Kafkas Kültürü Bu Konakta Yasatiliyor

Kahramanmaras’in Göksun ilçesine bagli Mehmet Bey Mahallesi’ne adini veren Mehmet Bey’in özel esyalari ile birlikte Çerkes kültürüne ait eski esyalarin sergilendigi müze konagi vatandaslarin ilgisi ile karsilasiyor.

Kafkas Kültürü Bu Konakta Yasatiliyor
Yaklasik 140 yil önce insa edilen ve müzeye dönüstürülen konagin sahibi Mehmet Bey’in Plevne Savasi’nda kullandigi kilicinin yani sira Kafkasya’dan göç sirasinda gelen dönemim yöresel kiyafetleri, çeyiz sandigi, tahta besik, at egeri, agaç kizak, gümüs yemek takimlari ve ibriklerden olusan 6 bine yakin esya sergileniyor.

Göksun ilçesine bagli Mehmet Bey Mahallesi, Türkiye’de ilk sayilabilecek bir müzeye ev sahipligi yapiyor. Çerkeslerin yasadigi mahalle, adini Kafkasya’dan göçtükten sonra 1877 yilinda Osmanli ile Ruslar arasinda yapilan Plevne muharebesine katilan Mehmet Bey’den aliyor. Kafkas komutani olarak katildigi savastan sonra devrin yetkilileri tarafindan mahalleye Mehmet Bey adina haremlik ve selamlik olmak üzere 2 ayri konak yaptiriliyor. Konak, 2013 yilinda misafirperverligi ile bilinen Mehmet Bey’in torunlarindan Nermin Sürme tarafindan ‘Kafkas Müzesi’ne dönüstürüldü. Müzede, Mehmet Bey’in yadigarlari ile Çerkes kültürüne ait binlerce esya sergilenmeye basladi.

O günden bugüne kadar Türkiye’nin degisik bölgelerinde yasayan Çerkesler basta olmak üzere binlerce kisi tarafindan ziyaret edilen müzede, Olgunlasma Enstitüsü tarafindan Kafkas kültürüyle ilgili ‘sinemizde sakladiklarimiz’ baslikli bir çalisma yapilacak. Göksun Çerkes Kültür Dernegi Baskani Oktay Oguz ve Olgunlasma Enstitüsü Müdürü Mutlu Aslantürk, çalisma öncesinde Kafkas Müzesi’ni ziyaret etti.

Müzeye dönüstürülen konakla ilgili olarak bilgi veren Göksun Çerkes Kültür Dernegi Baskani Oktay Oguz, “Bulundugumuz konak, Mehmet Bey’in torunu Nermin Sürme’nin müze evidir. Dedelerinin giymis oldugu kiyafetler, el sanat esyalari ve mutfak ürünleri yer aliyor. O döneme ait akordeon, baslik, el dikis aletleri gibi hatira olarak birakilan babasi ve dedesinin esyalari bulunuyor. Müze konagimizda yer alan esyalardan en dikkat çekicisi ise Mehmet Bey’in Plevne Savasi’nda kullandigi kiliçtir. Müzemizde Kafkasya’dan göç esnasinda yöresel kiyafetler, çeyiz sandigi, gümüs yemek takimlari gibi binlerce esya yer aliyor” ifadelerini kullandi.

Olgunlasma Enstitüsü Müdürü Mutlu Aslantürk ise, enstitü olarak Kafkas kültürü hakkindaki çalismalarini müzeye dönüstürülen konak üzerinden yürütülecegini dile getirdi. Aslantürk, “Gelecek sene temamiz, ‘sinemizde sakladiklarimi’ ismiyle belirledik. Kahramanmaras yöresindeki kültürümüzün farkli ögeleri bir araya getirecek bir proje olacak. Mehmet Bey Mahallesi’nde geleneksel konagi incelemek için buradayiz. Kafkas kültürü ile ilgili çalismalarimizi bu konak çerçevesinde gelistirmeyi düsünüyoruz” dedi.

Konagin damatlarindan Musa Oral da, Mehmet Bey’in yasamina dair, “Mehmet Bey, Plevne’de Ruslara karsi savasan Osmanli ordusuna yardim için emrindeki askerlerle birlikte savasa katildi.

Pasa arkadaslari, savasta yaralanan Mehmet Bey’in tedavisinin ardindan Anadolu’ya yerlesmesini talep etti. Mehmet Bey ise birkaç bölgeyi gezdikten sonra Kuzey Kafkasya’daki Elbruz dagina benzettigi Göksun Mehmet Bey’e yerlesmis oldu” seklinde bilgi aktardi.
Kaynak: İHA