Sehit Diplomat Yergüz Için Cenevre'de Anma Töreni Düzenlendi

Türkiye'nin Bern Büyükelçisi Emine Ece Özbayoglu Acarsoy: 'Sehitlik, en yüksek mertebelerdendir. Bizde sehitlerin yeri, belki hiçbir millette olmadigi kadar kiymetlidir. Sehitlerimizin adlarini Bakanligimizin girisindeki ani tablosuna kazidigimiz gibi, yüreklerimize de kazimis bulunmaktayiz' 'Sözde soykirim lekesi Türk milletinde tutmaz. Bizim mayamizda bu yok. Geçmisinde oldugu gibi, bugününde de düsküne, zor durumda olana el uzatanin, imkanlarini paylasanin, bu hususta halen uluslararasi alanda örnek gösterilenin ülkemiz oldugu asla unutulmamalidir'

Isviçre'nin Cenevre kentinde, ASALA terör örgütü üyesinin 9 Haziran 1981'deki silahli saldirisi sonucu sehit olan Baskonsolosluk Sekreteri Mehmet Savas Yergüz anildi.

Türkiye'nin Cenevre Baskonsolosu Mehmet Sait Uyanik'in ev sahipligindeki törene, Türkiye'nin Bern Büyükelçisi Emine Ece Özbayoglu Acarsoy, Türkiye'nin Birlesmis Milletler (BM) Cenevre Ofisi nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Sadik Arslan ve Türkiye'nin Dünya Ticaret Örgütü nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Alparslan Acarsoy katildi.

Tören, saygi durusu ve Istiklal Marsi'nin okunmasi ile basladi.

Bern Büyükelçisi Acarsoy burada yaptigi konusmada, "Sehitlik, en yüksek mertebelerdendir. Bizde sehitlerin yeri, belki hiçbir millette olmadigi kadar kiymetlidir. Bu minvalde, tipki aziz milletimiz nezdinde oldugu gibi, mensubu olmaktan gurur duydugumuz, 40 sehidini topraga vermis olan Disisleri camiasi için de sehitlerimizin yeri apayridir ve unutulmazdir. Sehitlerimizin adlarini Bakanligimizin girisindeki ani tablosuna kazidigimiz gibi, yüreklerimize de kazimis bulunmaktayiz." dedi.

- Cenevre'deki sözde "soykirim" anitina tepki

Ermeni terör örgütlerinin saldirilari basta olmak üzere, terör eylemlerine merhum Yergüz gibi mesai arkadaslarini, dostlarini, meslek büyüklerini kurban verdiklerini dile getiren Acarsoy, söyle konustu:

"Bizler de ülkemizin Isviçre’deki temsilcileri olarak, Yergüz'ün hatirasini Cenevre sehrinde gerek her yil düzenledigimiz anma törenlerimizle gerek daha da somut biçimde yasatmak için elimizden gelen çabayi gösterecegiz. Tabiatiyla, 2018 yilinin nisan ayinda, hukuki süreç devam ederken, bazi yerel siyasetçilerin göz yummasiyla ve bir oldubittiyle Cenevre sehrindeki bir parkta açilisi yapilan sözde 'soykirim' anitinin sehitlerimizin hatiralari bakimindan yol açtigi tahribati da unutmayacagiz."

Acarsoy, 1915 olaylari gibi tarih ve hukuk önünde Türkiye'nin hakli oldugu bir konuda suikastler, tehditler, karalama kampanyalari, sözde anitlar ve anma günleri veya çesitli ülke hükümetleri veya parlamentolarinca kisir oy hesaplari biçiminde atilan adimlarin Türkiye'yi yolundan yildiramayacaginin altini çizdi.

- Türkiye tarihle yüzlesmekten korkmamaktadir"

"Bir kez daha vurgulamak gerekir ki, 1915 olaylari konusunda Türkiye tarihle yüzlesmekten korkmamaktadir." diyen Acarsoy, Türkiye'nin, konunun mahiyetini arastirmak amaciyla bagimsiz tarihçilerden olusan bir komisyon kurulmasi önerisinin 2005 yilindan bu yana masada oldugunu animsatti.

Büyükelçi Acarsoy, ayrica Avrupa Insan Haklari Mahkemesi'nin de "soykirim" söyleminin mutlak gerçegi yansitmadigini açikça ortaya koydugunu vurguladi.

