Uluslararasi Alemlere Rahmet Kisa Film Yarismasi'nin Yedincisi Festival Olarak 21 Aralik'ta Baslayacak

Fidan Sanat Vakfi Yönetim Kurulu Baskani Abdulbaki Baser: 'Gençlerimizin sadece teknik gelisimine degil, ayni zamanda manevi degerlerinin arttirilmasina da gayret göstermis ve bunu üzerimize bir borç bilmis olmaktayiz' ARUFF Direktörü Cemil Nazli: 'Bu sene, geçen yil oldugu gibi toplam ödülümüz 100 bin lira. Festivalin 'Son Taslak' kisminda da yedinci yilda oldugumuz için 7 projeye destek vermek istedik, 7 projeye toplam 200 bin lira destek dagitacagiz' Istanbul Il Kültür ve Turizm Müdürü Coskun Yilmaz: 'Sinema ayni zamanda islah ve kavram ile bir dünyayi aktarma aracidir. Sinemamizin bu konuda yogunlasmasini önemsiyorum'

Siyer Vakfi ve Fidan Sanat Vakfi is birligiyle, yedinci kez düzenlenecek "Uluslararasi Alemlere Rahmet Kisa Film Yarismasi", bu yil ilk kez festival olarak 21-27 Kasim tarihleri arasinda sinemaseverlerle bulusacak.

Kültür ve Turizm Bakanligi Sinema Genel Müdürlügünün destekledigi, Anadolu Ajansinin Global Iletisim Ortagi oldugu festivalin tanitim toplantisi, sinema, kültür, sanat ve medya dünyasindan birçok ismin katilimiyla Yedikule Hisari'nda yapildi.

Açilis konusmasini gerçeklestiren Fidan Sanat Vakfi Yönetim Kurulu Baskani Abdulbaki Baser, Siyer Vakfi tarafindan 2013'ten bu yana düzenlenen "Alemlere Rahmet Kisa Film Yarismasi"yla Hz. Muhammed'i insanlara sinema araciligiyla anlatmaya çalistiklarini ve yarismanin bu alanda bir ilki gerçeklestirdigini ifade etti.

Baser, yarismaya geçen yillarda "Animasyon", "Senaryo" ve "Belgesel" kategorilerinin eklendigini belirterek, "Insallah bu yildan itibaren kisa film yarismamiz artik festival olarak yoluna devam edecek. Kisa film yarismamizin yani sira insana yatirimi önemsedigimiz için yine ayni yillarda baslatmis oldugumuz Hassan Bin Sabit Sinema Akademisi'nde ilk yillarda teorik olarak baslattigimiz çalismalar, yillar içerisinde geliserek senaryo, yönetmenlik, kisa film, görüntü yönetmenligi ve birçok dalda atölyeler olusturarak, bugün yüzlerce gencimizin egitim aldigi ve onlarca kisa filmin çekildigi bir sanat merkezi haline dönüstü." dedi.

Akademi bünyesinde kurduklari "Anlam Arayisi Atölyesi"ne de deginen Baser, söyle devam etti:

"Gençlerimizin sadece teknik gelisimine degil, ayni zamanda manevi degerlerinin arttirilmasina da gayret göstermis ve bunu üzerimize bir borç bilmis olmaktayiz. Sinema akademimiz insallah çok yakin zaman içerisinde animasyon atölyesi, oyunculuk akademisi, yazarlik okulu gibi birçok farkli atölyeyi ve etkinligi de kendi bünyesinde barindirmak için çalismalarina baslamis ve devam etmektedir. Siyer Vakfi olarak iste tüm bu çalismalarin çitasini daha yukariya çikarabilmek adina ve ayni zamanda yeni projeleri hayata geçirebilmek için arkadaslarimizla Fidan Sanat Vakfi adinda yepyeni bir vakif kurduk."

- "Son Taslak bölümünde 7 projeye 200 bin lira destek"

7. Alemlere Rahmet Uluslararasi Kisa Film Festivali (ARUFF) Direktörü Cemil Nazli, yarismanin her sene baska bir tema ile eser kabul ettigine isaret etti.

Yarismanin bu yil festival olarak devam etmesi sebebiyle kavramsal bir temanin olmayacagini dile getiren Nazli, yapimlarda Islam Peygamberi Hz. Muhammed'in hayatinin herhangi bir alanina deginilerek güzel ahlakinin islenebilecegini ve bunu kisa filmcilerinin ufuk, vizyon, kabiliyet ve görsel sunum becerilerine biraktiklarini duyurdu.

