Yerli Yazilimla Görüntülü 'Hukuki Danismanlik' Hizmeti

Kocaeli Üniversitesi Teknopark'ta faaliyet gösteren sirketin KOSGEB destegiyle tasarladigi sistem, Istanbul'daki hukuk bürolarinda kullanilmaya baslandi Kisisel veriler ve görüsme sirasinda elde edilen görüntülerin ilgili hukuk bürosu disinda hiçbir kisi veya kurumun eline geçmesine imkan vermeyecek sekilde tasarlanan yazilim, güvenlik kaygilarinin önüne geçmeyi amaçliyor Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Mühendisligi Bölümü Dr. Ögretim Üyesi Burak Inner: 'Kullanilan yazilimlar ve sunucular yerli oldugu için hem de sifreleme kullanildigindan avukatla müvekkil arasindaki gizlilik tamamen saglanmis oluyor'

SAHIN OKTAY - Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Teknopark'ta faaliyet gösteren bir startup (yeni girisim) firmasi tarafindan avukatlar ile veri ve görüntü güvenligi içerisinde hukuki danismanlik almak isteyen kisilerin çevrim içi ortamda görüsmesini saglayan sistem gelistirildi.

Masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar ile akilli telefonlarda kullanilabilen çevrim içi hukuki danismanlik sistemi, hukuk bürolarinin web siteleriyle entegre çalisiyor.

Kisisel veriler ve görüsme sirasinda elde edilen görüntülerin ilgili hukuk bürosu disinda hiçbir kisi veya kurumun eline geçmesine imkan vermeyecek sekilde tasarlanan yazilim, güvenlik kaygilarinin önüne geçmeyi amaçliyor.

Farkli sektörlerden gelen talepler üzerine sistemi optimize eden firma, yazilimin Almanya'daki bir firmaya da satisini yapti.

- "Istanbul'da 10'un üzerinde hukuk bürosunda hizmet vermekteyiz"

Bilisim firmasinin kurucusu Onur Apaydin, AA muhabirine, yaklasik 9 yillik meslek hayatinda insanlarin hukuki problemlerinde bir avukata çevrim içi danisma ihtiyacinin oldugunu fark ettigini söyledi.

Meslektaslarinin çesitli platformlar üzerinden bu hizmeti vermeye çalistigini ancak ödeme alt yapisi, randevu sistemi ve canli görüsme teknolojisinin amatörce yapildigini dile getiren Apaydin, 2018'de çevrim içi hukuki danismanlik sistemini gelistirmeye basladiklarini kaydetti.

Apaydin, projenin KOSGEB tarafindan desteklendigini ve 2019'da Kocaeli Üniversitesi Teknopark'ta faaliyete basladiklarini anlatarak, "Aslinda ürün pandemi öncesinde ortaya çikti. Pandemi sonrasinda gerek yurt disinda yasayan vatandaslarin gerek Türkiye'ye gelemeyen yabancilarin online hukuki danismanlik alma ihtiyaci ortaya çikmasi sonrasinda ürünümüzün hukuk bürolarina satisina basladik. Su an Istanbul'da 10'un üzerinde hukuk bürosunda hizmet vermekteyiz." diye konustu.

Ilerleyen süreçte farkli sektörlerden talep aldiklarini aktaran Apaydin, "Ürünümüzün farkli versiyonlarini gelistirdik. Ürünümüz su anda özel hastaneler, online terapi hizmeti veren psikologlar tarafindan da kullanilmakta. Almanya'da bir özel hastane ile bir Türk tarafindan kurulan terapi merkezinde kullanilmakta yani ürünümüzün ihracatini da gerçeklestirmis olduk." ifadelerini kullandi.

- "Sistemle dört problemi gideriyoruz"

Firmanin kurucu ortagi Günçag Yildiz da sistemle dört sorunu giderdiklerini, güvenli sekilde dosya ve veri paylasimini sagladiklarini, avukatlar ve hukuk bürolarinin ödeme alma sikintilarina çözüm getirdiklerini anlatarak, "Görüntülü görüsme hizmetini yerli sunucularda gerçeklestirerek verilerin güvenligi sorununu da ortadan kaldiriyoruz." dedi.

Yildiz, gelistirdikleri "hukuki biçimsel öneri sistemi" ile hukuk firmalarinin ön inceleme ihtiyacini ortadan kaldirarak danismanlik hizmetinin tek görüsmede verilmesini de hedeflediklerini anlatti.

- "Bilgiler hiçbir sekilde üçüncü sahislara aktarilmiyor"

Projeye Ar-Ge destegi veren Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Mühendisligi Bölümü Dr. Ögretim Üyesi Burak Inner de sistemi gelistirmeye devam ettiklerini belirterek, amaçlarinin görüsme öncesi alinan bilgiler dogrultusunda avukata öneriler sunarak ikinci görüsmeye gerek kalmadan danismanlik hizmetinin verilmesini saglamak oldugunu vurguladi.

Görüsmeye iliskin bilgilerin hiçbir sekilde üçüncü sahislara aktarilmadiginin altini çizen Inner, "Kullanilan tüm yazilimlar ve sunucular yerli oldugu için hem de sifreleme kullanildigindan dolayi avukatla müvekkil arasindaki gizlilik tamamen saglanmis oluyor." dedi.

Kaynak: AA