Metro Türkiye, Etki Raporu'nu Yayimladi

Rapora göre, izlenebilirligi tedarik zinciri süreçlerine dahil ederek ürünlerinin gida güvenligini ve kalitesini güvence altina alan Metro Türkiye; et, balik, bal ve meyvesebzede yüzde 100 izlenebilirligi sagladi Metro Türkiye, artan saglikli beslenme aliskanliklarini tesvik etmek için saglikli ürün gamini genisleterek organik ürün çesitliligini önceki yila göre yüzde 139 artirirken, gida atiklariyla mücadele kapsaminda da 2020 yilinda 477 ton ürünü gida atigi olmaktan kurtardi.

Metro Türkiye, yillik bazda sürdürülebilirlik performansini degerlendirdigi raporun 5'incisini bu yil Türkiye'de bir ilke imza atarak "Etki Raporu" olarak yayimladi.

Metro Türkiye'den yapilan açiklamaya göre, Küresel Raporlama Girisimi (Global Reporting Initiative) tarafindan yayimlanan GRI Standartlari'nin "temel" seçenegine uygun sekilde hazirlanan raporda, Metro Türkiye'nin sürdürülebilirlik vizyonu dogrultusunda 2020 dönemindeki performansi ve gelecek hedefleri paylasiliyor.

Açiklamada görüslerine yer verilen Metro Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Sinem Türüng, Kovid-19 pandemisinin var olan küresel sorunlar için bir büyüteç görevi üstlendigini belirterek, "Azalan dogal kaynaklar, iklim degisikligi, kesintiye ugrayan tedarik zincirleri, kapatma kararlari ile durma noktasina gelen sektörler, isini ve sagligini kaybetme riski tasiyan milyonlarca insan; tüm kurumlari birlikte çalismanin yeni yollarini bulmaya itti." ifadelerini kullandi.

Türüng, 2020'nin, sürdürülebilirlik alaninda önemli gelismelerin yasandigi bir yil oldugunu vurgulayarak, sunlari kaydetti:

"Biz de pandemi yilinda ihtiyaci ve talebi de göz önünde bulundurarak gida ürünlerinde izlenebilirlik, organik, vegan ve yerli ürün çesitliligini artirma, gida atiklari ile mücadele gibi konulara odaklanarak sürdürülebilirlik alanindaki etkimizi daha da genislettik. 2020-2024 dönemi için de izleyecegimiz sürdürülebilirlik stratejimizi ve sürdürülebilirlik hedeflerimizi belirledik ve gida güvenligi, hayvan refahi, organik ve yerli ürünler ile sürdürülebilir kaynak kullanimi alanindaki projelerimizi önceliklendirdik. Gerek operasyonlarimizda gerekse sektörde yaptigimiz etkiyi ortaya koyan bu raporu ülkemizde hazirlayan ilk perakendeci olmanin mutlulugunu yasiyoruz."

- Gida ürünlerinde yüzde 100 izlenebilirlik sunuyor

Kovid-19 salgini ile birlikte tüketiciler; daha saglikli, güvenilir, tükettikleri gidalar hakkinda ne yedigini, nereden üretildiklerini ve hangi sartlarda üretildiklerini izlemek ve anlamak istiyor. Metro Türkiye de bu dogrultuda birincil üretimden baslayarak et, balik, bal ve meyve-sebzede yüzde 100 izlenebilirligi saglayarak müsterilerine bu ürünlerin tüm hayat hikayesini dijital olarak saglama basarisini gösterdi.

Raporlama döneminde Metro Türkiye, GS1-128 barkod sistemi ile tüm karkas ve vakum ürünlerinde yüzde 100 izlenebilirlik bilgilerinin faturaya yansimasini saglayarak Türkiye'de izlenebilirlikte bir ilki gerçeklestirdi. Et ürünlerinin yani sira balik ve baldan sonra tüm meyve ve sebze ürünlerinde de yüzde 100 izlenebilirlik saglayan Metro Türkiye, tüketicilere 'Gidalarin izini sür, bilgiyle beslen" diyerek "Tabaginda ne var?" projesini baslatti.

Sirket, 2022 yilinda da kümesten sofraya izlenebilirligi mümkün kilmak üzere yumurtada izlenebilirligi saglamayi hedefliyor.

