Balikesir Istiklal Madalyasi Istiyor

Balikesir Büyüksehir Belediyesi ile Türk Ocaklari Balikesir Subesi arasinda düzenlenen tahsis süresinin uzatimina yönelik protokol imza töreninde Balikesir’e Istiklal Madalyasi verilmesi konusunda yapilan çalismalar degerlendirildi.

Balikesir Istiklal Madalyasi Istiyor
Balikesir Dumlupinar Mahallesi Kazim Özalp Caddesi üzerindeki 200 yillik geçmisi bulunan tarihi binanin Türk Ocaklari Balikesir Subesi’ne tahsis süresinin uzatilmasiyla ilgili düzenlenen imza töreninde Balikesir’e Istiklal Madalyasi verilmesiyle ilgili çalismalar üzerinde de fikir birligine varildi. Türk Ocaklari Balikesir Subesi’nin öncülügünde TBMM’den Balikesir’e Istiklal Madalyasi verilmesi konusunda Ankara’ya yapilan ziyaretin de degerlendirildigi imza töreninde konunun bir bütün olarak takibinin yapilmasina karar verildi.



Büyüksehir Belediye Baskani Yücel Yilmaz: “Türk Ocaklari binasinin tahsisini uzatiyoruz”

Büyüksehir Belediye Baskani Yücel Yilmaz düzenlenen imza töreninde ilk olarak tahsis süresinin uzatilmasiyla ilgili açiklama yapti. Yilmaz, “Bugün Türk Ocaklari Balikesir Subesiyle birlikte karsilikli protokol imzaliyoruz. Imzaladigimiz protokol bizden önceki belediye baskanlarimizin uygun görüsüyle hali hazirda kullanmakta olduklari Türk Ocaklari Balikesir Subesi binasinin kira uzatim sözlesmesini tekrar yeniliyoruz. Türk Ocaklari Cumhuriyetten önce kurulmus ve hali hazirda devam eden gerçekten çok degerli insanlari yetistirmis ve degerli insanlardan olusan siyaset üstü, Türkiye’nin en eski degerlerinden bir tanesidir. Burada görev almak, burada sehirleriyle, subeleriyle birlikte bulunduklari yerle dertlenen arkadaslarin Türkiye menfaati disinda herhangi bir çalisma içerisinde degil, her zaman bulunduklari sehre, ülkemize, ortak degerlerimize katki sunan, siyaset üstü duruslariyla da her zaman örnek isler yapan bir kurulustur. Bir belediye baskani olarak uzun süreli kullanim hakki verme kontratini imzalamaktan memnunum, hayirli olsun” diye konustu.



Tahir Korucuogullari: “21 yillik rüyamizi gerçeklestirmek istiyoruz”

Türk Ocaklari Balikesir Subesi Baskani Tahir Korucuogullari da gelecek yillara güzel bir eser birakmayi amaçladiklarini söyleyerek, “Kuvayi Milliye sehrinin sehremini Yücel Yilmaz’in huzurunda bulunmaktan çok mutluyuz. Bu is birligi protokolü 21 yillik rüyamizdi bizim. 2000 yilinda burasi Maliye Hazinesi’nden biz baslangiç olarak almistik. Fakat restorasyon tamamlanamadigi için daha sonraki dönemlere sarkti. Allah razi olsun Sayin Edip Ugur baskanimizdan baslayan bir süreçtir bu. Zekai Kafaoglu ve daha sonra da Yücel Yilmaz’a kadar uzanan ve imza atmak kendisine kismet oldugu için de mutlu oldugumuz bir süreci tamamlamis bulunuyoruz. Bu imzaladigimiz isbirligi protokolüdür. Büyüksehir Belediyesi ve Büyüksehir Belediyesi Kent Konseyi ile beraber tamamen sosyal ve kültürel amaçli olarak birlikte kullanacagimiz tarihi bir binadir. Binanin restorasyonu devam ediyor. Insallah 29 Ekim’e, Cumhuriyetimizin kurulus yildönümüne denk gelen bir tarihte de bir açilis yapilmasi planlaniyor. Binanin alinmasindan restorasyonuna kadar katkisi olan herkese tesekkürlerimi sunuyorum. Biz bugün varsak yarin yokuz. Bizden sonraki nesillere mutlaka güzel ve iyi seyler birakmak bizim en büyük hedefimizdi. Bizden sonrakiler insallah rahat ederler memleket hayrina iyi isler yaparlar. Türk Ocaklari 1912’de kurulmus 112 yasina girmis Türkiye’nin en eski kamu yararina çalisan sivil toplum kurulusudur ve hiçbir zaman çizgisini bozmamistir. Tamamen kültürel amaçlidir ve irkçilik söz konusu degildir. Tamamen kültür milliyetçiligi esasina göre faaliyet gösteren bir kurulustur. Çanakkale’de, Birinci Dünya Savasi’nin diger cephelerinde, Milli Mücadele’de, Cumhuriyetin kurulusunda ve daha sonraki yillarda mutlaka Türk Ocaklari vardir. Su anda Altieylül ve Karesi Belediyelerinin bulundugu binanin oldugu yer önceden Türk Ocaklari binasiydi. Atatürk Balikesir’e geldigi zaman misafirlerini orada agirlardi. Türk Ocaklari Balikesir Subesi 1925 yili kurulusludur daha sonra 1996 yilinda ikinci kez kurulmustur. 1996 yilindan beri de araliksiz faaliyetlerimizi Balikesir’de sürdürüyoruz. Insallah bundan sonra da amaçlari dogrultusunda faaliyetlerimizi sürdürecegiz” ifadelerini kullandi.

