Çin, Avustralya Ve G7 Ülkelerine, Salgin Döneminde Yeni Ihtilaflara Yol Açtiklari Gerekçesiyle Tepki Gösterdi

Çin, Ingiltere'de baslayacak G7 Zirvesi öncesinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini sirasinda yeni ihtilaflara yol açtiklari gerekçesiyle Avustralya ve G7 ülkelerine tepki gösterdi.

Çin Disisleri Bakanligi Sözcüsü Vang Vinbin, Pekin'de düzenledigi basin toplantisinda, Avustralya Basbakani Scott Morrsion'in, Çin ile ticari anlasmazliklarini zirve gündemine tasiyacagina yönelik açiklamalariyla ilgili soruya yanit verdi.

Sözcü Vinbin, Avustralya ve G7 ülkelerinin, dünyanin Kovid-19 salgiyla mücadele ettigi bir dönemde ülkeler arasinda yeni ihtilaflar ve görüs ayriliklari yaratmak yerine, salginla mücadelede uluslararasi isbirligini tesvik etmek, dünya ekonomik toparlanmasina katkida bulunmak ve gelismekte olan ülkelerin kalkinmalarini hizlandirmak için çaba göstermeleri gerektigini belirtti.

Avustralya Basbakani Scott Morrison, zirve öncesi yaptigi açiklamada, G7 üyesi olmayan Avustralya'nin, Çin ile olan ticaret anlasmazligi nedeniyle destek aramak için zirve toplantisina katilacagini, Dünya Ticaret Örgütü'nün (DTÖ) rolünün güçlendirilmesi ve gerekirse örgütün kurallarinin yeniden düzenlenmesi için diger ülkelerle çalisacagini ifade etmisti.

Avustralya'nin DTÖ'den Çin'in bazi ihraç ürünlerine getirdigi yasak nedeniyle ortaya çikan anlasmazligina müdahale etmesini istemesi bekleniyor. Canberra yönetimi bu konuda G7 ülkelerinin destegini ariyor.

- Avustralya ile Çin arasindaki iliskilerin bozulmasi

Avustralya ile Çin arasindaki iliskiler, Canberra'nin iç politikada yabanci etkisini önlemeye yönelik çikardigi yasa ve bazi Çin yatirimlarina karsi aldigi tedbirler, Çinli telekomünikasyon sirketi Huawei'in 5G ag altyapisi kurmasini yasaklamasi ve ilk kez Çin'de tespit edilen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininin kökenlerinin arastirilmasina yönelik bagimsiz sorusturma talebinde bulunmasinin ardindan kötülesmeye baslamisti.

Pekin yönetimi Avustralya ile tüm rutin temaslarini askiya almis, devlet medyasinda Avustralya'nin ABD'nin talimatiyla Çin karsiti politikalari benimsedigi elestirileri yer almisti.

Çin tarafi Avustralya'dan sigir eti, sarap, istakoz, arpa ve kereste ithalatini durdurmustu. Ülkenin en büyük ihraç kalemi demir cevheri ise Çinli çelik üreticilerince satin alinmaya devam ediliyor.

Kaynak: AA