplanarak kesimi yapilmasi için hanelere dagitiliyor. Kilosu 75 kurusa kesilen bamyalar, mahalle sakinlerinin de önemli geçim kaynagi olurken, günlük ortalama 6 ton kesim yapiliyor. Kalitesine göre ayrimi yapilan bamyalar konserve yapimi için hazirlaniyor.

“Mahallenin önemli geçim kaynaklarindan”

Hasadi yapilan bamyalar, kesim için günlük ortalama 150 haneye dagitiliyor. Mahalle sakinlerinin ev ekonomilerine de katki saglayan bamyalar, üreticileri oldugu kadar kesicileri de sevindiriyor. Kisi basi günlük ortalama 50 kilo bamya kesimi yaptiklarini ifade eden mahalle sakinlerinden Ünal Erkay “Buranin her zaman bamyasi meshur olmustur, yillardan beri bamya üretimi ve kesimi yapiliyor. Bamya kesimi yapmak bizler için iyi oluyor, aile ekonomimize de katki sagliyoruz. Hasat edilen bamyalar hem üreticiye hem de bizlere kazandiriyor. Her gün bize gelen bamyalari birinci sinif ikinci sinif diye ayrimlarini yapiyoruz, kis mevsimi gelene kadar fabrikalarin istegi dogrultusunda günlük kisi basi ortalama 50 kilo bamya kesimi yapiyoruz” dedi.

“Susuzluk etkilese de rekolteden memnunuz”

Sezon ortalarina dogru bamya hasadi hedeflerinin 20 ton oldugunu ifade eden bamya toptancisi Hüseyin Gökhan Günözer; “25 Haziran’da basladik, su an için günlük ortalama 6 ton civarinda ama hedefimiz günlük 20 tonun üzerinde. Kesimimiz bu yil 75 kurus olarak basladi.

Koçarli, Dedeköy, Nazilli’de dahil olmak üzere Aydin’in birçok bölgesinden alim yapiyoruz. Suandaki fabrika fiyatimiz 7 TL, malin irili ufakli olmasina göre degisiyor pazarci fiyatimizda 8-8,5 TL arasinda degisiyor. Günlük ortalama 5-6 ton arasinda bamya kesimi yaptiriyoruz. Yillardir Kardesköy’ün yaz aylarindaki geçim kaynaklarindan birisi bamya, ben de yaklasik 10 yildir bu iste çalisiyorum. Bamya sezonu Haziran 20’si gibi basliyor, Ekim ayinin 25’ine kadar fabrikalara mal gönderimimiz devam ediyor. Bu sene geçen seneye göre yüzde 10 civarinda ekimlerde azalis olsa da rekoltemiz susuzluga ragmen artislar gösterdi. Bu sene yasanan kuraklik etkisini gösterse de genel olarak rekolteden memnunuz. Genel olarak vatandaslarimiz bamya fiyatlarindan memnun, kesicilerde fiyatlardan memnun. Kardesköy zaten bu isi benimsiyor” dedi.

Kaynak: İHA