Mamak, 4. Cengiz Aytmatov Uluslararasi Issik Göl Forumu'na Ev Sahipligi Yapti

4. Cengiz Aytmatov Uluslararasi Issik Göl Forumu medya tanitim ve sonuç bildirgesi imza töreni, Ankara’da Mamak Belediyesi’nin ev sahipliginde gerçeklestirildi.

Mamak, 4. Cengiz Aytmatov Uluslararasi Issik Göl Forumu'na Ev Sahipligi Yapti
Shareton Otel’de düzenlenen törene Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Nadir Alpaslan, Kirgizistan’in Ankara Büyükelçisi Kubaniçbek Ömüraliyev, Mamak Belediye Baskani Murat Köse ve Baskan Yardimcisi Mehmet Dügmeci ile çok sayida ögrenci ve davetli katildi.

Törenin açilis konusmasini yapan Mamak Belediye Baskan Yardimcisi Mehmet Dügmeci, “Söz, yazi ve edebiyat, toplumlarin toplumsal devamliligini gösterir. Bir dil gelecege siirle, edebiyatla atilir. Cengiz Aytmatov, eserleriyle sadece Kirgiz kardeslerimizin degil, bütün Türk Dünyasi’nin ve bütün insanligin ortak degeridir. Aytmatov’un sesinde, eserlerinde, gelecegin güzel dünyasinin tasarimlari vardir. Bize öz/saf insan olmamiz gerektigini, vicdan sahibi olmamiz gerektigini, anamiza, dilimize, vatanimiza, milletimize hizmet etme askiyla yanmamiz gerektigini duyumsatirken mankurtlasmaktan da ürpertiyle alikoyar. Onun dünyasi Türkçe’ye, özgürlüge açilir. Çocuklugun masumiyetine uzanan bir evrendir, tarihimizle, destanlarimizla, efsanelerimizle ortak geçmisimizin kodlanmis dünyasidir onun dünyasi. Bu yüzden Aytmatov’un dünyasi ortak gelecegimizin de müjdesini içerir. Bu vesileyle siz degerli konuklarimizin da tesrifleriyle bugün Aytmatov’dan ilhamla yasattigimiz Issik Göl Forumu’nun kurucusu büyük yazarimizi saygiyla, sükranla, minnetle aniyorum. 10 Haziran 2008’de aramizdan ayrilan Cengiz Aytmatov’un aramizdan ayrilisinin 13. seneyi devriyesini idrak edecegiz. Ruhu sad olsun. Mekâni cennet olsun” dedi.

Dünyaca ünlü Kirgiz yazar Aytmatov’un 1986’da baslattigi Issik Göl Forumu’nun bu yil dördüncüsünün yapildigini belirten Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Nadir Alpaslan ise, "Bu forum, Cumhurbaskanimizin himayesinde gerçeklestiriliyor, kendisine tesekkürlerimi sunuyorum. Yarin kapanis programi olacak ve orada dünyaya önemli bir mesaj iletilecek. Bu tür programlarin büyüyerek, geliserek devam etmesini istiyoruz. Türkiye ve bakanlik olarak bunun hep arkasinda olacagiz" dedi.

Açilis konusmalarinin ardindan Dogu Bati Arasinda Anadolu Kültür Projeleri Platformu Koordinatörü Ömer Erdogan sonuç bildirgesini okudu ve bildirge forumun yürütme kurulu üyelerince imzalandi. Foruma sagladigi katkilardan dolayi Yunus Emre Enstitüsü Baskani Seref Ates ile Yurtdisi Türkler ve Akraba Topluluklar Baskani Abdullah Eren’e plaket takdim edildi.
Kaynak: İHA