- "Sözde soykirim lekesi Türk milletinde tutmaz"

AIHM kararina göre, 1915 olaylarinin mesru bir tartisma konusu olduguna ve sözde "soykirim" iddialari etrafinda genel bir uzlasi mevcut olmadigina vurgu yapan Acarsoy, sunlari kaydetti:

"Bu konuyla ilgili Türk anlatisinin dillendirilmesi, demokratik bir haktir ve ifade özgürlügünün korumasi altindadir. Bu konudaki hakliligimizi her platformda savunmaya devam etmekteyiz. Sözde soykirim lekesi Türk milletinde tutmaz. Bizim mayamizda bu yok. Geçmisinde oldugu gibi bugününde de düsküne, zor durumda olana el uzatanin, imkanlarini paylasanin, bu hususta halen uluslararasi alanda örnek gösterilenin ülkemiz oldugu asla unutulmamalidir. Insani dis politikamizla hemen her cografyada yolumuza ve bizden çok daha müreffeh olan ülkelere bile örnek olmaya devam etmekteyiz. Bununla gururlanmaktayiz."

- "Yergüz, haince ve kallesçe sehit edildi"

Baskonsolos Uyanik da yaptigi konusmada, sehit Yergüz'ün baskonsolosluktaki mesaisini tamamladiktan sonra ailesine kavusmak üzere evine giderken 9 Haziran 1981'de terör örgütü ASALA mensubu tarafindan sokak ortasinda haince, kallesçe sehit edildigini söyledi.

Uyanik, "Yergüz'e sikilan kursun, ülkemize ve vatandaslarimiza hizmet disinda gayesi bulunmayan, henüz 39 yasindaki masum insani degil, ayni zamanda temsil etmekte oldugu Türkiye Cumhuriyeti'ni hedef almistir. Ermeni terör örgütünün sehit ettigi mesai arkadaslarimizi unutmadik, asla da unutmayacagiz. Bizlere düsen görev sehitlerimizin aziz hatiralarini her daim yasatmak ve onlarin her takdirin ötesindeki isimlerini ve miraslarini yükselmektir." ifadelerini kullandi.

Sehit Yergüz'ün, Isviçre polisince yakalanan ve daha sonra yargilanarak, hapis cezasi verilen eli kanli katilinin serbest birakilmasi için ASALA terör örgütünün 19-22 Temmuz 1981 arasinda Isviçre'de dört bombali saldiri gerçeklestirdigini animsatan Uyanik, bu saldirilarda onlarca Isviçrelinin yaralandigini ve bir kisinin de hayatini kaybettigini aktardi.

Uyanik, Cumhurbaskanligi Iletisim Baskanliginca hazirlanan ve bu yil Istanbul'da Sirkeci Gari'nda ve ABD'nin birçok sehrinde eszamanli olarak düzenlenen Sehit Diplomatlar Sergisi'nde 1973 ile 1984 yillari arasinda Ermeni terör örgütlerinin sehit ettigi diplomatlarin hayat hikayelerinin sunuldugunu, Yergüz'ün kendisine ayrilan panonun bir örneginin de Baskonsolosluk binasinda sergilendigini sözlerine ekledi.

- Yergüz'ün sehit edildigi alana çelenk ve karanfiller birakildi

Baskonsolosluktaki anmanin ardindan katilimcilar sehit Yergüz'ün Cenevre'de sehit edildigi bölgeyi ziyaret etti. Yergüz'ün sehit oldugu caddenin bitisindeki bir parka Büyükelçi Acarsoy ve Baskonsolos Uyanik birlikte Yergüz'ün fotografinin oldugu bir çelenk birakti.

Törene katilan diplomatlar ve Isviçre'deki Türk sivil toplum kuruluslarinin baskanlari da Yergüz'ün çelenk alanina karanfiller birakti.

- Yergüz'ün katili tahliye edilmisti

Cenevre Baskonsoloslugu Sekreteri Mehmet Savas Yergüz, 9 Haziran 1981'de mesai bitiminde baskonsolosluktan çikip evine yürürken ASALA mensubu terörist Mardiros Jamkochyan tarafindan sokak ortasinda vurularak sehit edilmisti.

Jamkochyan, Isviçre'de Aralik 1981'de 15 yil agir hapis cezasina çarptirilmis, 12 yil sonunda sartli tahliye edilmisti. Terörist Jamkochyan'in serbest birakilmasini saglamak için ASALA tarafindan kurulan 9 Haziran Grubu'nun 19-22 Temmuz 1981 arasinda Zürih, Bern, Lozan ve Cenevre'de gerçeklestirdigi bombali saldirilarda 1 kisi ölmüs, 30 kisi yaralanmisti.

Kaynak: AA