British Airways Ve Ryanair'e 'Ücret Iadesi' Uyarisi

Ingiliz Rekabet ve Piyasalar Otoritesi, iki hava yolu sirketine yolcularin bilet ücreti iadelerinin yapilmamasi nedeniyle 2020'nin aralik ayinda baslattigi sorusturmanin sonuçlarini paylasti.

LONDRA – Ingiliz denetim kurulusu Rekabet ve Piyasalar Otoritesi (CMA) yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini nedeniyle seyahat edemeyen yolcularin bilet ücretlerini iade etmeyen Ingiliz hava yolu sirketi British Airways (BA) ve Ryanair’in tüketici yasasini ihlal ettigini belirterek uyari mektubu gönderdi.

CMA’dan yapilan açiklamada, BA ve Ryanair’e yolcularin bilet ücreti iadelerinin yapilmamasi nedeniyle 2020 yilinin aralik ayinda baslatilan sorusturmanin sonuçlari paylasildi.

Açiklamada, denetim kurulusunun her iki hava yolu sirketine konuya iliskin endiselerin dile getirildigi bir mektubun gönderildigi belirtilirken, hava yolu sirketlerinin salgin nedeniyle seyahat edemeyecek müsterilerine farkli seçenekler sundugu fakat bilet ücretlerinin iadesini yapmadiklari belirtildi.

Açiklamada degerlendirmelerine yer verilen CMA Üst Yöneticisi Andrea Coscelli “Hava yollarinin salgin sirasinda zor zamanlar geçirdigini anliyor olsak da insanlarin yasalara uyduklari için haksiz yere cebinden para çikmamali.” ifadelerini kullandi.

Coscelli, “Müsteriler bu uçuslari iyi niyetle rezerve etti. Tamamen kendi kontrolleri disindaki kosullar nedeniyle yasal olarak uçamadilar. Bu insanlara paralarinin geri verilmesi gerektigine inaniyoruz." ifadelerini kullandi.

Ingiltere’de salginla mücadele süresince uygulanan kapanmalarda, halktan zorunlu olmadikça seyahat etmemeleri talep edilmisti.

Öte yandan Ingiliz hava yolu British Airways’ten yapilan açiklamada, salgin süresince 3 milyondan fazla müsteriye uçus ücretlerinin iadesinin yapildigi öne sürüldü.

Açiklamada, “Hükümetin, bir yildan fazla bir süredir hava yollarinin anlamli uçuslarini yasakladiktan sonra dizlerinin üzerinde durmaya çalisan bir endüstriyi daha fazla cezalandirmaya çalismasi inanilmaz.” ifadelerine yer verildi.

CMA bu zamana kadar seyahat sirketlerinin salgin döneminde müsterilerinin ücretlerini iade etmemesine iliskin olarak yaklasik 148 bin sikayet aldiklarini da bildirdi.
Kaynak: AA