Yücel Yilmaz: “20 ilçenin tamaminda oy birligiyle alinan karar var”

Protokol imza töreninin ardindan Kuvayi Milliye Sehri Balikesir’e Istiklal Madalyasi’nin verilmesiyle ilgili TBMM nezdinde yapilan çalismalar ele alindi. Büyüksehir Belediye Baskani Yücel Yilmaz konuyla ilgili Ankara’da yapilan temaslar hakkinda sunlari söyledi:

“Türk Ocaklari Balikesir Subemizin Kuvayi Milliye sehri Balikesir olarak düsündükleri hayal var. O da Kuvayi Milliye sehrinin altini onursal olarak dolduralim, sehrimize Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden Istiklal Madalyasi alalim. Bununla ilgili baslayan süreç çok eskiye dayaniyor. Yani çesitli tarihlerde Kuvayi Milliye sehri Balikesir’le ilgili farkli konferanslar verdik. Kuvayi Milliye Sehri Balikesir konulu uluslararasi sempozyumu 2019 yilinda yaptik. Milli Mücadelede Körfez Cephesi konulu ulusal paneli Aralik 2019 yilinda yaptik. Balikesir’e Istiklal Madalyasi verilmesi konulu birçok çalisma yapildi. Istiklal temali uluslararasi siir yarismasi yapildi. Istiklal Marsi’nin Kabulünün 100’üncü yili dolayisiyla yine çevrim için panellerimiz yapildi. Mehmet Akif Ersoy’la ilgili çalismalar yapildi. Zagnos Pasa Camisi’nde verdigi vaazla ilgili sadelesmis özetinin Zagnos Pasa Camisi’nde sembollesmesi adina asilmasiyla ilgili çalismalar yaptilar. Simdi biz geçtigimiz hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni genis katilimli bir heyetle ziyaret ettik. Ziyareti yaparken Türk Ocaklari bu organizasyonun basindaydi. Büyüksehir Belediyesi, bazi ilçe baskanlarimiz, milletvekillerimiz, Sayin Valimiz ve baska STK’larin temsilcileri olarak hep birlikte giderek bu konunun tekrar gündeme getirilmesini istirham ettik. Türkiye Büyük Millet Meclisi Baskanimizin da bu konuyla ilgili baska sehirlerin de bu konuyla ilgili taleplerinin oldugunu söyledi.

Balikesir’in konusunu da kamuoyu gündemine getireceklerini ama uygun çalismalarin yapilmasini söyledi.

Biz bu isin hep birlikte takipçisi, talebimizde israrli olacagiz. TBMM’ye sundugumuz dosyamizda 20 ilçe belediyemizin meclislerinden oy birligiyle alinmis karar var. Bunlarin hepsinin yansimasi Büyüksehir Meclisi’nde oy birligiyle bir karar daha var. Bu talebimizi israrla gündeme getirecegimizi söyledik. Balikesir’e Istiklal Madalyasi verilmesiyle ilgili sehirde tam bir mutabakat var.”

Korucuogullari: “Tüm sehir Balikesir’e Istiklal Madalyasi’nin verilmesini istiyor”

Türk Ocaklari Balikesir Sube Baskani Tahir Korucuogullari da Balikesir’e Istiklal Madalyasi verilmesiyle ilgili tüm kentin bir arada çalisma yürütmeye hazir olduguna vurgu yapti. Korucuogullari, “Istiklal Madalyasi’nin Balikesir’e verilmesiyle ilgili bundan sonraki süreç önemlidir. Biz artik kapiyi açtik, kapi aralandi orada gördük. Sayin Meclis Baskanimiz bu konuya sahiplendi. Milletvekillerimize bu konuyu Cumhurbaskanimizla görüselim siz bunu çoktan hak etmissiniz dedi.

Biz bu noktadan itibaren ikinci asamada yapacagimiz bir sey var. Daha genis katilimli; muhalefet belediye baskanlarinin da dahil olacagi belediye baskanlarimizin katilacagi, il baskanlarinin tamaminin katilacagi, STK’larin baskanlarinin katilacagi genis katilimli bir heyetle Ankara’ya giderek bunun artik Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine alinmasini saglamaya çalisacagiz" dedi.

Kaynak: İHA