Nazli, festivalin 4 bölümden olustugunu aktararak, sunlari kaydetti:

"Birinci bölüm ulusal ve uluslararasi yarisma bölümü. Ikinci bölümü kisa film yapim destek ve proje gelistirme bölümü. Üçüncü kisim etkinlikler, dördüncü kisim da gala ve ödül gecesi olacak. Bu sene, geçen yil oldugu gibi toplam ödülümüz 100 bin lira. Festivalin 'Son Taslak' kisminda da yedinci yilda oldugumuz için 7 projeye destek vermek istedik, 7 projeye toplam 200 bin lira destek dagitacagiz. Festival etkinliklerimiz de olacak. 21-27 Kasim arasinda açilis programimiz, açilis gösterimiz, söylesilerimiz, ustalik siniflarimiz, sinemaci kardeslerimizin katilimcilari yetistirecekleri atölyelerimiz olacak. Festival yarisma, özel seçki ve dünya seçkisi gösterimlerimiz de olacak."

Kültür ve Turizm Bakanligi Sinema Genel Müdürlügü adina programda konusan Istanbul Il Kültür ve Turizm Müdürü Coskun Yilmaz, sinemanin sadece sunumda alternatif bir arayis olmadiginin altini çizerek, "Ayni zamanda islah ve kavram ile bir dünyayi aktarma aracidir. Sinemamizin bu konuda yogunlasmasini önemsiyorum." degerlendirmesini yapti.

Festivalin "Son Taslak" diye adlandirilan Endüstri bölümüne "Kisa Film Yapim ve Proje Gelistirme Destegi" saglayan TRT Ortak ve Dis Yapimlar Müdürü Faruk Güven de festivallerin yarisma bölümlerinin çok kiymetli ama bunun yaninda proje gelistirme asamasindaki sinopsis, senaryolarin desteklenmesi kisimlarinin da kendileri için önemli oldugunu dile getirerek, bu asamada desteklenen projelerin hem Türkiye'de hem de dünyada karsilik bulmaya basladigini anlatti.

ARUFF Ulusal Bölüm Jüri Baskani Atalay Tasdiken, kaybedilen vicdanin, merhametin, kültür ve inanca dair ne kadar haslet varsa yeni kusak genç sinemacilar tarafindan yeniden hayata kazandirilacagini, sadece bu topraklarda degil, dünyanin birçok yerinde insanlarin silkelenip bir seyleri hatirlatmaya sevk edecegi eserlerin de bu platformdan çikacagini gördüklerini ve bundan gurur duyduklarini ifade etti.

ARUFF Son Taslak Endüstri Bölüm Direktörü Belkis Bayrak ise bu bölümde Ulusal Kisa Film Yapim Destegi ve Uluslararasi Proje Gelistirme Destegi baslik altinda iki kategori tasarladiklarini belirterek, "Ulusal Kisa Film Yapim Destegi'nde Türkiye'deki desteklerden farkli olarak aslinda bu destek miktarini alan proje sahibi filmini çeksin ve biz de filminin gösterimine ev sahipligi yapalim istedik. Bu kisimda belirledigimiz 3 proje var ama 4 proje de olabilir. Bunu ilerleyen süreçte görecegiz." diye konustu.

Bayrak, Uluslararasi Proje Gelistirme Destegi'nde de henüz senaryolastirilmamis, fakat hikayeleri belli olan projeleri senaryolastirarak gelistireceklerini söyledi.

Programa konuk olan Fatih Belediye Baskani M. Ergün Turan, yönetmen Ismail Günes, Mesut Uçakan, Nazif Tunç, sinema yazari Ihsan Kabil, Bagimsiz Sanat Vakfi Yönetim Kurulu Baskani Hülya Yazici da konusma yapti.

Festival prodüksiyon ekibi tarafindan hazirlanan tanitim filminin de gösterildigi programa Anar Arastirma Genel Müdürü Kemal Kaptaner, yapimci Ümit Sönmez, yönetmen ve sinema yazari Abdulhamit Güler, yönetmen Yesim Tombaz Güler, sinema yazari Suat Köçer, yönetmen Murat Çeri, yönetmen Seyid Çolak, oyuncular Ali Nuri Türkoglu Muhammed Emre Kaya, Burak Haktanir, Yigit Ege Yazar'in yani sira, yerli ve yabanci çok sayida sinema ve sektör temsilcisi katildi.

- Festivalde toplam 300 bin lira ödül dagitilacak

Festival kapsaminda Ulusal En Iyi Kisa Kurmaca Film'e 25 bin, Ulusal En Iyi Kisa Belgesel'e 15 bin, Ulusal En Iyi Kisa Animasyon'a 10 bin lira ödül verilecek.

Uluslararasi kategoride ise En Iyi Kisa Film'e 25 bin, En Iyi Kisa Belgesel'e 15 bin ve En Iyi Kisa Animasyon'a 10 bin lira takdim edilecek.

"Son Taslak" bölümünde de 7 projeye 200 bin Türk lirasi degerindeki "Kisa Film Yapim ve Proje Gelistirme Destegi" genç sinemacilarin olacak.

Yarismaya "www.alemlererahmetfilm.com" internet sitesi üzerinden 31 Ekim'e kadar basvurular kabul edilecek.
Kaynak: AA