Kaslari Isitmadan Spor Yapmak Kirik Olusmasina Neden Olabilir

Özel Dünyam Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmani Dr. Mustafa Altuner, isinan havalarda insanlarin hareketli döneme geçerken dikkat etmeleri gereken konularla ilgili bilgi verdi. Altuner, kaslari isitmadan aktivite yapmanin kiriklara sebep olacagini belirterek, “Agrinin hareket agrisi mi istirahat agrisi mi olduguna dikkat edilmeli” dedi.

Kaslari Isitmadan Spor Yapmak Kirik Olusmasina Neden Olabilir
Günlük yasantidaki hareketsizlikten hareketli döneme geçerken dikkatli olunmasi gerektigini söyleyen Dr. Mustafa Altuner, “Ortopedi genel olarak kas iskelet sistemi ile ilgilendigi için servikal bölgeden baslayip, omurga, kalça, diz, ayaklardaki durumlarla ilgilenen bir bilim dalidir. Kovid döneminde insanlar evde çok aktiviteleri olmadigi için kilo aldilar. Birde kaslari atrofiye ugramis olabilir, yaglanmis veya zayiflamis olabilir. Hareketli döneme geçildiginde de kemikten daha çok kas ve sinir dokulari zedelenebilir. Bunun için günlük yasantimizda geçis dönemlerinde biraz daha dikkat etmemiz gerekiyor. Bel agrisi insan yasaminin degisik dönemlerinde degisik klinik belirtiler verilebilir. Çocuk çagi, eriskin yasi ve ile yas dönemleri farkli olur. Çocukluk çaglarinda daha çok kalitsal hastaliklar, oldugu orta yas grubunda daha çok aktif için spor yaralanmalari, günlük yasamdaki insaat isleri veya agir islerde çalistiklari için kas iskelet sistemi daha ön plandadir. Ileri yastakilerde de kireçleme dedigimiz hastaliklar ön planda olmaktadir. Bunlarin da kendi içerilerindeki agrilari ve klinik belirtileri farklidir” dedi.

Altuner, hareket agrisini ve istirahat agrisinin ayirt edilmesi gerektigini söyleyerek, “Bizim burada dikkat etmemiz gereken sey agrinin hareket agrisi mi? Istirahat agrisi mi? Buna dikkat etmemiz gerekiyor. Istirahat agrilari çok önemli çünkü gece bizi rahatsiz eden ve uykumuzu kaçiran agrilardir. Bizimde bu tarz agrilara daha çok dikkat etmemiz ve daha ciddiye almamiz gerekir. Bunlarda altta yatan bir tümöral olusumdan enfeksiyona kadar çikabilir. Ancak gece degil de gündüz normal hareketli dönemimiz de agri oldugunda bunlar daha çok mekanik bir agridir. Spor aktivitelerinden önce kaslari güçlendirmek için egzersizler yapmak lazim. Isinmadan zayif adaleler ile spor faaliyetlerine geçtigimizde çok agrili bir dönem geçirebiliriz hatta kiriklarla karsilasabiliriz. Çünkü kas dokusu ayni zamanda kemik dokumuzu koruyan bir organdir. Bu nedenle kaslarimizi güçlendirmemiz gerekir. Ayrica sigara beldeki kas, tendon ve diskin dolasimini önemli derecede etkiliyor. Sigara içenler, obez olanlarin çok dikkatli olmasi ve ani hareketlerden kaçmasi lazim” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA