Volkswagen'in Eski CEO'lari Sirkete Toplam 288 Milyon Avro Tazminat Ödeyecek

BERLIN – Alman otomotiv devi Volkswagen'in (VW) eski Üst Yöneticisi (CEO) Martin Winterkorn ve sirketin bünyesinde bulunan diger bazi sirketlerin CEO’larinin dizel emisyon skandali sebebiyle sirkete toplamda 288 milyon avro tazminat ödeyecegi belirtildi.

VW'den yapilan açiklamaya göre, sirketin dizel skandalina iliskin Winterkorn'dan talep ettigi tazminat konusunda anlasmaya varildi.

Anlasmaya göre Winterkorn'un kisisel olarak 11,2 milyon avro tazminat ödeyecegi belirtilen açiklamada ayrica eski Audi CEO’su ve VW Yönetim Kurulu Üyesi Rupert Stadler’in 4,1 milyon avro, Audi sirketinin eski yöneticisi Stefan Knirsch’in 1 milyon avro ve eski Porsche CEO’su Wolfgang Hatz’in 1,5 milyon avro tazminat ödeyecegine iliskin anlasmaya varildigi ifade edildi.

Açiklamada, tazminatin büyük bölümü olan 270 milyon avronun ise “menajer mali mesuliyet sigortasi” tarafindan karsilanacagi belirtildi.

Tazminat ödemelerinin, sirketin denetleme kurulu tarafindan Ekim 2015'te dizel krizinin nedenlerine ve sorumluluklarina iliskin baslatilan incelemeye dayandigi ifade edilen açiklamada, denetleme kurulunun mart ayinda hisse senetleri hukuku kapsaminda sorumlulugun ihlal edilmesi nedeniyle Winterkorn ve Stadler aleyhine dava açmaya karar verildi animsatildi.

Açiklamada, Audi sirketinin eski CEO’su Ulrich Hackenberg’in anlasmaya hazir olmadigi belirtilerek Hackenberg hakkinda yasal adimlarin atilacagi bilgisi paylasildi.

Açiklamada 22 Temmuz’da toplanacak sirketin genel kurulunun anlasmayi onamasi gerektigi aktarildi.

ABD Çevre Koruma Ajansi 2015 yilinin eylül ayinda Volkswagen'in emisyon testlerini manipüle ettigini ve sirketin dizel araçlarinin normal seviyenin 40 kat üzerinde çevreyi kirlettigini duyurmustu.

Bünyesinde Volkswagen, Audi, Porsche, Bentley, Lamborghini, Seat, Skoda, Bugatti, Scania ve Man gibi markalari bulunan Volkswagen Grubu, uzun süre dizel emisyonu skandaliyla gündemi mesgul etmis, ABD makamlarina yüksek cezalar ödemis ve milyonlarca aracini geri çagirmak zorunda kalmisti.

Dünya genelinde yaklasik 11 milyon dizel motorlu aracin emisyon testlerinde yaniltici yazilim kullanildigini kabul eden Volkswagen, ABD'deki mahkemece yüksek miktarda para cezasina çarptirilmisti.

Almanya'da da Winterkorn hakkinda sirketin emisyon skandali kapsaminda dolandiricilik, Rekabet Yasasi’ni ihlal etme ve güveni kötüye kullanma suçlamalarindan dava açilmisti.

Kaynak: AA