AB Komisyonu Baskani Von Der Leyen, AB Dönem Baskanligini Devralan Slovenya'yi Ziyaret Etti Açiklamasi

'Slovenya, AB için bir dönüm noktasi olan ve Kovid19'a karsi asilamanin hizla ilerledigi bir zamanda dönem baskanligini devraldi. AB dikkatli bir sekilde yeniden açiliyor. Yeni Nesil AB adli kurtarma paketi bu durumda bir nevi motor görevi görüyor'

Avrupa Birligi (AB) Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen, AB dönem baskanligini Portekiz'den devralan Slovenya'nin bu süreci AB için dönüm noktasi teskil eden bir zamanda yürütecegini söyledi.

Von der Leyen, AB dönem baskanligini bugün devralan Slovenya'ya gelerek, Basbakan Janez Jansa ile görüstü.

Von der Leyen, ortak basin toplantisinda, "Slovenya, AB için bir dönüm noktasi olan ve Kovid-19'a karsi asilamanin hizla ilerledigi bir zamanda dönem baskanligini devraldi. AB dikkatli bir sekilde yeniden açiliyor. Yeni Nesil AB adli kurtarma paketi bu durumda bir nevi motor görevi görüyor." dedi.

Salginin neden oldugu ekonomik krizi asmak için hazirlanan kurtarma paketinin hizli ve etkili ilerlemesinde birlikte hareket edilmesi gerektigini vurgulayan Von der Leyen, "Slovenya'nin dönem baskanligi sirasinda yaz arasina da girmeden olabildigince çok sayida ulusal düzeyde kurtarma plani bekliyoruz." diye konustu.

Von der Leyen, kurtarma paketinin sürdürülebilir ve dijital olacagini belirterek, programin 800 milyar avro degerinde oldugunu söyledi.

AB'nin Bati Balkanlar'in üyelik sürecini destekledigini vurgulayan Von der Leyen, "Arnavutluk ve Kuzey Makedonya ile üyelik müzakerelerinin baslanmasi için gerekli ilerleme adimlarinin atilmasini destekliyoruz." dedi.

Von der Leyen, Slovenya'dan dönem baskanligi sürecinde AB Göç ve Iltica Pakti'na destek beklediklerini, dönem baskanligini yürüten ülkelerden hukuk alaninda da önemli çalismalar beklediklerini kaydetti.

Slovenya Basbakani Jansa da Kovid-19 salgininin birçok ülkede olumsuz etki biraktigini, AB'nin salgin krizine hizli cevap vermeyi basardigini ifade etti.

Ülkesinin dönem baskanligi döneminde Bati Balkan Zirvesine ev sahipligi yapacagini belirten Jansa, AB Komisyonu'nun Slovenya'nin 2,5 milyar avro degerindeki ulusal kurtarma planini onayladigini aktardi.

AB'ye 2004'te dahil olan Slovenya, AB dönem baskanligini 31 Aralik 2021'e kadar sürdürecek.

Kaynak: AA