Afganistan Cumhurbaskani Yardimcisi Danis Açiklamasi 'Ülkede Devam Eden Savas Islam Dinine Göre De Mesru Degildir'

Afganistan Cumhurbaskani Ikinci Yardimcisi Server Danis, Afganistan'da devam eden savasin Islam dinine göre de mesru olmadigini söyledi.

Danis, baskent Kabil'de katildigi bir törende, Taliban'in ülkede devam ettirdigi savasin Islam dinine göre haram oldugunu belirtti.

Taliban'in insanlarin kanina susamis ve güç pesinde olan bir örgüt oldugunu ifade eden Danis, örgütün, din alimlerinin fetvalarina aldiris etmedigini ve seriatin hükümlerine uymadigini kaydetti.

Danis, "Ülkede devam eden savas Islam dinine göre de mesru degildir." dedi.

Afganistan'daki savasa baska ülkelerin müdahalesi boyutunun da bulundugunu dile getiren Danis, Taliban'in nereden destek aldiginin ve yarali Taliban üyelerinin nerede tedavi edildiginin artik açikça bilindigini vurguladi.

Danis, örgütün mevcut Islami bir hükümete karsi savastigini ve bu savasin hiçbir sekilde geçerliliginin olmadigini aktardi.

- Baris görüsmeleri

Taliban'i baris görüsmelerini suistimal etmekle suçlayan Danis, "Taliban, ABD ile imzaladiklari baris anlasmasina da uymuyor. Çünkü o anlasmada siddetin azaltilmasi konusunda Taliban'in taahhüdü bulunuyor. Taliban ise taahhüdü yerine getirmeyerek siddeti arttirdi." diye konustu.

Danis, Taliban'in barisçil siyasi çözüme yaklasmadigini ve asil amacinin güç kullanarak yönetimi ele geçirmek oldugunu aktardi.

Son 2 sene içerisinde hükümet olarak ne kadar baris için çaba gösterildiyse Taliban'in da o kadar siddeti arttirdigina vurgu yapan Danis, her türlü bahane ile müzakere masasini terk ettigini söyledi.

Danis, sözlerine söyle devam etti:

"Bu savas, tüm insani degerlere ve insan haklarina karsi bir savastir. Taliban'in düsüncesi asla degismemistir, çünkü demokrasi, insan haklari, kadin haklari, azinlik haklari, ifade özgürlügü ve özgür medya kavramlari Taliban tarafindan seriat ve dine aykiri olarak degerlendirilmektedir. Dolayisiyla bu savasta her seyden önce demokrasi ve insan haklari kavram ve degerleri tehlikededir. Böyle bir dönemde hep birlikte Taliban karsisinda her açidan mücadele etmemiz gerekir."

- Ülkede siddet olaylari artti

Afganistan'da baris süreci belirsizligini korurken saldirilar devam ediyor.

Taliban, 21 Haziran'da ülkenin kuzeyindeki Belh vilayetinin Devlet Abad, Solgere ve Kisindeh ilçelerinin kontrolünü ele geçirmisti.

Yine kuzeydeki Belh ve Samangan vilayetlerinde iki ilçenin kontrolü, 20 Haziran'da örgütün eline geçmisti.

Son 2 ayda ise ülke genelinde Taliban'in kontrolüne geçen ilçe sayisi 45'i asti.

Birlesmis Milletler verilerine göre, Taliban, kent merkezleri hariç ülke topraklarinin yüzde 50 ila 70'ini elinde bulunduruyor.

Taliban ise ülkenin yüzde 80'ini kontrol ettigini savunuyor.

AA muhabirinin yerel yetkililerden derledigi bilgilere göre, Taliban 407 ilçeden 130'dan fazlasini, merkezleri dahil olmak üzere ele geçirmis durumda. Bunlardan yaklasik 60 ilçedeki bazi beldeler Afgan güvenlik güçlerinin kontrolünde bulunuyor.

Ülkenin 34 vilayet merkezi de hükümetin kontrolü altinda.

Afganistan topraklarinin büyük bölümünde güvenlik güçleri ile Taliban arasindaki mücadele sürüyor, 407 ilçenin 190 kadarinda çatismalar devam ediyor.

Kaynak: AA