Tarim Ve Orman Bakanliginin Üretici Kadinlara Yönelik Egitim Seferberliginin Üçüncü Duragi Eskisehir Oldu

Bakan Yardimcisi Ayse Aysin Isikgece: 'Her ile Bakanligimizdan teknik danismanlar atayacagiz. Örnek olan her il, baska diger illere el verecek ve bu projeyi (Kiz Kardesim Projesi) ülkemizin 81 iline yayacagiz'

Tarim ve Orman Bakan Yardimcisi Ayse Aysin Isikgece, her ile atanacak teknik danismanlarin is birligiyle üreticilere kadinlarin egitimine yönelik "Kiz Kardesim Projesi"ni sürdüreceklerini bildirdi.

Tarim ve Orman Bakanliginca, kadinlarin ekonomik hayata katilimi konusunda gerekli bilgi ve becerilerle donatilarak toplumsal ve ekonomik konumlarinin güçlenmesinin yaninda, kalkinmada aktif rol almalari için desteklenmesi amaçlanan proje kapsaminda uygulanmaya konulan egitim programinin üçüncüsü, Eskisehir'de gerçeklestirildi.

Kirsal alanda yasayan ve kendi imkanlariyla üretim yapan kadinlarin katilimiyla Tarim ve Orman Il Müdürlügünün Sazova yerleskesinde düzenlenen programda konusan Isikgece, projeyle 10 ilde yaklasik 1000 kadin girisimciye ulasmayi hedeflediklerini söyledi.

Kadinlarin kalkinmaya katiliminin hem ülke ekonomisinin güçlenmesi hem de kadinin statüsünün yükselmesi bakimindan önemine isaret eden Isikgece, "Tarimsal üretimi artirmanin, kaliteli ürün elde etmenin, tarim ile ugrasanlarin yasam düzeylerini yükseltmenin ve kirsal alanda kalkinmanin gerçeklestirilmesinin en önemli yollarindan biri süphesiz kirsalda kadinlarin güçlendirilmesidir." dedi.

Isikgece, ekonomide ve tarimsal üretimde de en önemli rolü kadinlarin üstlendigini dile getirdi.

Kadinlarin üretim ve ekonomideki yerine iliskin bazi rakamlari aktaran Isikgece, "Dünyada gayrisafi milli hasilanin yüzde 37’si kadinlarin gayretinden geliyor. Dünyada tarimsal is gücünün yüzde 43'ünü kadinlar olusturuyor. Ülkemizde ise toplam istihdamin yüzde 29,4’ü kadinlardan olusuyor. Tarim sektöründe istihdam edilen kadin orani ise yüzde 26,1’dir." ifadelerini kullandi.

- "Yogun egitimlere basliyoruz"

Bakanligin tarimin her döneminde aktif rol oynayan kadinlara bagciliktan hayvanciliga, meyvecilikten seraciliga, ariciliktan ipek böcekçiligine birçok tarimsal konuda 81 ilde "Kadin Çiftçiler Tarimsal Üretim Egitim ve Yayim Çalismalari" ile egitimler verdigine deginen Isikgece, "Kiz Kardesim Projesi" ile tarimsal alanda faaliyetlerde bulunan kirsaldaki kadinlari da sürece dahil ettiklerini aktardi.

Proje sayesinde yerelde degere dönüstürülen ürünlerin market raflarinda hak ettigi yeri bulmasi adina Bakanlik olarak destek vereceklerini bildiren Isikgece, "Kirsaldaki kadin girisimcilerin ve tarimsal kalkinma kooperatifi ortagi olan kadinlarin ekonomiye katkisini artirmaya destek olmak, bu kapsamda yeteneklerin artirilmasi ile kamuoyu nezdinde farkindalik olusturmak amaciyla belirlenen illerde yogun egitimlere basliyoruz. Her ile Bakanligimizdan teknik danismanlar atayacagiz. Örnek olan her il, baska diger illere el verecek ve bu projeyi ülkemizin 81 iline yayacagiz." diye konustu.

AK Parti Eskisehir Milletvekili Emine Nur Günay da bu çalismanin, sinerji üretilen, örnek olacak bir proje olduguna dikkati çekti.

Devlet, özel sektör ve sivil toplum örgütlerinin projede yer aldigini anlatan Günay, "Bu proje çok degerli, kadinlarimiza yaptiklari islerde bir ivme kazandiracak. Kirsalda kadin demek, emek, alin teri, fedakarlik demek. Kadinlarimiz üretiyorlar ancak pazara dogru bir sekilde ulastirmakta sikinti yasiyorlar. Iste bu proje ile ürünlerimizin pazara ulasmasini saglamayi hedefliyoruz." degerlendirmesinde bulundu.

Programda, Eskisehir Vali Yardimcisi Okan Leblebicier, Tarim ve Orman Bakanligi Egitim ve Yayim Daire Baskani Sürur Kir, Coca-Cola Türkiye Kamu Iliskileri ve Sürdürülebilirlik Müdürü Senem Görel de katilimcilara hitap etti.
Kaynak: AA