- Organik ürün çesitliligini yüzde 139 artirdi

Salgin nedeniyle tüketicilerin beslenme aliskanliklari da degisiyor. Özellikle son dönemde saglikli yasam ve saglikli beslenme trendi nedeniyle organik gidalar ve bitki bazli vegan ürün seçenekleri de daha fazla gündeme gelmeye basladi. Bu degisimin kalici olacagini öngören Metro Türkiye, artan saglikli beslenme aliskanliklarini tesvik etmek için saglikli ürün gamini genisleterek organik ürün çesitliliginde önceki yila göre yüzde 139 artis sagladi.

Vegan ürünler konusunda da müsterilerinin ürün tercihlerini degerlendirerek bu ürünlerin sayisini artiran Metro Türkiye, tüm ürün kategorilerinde vegan ürünler bulundurmayi hedefliyor.

- 477 ton ürünü gida atigi olmaktan kurtardi

???????

Kovid-19, gida tedarikinin ne kadar hayati oldugunu gözler önüne sererken, gidalarda israf konusu sadece sektörün degil, tüketicilerin de odagina daha fazla yerlesti.

Her yil küresel gida üretiminin üçte biri olan 1,3 milyar ton gida, kayba ugruyor ya da atiliyor. Türkiye'de ise satilmayan gidalarin yüzde 80'i atik olarak israf ediliyor. Sürdürülebilirligin en kritik noktalarindan birisinin gida atiklari ile mücadele oldugu bilinciyle faaliyetlerini sürdüren Metro Türkiye, yaptigi çalismalarla bu alandaki etkisini de net olarak ortaya koyuyor.

Metro Türkiye, Horeca sektöründeki gida israfi ile mücadele için Tarim ve Orman Bakanligi ve FAO ile is birligi anlasmasi imzalayarak "Gidani Koru Sofrana Sahip Çik" kampanyasina katilirken, 21 tedarikçisiyle birlikte 2030'a kadar atik ve kayiplari yariya indirme sözü veriyor. Operasyonlarinda olusan gida kayiplarini önlemek için ise 2020'de 477 ton ürünü gida bankalarina, 1.317 ton ürünü hayvan barinaklarina bagisladi.

- Gelecekte de sürdürülebilirlikte etkisini ortaya koymaya devam edecek

Raporda gelecek hedeflerini de paylasan Metro Türkiye, gida güvenligi, organik ve yerli ürünler, hayvan refahi ve sürdürülebilir kaynak kullanimi alanindaki çalismalarini daha da hizlandirmayi amaçliyor.

Saglikli beslenme trendinin her geçen gün önemini daha da artiracagini öngören Metro Türkiye, organik ve bitki bazli ürün sayisini artirmayi da gelecekte odak noktalarindan biri olarak hedefine koydu. "Kafessiz yumurta" gibi hayvan refahini artiran ürünlerle ilgili çalismalarini da sürdürecek olan Metro Türkiye, bu kapsamda 2023 sonuna kadar tüm kendi markali yumurtalarinin kafessiz, 2025 itibariyla da raflarindaki tüm yumurtalarin kafessiz olmasini taahhüt ediyor.

Çevresel etkisi yüksek olan plastik ambalajlarin agirliklarinin azaltilmasi çalismasi kapsaminda 5,89 ton plastik azaltimi saglayan Metro Türkiye, kendi markali tek kullanimlik ürünlerinde plastik yerine daha çevreci alternatiflerin kullanimini artirmayi da hedefliyor. Sera gazi azaltimini 2030 yilina kadar 2011'e göre yüzde 50, operasyonlarinda gida atiklarini 2025 yilina kadar yüzde 50 azaltmayi hedefleyen Metro Türkiye, magazalarinda gida disi atiklarin yüzde 100'ünün ise geri dönüstürülmesini amaçliyor.

Yerel üretimin en önemli bilesenlerinden olan cografi isaretli ürünleri 2023'e kadar her yil yüzde 20 artirmasini da hedefleri arasina alan Metro Türkiye, "Metro" markali gida ve benzeri ürünlerin yüzde 100'üne yönelik sosyal uygunluk denetim yapilmasini saglayacak.
Kaynak: AA