'Uçan Araçlara Geldigimizde Artik Dünya Liderligine Oynayacak Bir Türkiye Göreceksiniz'

Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay, elektronikte, otonomda ve bilisimde sektöre lokomotiflik yapacak ve ayni gelismis olan yan sanayiye lokomotiflik yapacak ayri bir sektörün ayaga kaldirilmasi oldugunu belirterek, “Uçan araçlara geldigimizde artik dünya liderligine oynayacak bir Türkiye göreceksiniz” dedi.

'Uçan Araçlara Geldigimizde Artik Dünya Liderligine Oynayacak Bir Türkiye Göreceksiniz'
Cumhurbaskani Yardimcisi Oktay, ATO Congresium’da kurulan Verimlilik Teknoloji Fuari’na katildi.

Oktay burada yaptigi konusmasinda, artik yapay zeka, otonom araçlar, robotik üretim sistemleri, artirilmis gerçeklik ve nesnelerin interneti gibi çigir açan yeni ve yenilikçi teknolojilerin insanin hayatinin birer gerçegi haline geldigini vurgulayarak, “Bugün verimliligi etkileyen tüm faktörler dijital teknolojiden ve teknolojik gelismelerden dogrudan etkilenmektedir. Yüksek teknoloji, yüksek verimlilik ve yüksek katma deger demektir. Öngörüye göre, bulut bilisim gibi çigir açan teknolojilerin 2030’da küresel ekonomiye yaklasik 16 trilyon dolar katki yapmasi bekleniyor. Bir baskasi ise Covid-19 sonrasi isinizin gelecegi raporunda otomasyonun verimlilik ve büyüme üzerindeki olumlu etkisi sayesindeki 2030 yilina kadar yaklasik 11 milyon kisiye yeni is alanlarinin olusturulacagini düsünüyorum’ demisti” degerlendirmesini yapti.

Cumhurbaskani Yardimcisi Oktay, teknolojinin özellikle robotik, otonom gibi teknolojilerine is alanlarini yok edecegi ile alakali hep konusulduguna dikkati çekerek, “Ben buna inanlardanim. Her gelen teknoloji aslinda kendi sektöründe ve kendi istihdam alanlariyla birlikte gelir. Bilginin ikiye katlanma prensibi üzerinde yine Harvard Üniversitesi tarafindan yapilan arastirmalara göre insanoglunun yararlandigi bilgi geçtigimiz yüz yilda 25 yilda bir kere ikiye katlanirken, özellikle nesnelerin interneti ve makine ögrenmesinin hayatimiza girmesiyle bu süre yarim güne kadar düsmektedir. Yarim günden bahsediyorum. Bu hem kamu yönetiminde hem özel sektör yönetiminde hem de bilgi ve teknolojinin yönetiminde ögretme ve ögrenme teknolojilerindeki gelisimle ilgili bizlere yükledigi sorumlulugun aslinda çok basit bir göstergesidir” diye konustu.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in öncülügünde bin 239 adet Ar-Ge merkezi ve 79 Teknopoark kurduklarini söyleyen Oktay, “Bunun katbekat fazlasini kurmak için yine çalisiyoruz, çalisacagiz. 60 milyar dolarlik hacmin üzerinde 750 savunma sanayii projesi yönetiyoruz. Bu sayiyi da yine proje hacmini de yükseklere tasiyacagiz. Dünyayi izleyen degil dünyanin izledigi bir Türkiye’yi hep birlikte kuracagiz demiyorum kuruyoruz. 805 gruba ait kamu hizmetini e-devlet üzerinden vatandasimiza sunduk. Bu sayiyi da yerel yönetimler ve özel sektörü de dahil ederek daha da artiracak, büyük verinin analizi ile karar alma süreçlerine katki saglayacagiz” ifadelerine yer verdi.

Ilerleyen günlerde saglik endüstrisinin yeniden yapilanma ve saglik endüstrisinin ekosistemi olusturacaklarini ifade eden Oktay, “Savunma Sanayiinde elde ettigimiz gelismeyi ve basariyi burada ekosistemi de ayaga kaldirarak, yalnizca asida degil ilaç sektöründe ve tibbi cihazlarda da ayni basariyi yakalayacagimiza hep birlikte sahit olacagiz” dedi.



“UÇAN ARAÇLARA GELDIGIMIZDE ARTIK DÜNYA LIDERLIGINE OYNAYACAK BIR TÜRKIYE GÖRECEKSINIZ”

Oktay, kendileri için elektrikli otomobilin sadece otomobilden ibaret olmadigini belirterek, “Elektronikte, otonomda ve bilisimde sektöre lokomotiflik yapacak ve ayni sekilde gelismis olan yan sanayiye lokomotiflik yapacak ayri bir sektörün ayaga kaldirilmasi. Sadece elektrikli araçlarda artik biz de variz diyen bir Türkiye’nin ötesinde bir sonraki asamaya yaptigimiz yatirimlar var. Yani uçan araçlara geldigimizde artik dünya liderligine oynayacak bir Türkiye göreceksiniz” diye konustu.



MUHALEFETIN HEZEYANLARI ILE KAYBEDECEK VAKITLERININ OLMADIGINA DIKKATI ÇEKEN OKTAY SUNLARI KAYDETTI:

“Eger onlarin hezeyanlari ile vakit kaybetseydik, ‘Milli Uzay Strateji’mizi olusturup somut adimlari atabilir miydik? Asla. Birilerinin karamsarligina, ‘istemezük’ zihniyetine uysaydik, Atak, Anka, Akinci semalarda olabilir miydi? Olamazdi. Milli muharip uçagimizi veya su andaki IHA’larimizi konusuyor olabilir miydik? Konusamazdik. Polonya, Ukrayna, Tunus gibi birçok ülkeye ihracatimizi bu alanlarda yapiyor olabilir miydik? Olamazdik. Ülkemiz üzerinde oynanan oyunlara müsaade etmis olsaydik Türksat 6A gibi yerli milli haberlesme uydularimizin ya da yerli otomobilimiz TOGG’un tasarimina ve üretimine baslayabilir miydik? Baslayamazdik. Onlar zaten hiç baslayamazlar. Bizim yaptiklarimiza onlarin hayalinin yetismesi dahi mümkün degil. Milletimiz bunlarin hepsinin farkinda ve kimin laf ürettigini, kimin is ürettigini de çok iyi biliyor. Bu millet kiminle selami-sabahi kesecegini de Asik Veysel’in dedigi gibi ‘Hangi cahille sohbeti kesecegini’ çok iyi biliyor. 19 yildir nasil yatirimlarimizla , somut is ve icraatlarimizla gönüllere girdiysek insallah bundan sonra da yolumuza devam edecegiz.”

Oktay, konusmasinin ardindan, Fuar’in sponsorlarina tek tek plaket verdi.

(Mustafa Cenik - Bayram Türüdü/IHA)
Kaynak: İHA