Kekik Fide Dagitim Ve Dikimi Tarla Günü

Samsun’un Bafra ilçesinde "Bitki Aromatik Yayginlastirma Projesi" kapsaminda “Kekik Fide Dagitim ve Dikimi Tarla Günü” düzenlendi.

Kekik Fide Dagitim Ve Dikimi Tarla Günü
"Kekik Fide Dagitim ve Dikimi Tarla Günü” Evren Usagi Mahallesi’nde tarla ve proje sahibi Gülsen Hekimoglu’nun arazinde gerçeklestirildi.

Tarla gününde hem ekonomik hem de saglik açisindan büyük öneme sahip kekik yetistiriciligini gelistirmek için Il Tarim ve Orman Müdürlügü ve Dogu Karadeniz Projesi(DOKAP) Kalkinma Idaresi Baskanligi kaynakli olarak “DOKAP Bölgesi Tibbi Aromatik Bitki Yetistiriciligini Gelistirme Projesi” kapsaminda 3 kadin çiftçiye 10 dekarlik kekik fidesi verildi.

Etkinlikte konusan Il Tarim ve Orman Müdürü Ibrahim Saglam, “Özellikle tibbi aromatikte ilimizde 2020 rakamlarina göre toplam 5 bin 500 dekar alanda 2 bin 100 dekar ekimimiz var. Toplam 15 çesit tibbi aromatik bitki mevcut. Kekikle ilgili de daha önce 2021 yili sunmus oldugumuz projeyi bugün hayata geçiriyoruz. Kekik ilimizde toplam 130 dekar alanda 34 ton üretimi yapilmakta. Birim alandan çok fazla kazanç getiren bir ürünümüz. Kekigin faydalarini saymakla bitiremeyiz. Çayindan, baharatindan, yagindan ve saglik sektöründe birçok faydalari var. Biz buradaki kadin kooperatifimiz ile birlikte toplam proje bedeli 280 bin TL olan, sadece 8 çiftçimize 22 dekar alanda ekilecek olan fideyi vermekteyiz. Bunlarin damlama sulamasiyla, organik tarim yapmayla ilgili sertifikalari da bu projenin içerisinde olacak” dedi.

DOKAP Bölge Kalkinma Idaresi Baskani Hakan Gültekin, “2015 yilindan beri 9 ilde 450 bitkinin envanteri çikartildi. Bu bitkiler tibbi aromatik bitkiler dedigimiz ülkemizin hem ithal ettigi hem ihracata konu olan önemli ürünlerimiz. 450 bitkiden de 9 ilde 40 tanesi ile ilgili hedef koyduk. Bunun 17’si ile ilgili egitimlerini, bahçe düzenlemelerini, üreticileri ile bir süreç yürüttük. Simdi Samsun ilimizde, Bafra ilçemizde önemli uygulamalarimiz oldu. Özellikle hem Tarim ve Orman Müdürlügümüzle uygulamalarimiz oldu hem Büyüksehir ile çalistigimiz alanlarimiz oldu. Samsun en iyi çalistigimiz illerden bir tanesi. Cumhurbaskanligi stratejik hedefleri arasinda tibbi aromatik bitkilerle ilgili önemli bir hedefler koyuldu. Bu hedeflere bizler sahada mutlaka destek vermek zorundayiz. Bu dogrultuda çalismalarimizi yürütüyoruz” diye konustu.

Kaymakam Cevdet Ertürkmen ise “Toplumun itici gücü kadinlar. Bugün biz tibbi aromatik bitkilerin önemini henüz kavramis degiliz. Anadolu’da geçmisten beri tibbi aromatik bitkiler kullanilir. Biz aslinda unuttugumuz degerleri kesfediyoruz. Kekik de bunlardan birisi. Baframizda faaliyet gösteren kadin kooperatifimiz var. Bu tibbi aromatik bitkilerin itici gücü girisicisi kadinlarimizdir. Özellikle miras yoluyla topraklarimiz asiri küçülmüs, köylerimizde, ovalarimizda çok dar alanlarda 500 metre kare, bin metre kare topraklar var. Bu topraklarin atil kalmasi, ekonomi disi kalmasi hiç de uygun degildir. Yine önemli bir projemiz göl sogani özellikle tip sanayisinde kullaniliyor. Onu da Bafra’da yayginlastirmaya çalisacagiz” seklinde konustu.

Konusmalarin ardindan 3 kadin çiftçiye kekik fideleri teslim edildi. Proje sahibi Gülsen Hekimoglu’nun tarlasinda kekik ekimi gerçeklestirildi.

Kaynak: İHA