Disisleri Bakan Yardimcisi Kiran, 5. Trans-Hazar Forumu'nda Konustu Açiklamasi

'Vizyonumuz her zaman bölgesel mülkiyete dayali kapsayici bir baris, istikrar ve ortak refah ortami yaratmak oldu. Genis ve sarp TransHazar bölgesinde kesintisiz baglantisallik, kalkinma ve refahin anahtaridir' 'Orta Koridor, Kafkasya bölgesini, Hazar Denizi'ni ve Orta Asya'yi geçerek Çin'e ulasan çoklu tasimacilik rotalarini gelistirecek' 'Güney Gaz Koridoru, bölgesel is birligi, yenilikçilik ve yatirim konusunda önemli bir kazanim'

Disisleri Bakan Yardimcisi Yavuz Selim Kiran, Hazar bölgesinin Avrupa ve Asya baglantisinda kritik bir konuma sahip olduguna ve is birligi açisindan tarihi firsatlar sunduguna dikkati çekerek, "Vizyonumuz her zaman bölgesel mülkiyete dayali kapsayici bir baris, istikrar ve ortak refah ortami yaratmak oldu. Genis ve sarp Trans-Hazar bölgesinde kesintisiz baglantisallik, kalkinma ve refahin anahtaridir." dedi.

Kiran, çevrim içi düzenlenen Trans-Hazar Forumu'nda katilimcilara hitap etti.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininin ticaretten yatirimlara, seyahatten istihdama küresel etkilerine isaret eden Kiran, küresel ekonominin yüzde 4'ten fazla küçüldügünü belirtti.

Kiran, birçok ülke resesyonla karsi karsiya kalirken Türkiye'nin G20 içinde en yüksek ikinci büyüme oranini yakaladigini ve en büyük sanayi üretim artislarindan birini gerçeklestirdigini dile getirerek, "Salginin etkilerine ragmen ihracatimiz geçen yil 170 milyar dolara ulasti. Genç ve dinamik nüfusumuz ve essiz cografi konumumuz, yatirimcilar ve üreticiler için birçok firsat sunuyor. Türkiye'deki isletmeler 4 saatlik bir uçusla 1,5 milyar insanin bulundugu, 24 trilyon dolar degerindeki bir pazara ulasabiliyor." dedi.

Türkiye'nin enerji ve ulasim koridorlarinin kavsaginda yer aldigina ve Hazar bölgesini Avrupa, Orta Dogu ve ötesine bagladigina dikkati çeken Kiran, "Avrupa ve Asya baglantisi açisindan kritik bir konuma sahip Hazar bölgesindeki örnek is birligi tarihi bir firsat sunuyor. Bu bakis açisiyla, genis cografyamizda baris ve refahi önemsiyoruz." ifadelerini kullandi.

Kiran, Türkiye'nin bölge ülkeleriyle kurdugu saglam iliskiler agina isaret ederek söyle konustu:

"Ikili iliskilerimizin yani sira Türk Konseyi ve Asya'nin Kalbi gibi çok tarafli platformlarda bölge devletleriyle bir araya geliyoruz. Vizyonumuz her zaman bölgesel mülkiyete dayali kapsayici bir baris, istikrar ve ortak refah ortami yaratmak oldu. Genis ve sarp Trans-Hazar bölgesinde kesintisiz baglantisallik, kalkinma ve refahin anahtaridir. Mevcut kara yolu ve demir yolu baglantilarini iyilestirmek ve yenilerini insa etmek, bölge genelinde ekonomik aktiviteyi canlandirmaya yardimci olacak. Baglantisalligi ilerletmeyi amaçlayan projeleri destekledik."

Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Petrol Boru Hatti'nin dünyanin en basarili enerji projelerinden biri haline geldigini söyleyen Kiran, Türkiye'nin ortaklariyla birlikte bölgede dahil oldugu proje ve is birligi modellerini anlatti.

Kiran, Türkiye'nin "Hazar Geçisli Dogu-Bati Orta Koridor" ya da kisaca "Orta Koridor" olarak adlandirilan bölgesel bir baglantisallik girisimi önerisinde bulundugunu dile getirerek, "Orta Koridor, Kafkasya bölgesini, Hazar Denizi'ni ve Orta Asya'yi geçerek Çin'e ulasan çoklu tasimacilik rotalarini gelistirecek. Hedefimiz, kisa vadede Orta Koridor üzerinden yilda 100, uzun vadede ise 1500 blok tren tasimaciligi yapmak." dedi.

- Güney Gaz Koridoru'nun tamamlanmasi

Hazar bölgesinin salgin sonrasi ekonomik iyilesme sürecinde bölgesel is birligi için önemli bir örnek olacagina inandiklarini belirten Kiran, bu kapsamda Azerbaycan ve Türkmenistan'in Hazar bölgesinde uzun süredir devam eden sorunlardan birini çözmek üzere anlasmasini memnuniyetle karsiladiklarini söyledi.

Kiran, söyle devam etti:

"Hazar Denizi'ndeki 'Dostluk' adini verdigimiz sahadaki müsterek kesif faaliyetleri bölgesel refah ve istikrara da katki saglayacak. Dostluk sahasi, Hazar geçisli projelerde ilerleme kaydetme, Türkmen gazinin Türkiye ve Avrupa pazarlarina tasinmasi konusundaki umutlarimizi da tazeliyor. Enerji baglantisalligi konusunda son dönemdeki en önemli gelisme Güney Gaz Koridoru'nun tamamlanmasi. Bu koridorun hayata geçmesiyle Türkiye'nin ve Hazar bölgesinin Avrupa'nin enerji arz güvenligine stratejik katkisinda yeni bir sayfa açiliyor. TANAP, Güney Gaz Koridoru'nun bel kemigidir. Bu boru hatti AB'ye dogal gaz tasiyan dördüncü ana arterdir. Güney Gaz Koridoru, bölgesel is birligi, yenilikçilik ve yatirim konusunda önemli bir kazanim."

Kiran, Hazar bölgesinin, yalnizca degerli petrol ve gaz rezervlerine ev sahipligi yapmakla kalmadigini, ayni zamanda büyük bir yenilenebilir enerji potansiyelini de barindirdigini söyledi.

Enerji havuzuna günes, rüzgar ve hidroelektrik enerjilerini de dahil etmenin sürdürülebilir ekonomik kalkinma için önemine isaret eden Kiran, "Bu alanda da bir basari hikayesine sahibiz. Avrupa'nin 5'inci, dünyanin ise 12'inci en büyük kurulu kapasitesiyle, deneyimlerimizi ortaklarimizla paylasmaya haziriz." diye konustu.

Kiran, ABD'nin, Hazar'in yani sira Türkiye'nin de en büyük yatirimcilari arasinda yer aldigini belirterek, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in, ABD merkezli firmalarin üst düzey yöneticileriyle bir araya geldigi çevrim içi toplantida, Türkiye'nin stratejik rolüne ve küresel bir üretim ve teknoloji merkezi olma potansiyeline dikkati çektigini aktardi.

Ortak özveri ve kararlilikla Trans-Hazar bölgesinin kapsamli bir is birligi ve refah alani haline gelebilecegini vurgulayan Kiran, konusmasini "Bu amaç dogrultusunda ortaklarimizla is birligi yapmaya haziriz ve diyaloga açik tutumumuzu sürdürüyoruz. Baslica enerji ve ulasim rotalari üzerinde yer alan bir ülke olan Türkiye, tüm bölgenin ve ötesinin baris ve refahina katkida bulunmaya devam edecektir." sözleriyle tamamladi.

Kaynak: AA