IKBY'deki Anayasa Degisikligi Öncesi Türkmenlerden Çalistay

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nde (IKBY) anayasa degisikligi için hazirliklar sürerken, Türkmenler haklarini güvence altina alabilmek için çalistay düzenledi.

IKBY'deki Anayasa Degisikligi Öncesi Türkmenlerden Çalistay
Irak’in kuzeyinden yer alan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nde (IKBY) anayasa degisikligi için hazirliklar sürürüyor. Baskent Erbil’de Türkmenler haklarini güvence altina alabilmek için çalistay düzenledi.

Çalistaya, IKBY Etnik ve Dini Olusumlardan Sorumlu Bakani Aydin Maruf, IKBY Meclisi Sekreteri Muna Kahveci, IKBY Parlamentosu Türkmen milletvekilleri, siyasi parti yetkilileri ve sivil toplum örgütleri temsilcileri katildi.

Aydin Maruf yaptigi açiklamada, çalistayda Türkmen siyasi partilerinin bir araya gelmesi önemli bir adim oldugunu belirterek, “IKBY anayasasi ile ilgili bugün bir istisare toplantisi düzenledik, anayasada Türkmenlerin haklariyla ilgili bir araya gelerek hazirlik yapiyoruz. Önümüzdeki günler içerisinde milletvekilleri ve Etnik ve Dini Olusumlardan Sorumlu Bakanligi ile çalismalar devam edecek” dedi.

Çalistayin amaci modern bir anayasada Türkmenlerin siyasi ve kültürel haklarini güvence altina almak oldugunu aktaran Maruf, “Bir araya gelen Türkmen siyasi partilerinin ortak istegini Türkmen milletvekilleri araciligiyla Parlamento Baskanligi’na sunulacak” ifadelerini kullandi.

Türkmenlerin mevcut anayasaya iliskin görüsleri hakkinda konusan Maruf, “Bununla ilgili farkli görüsler var, bizim istegimiz Türkmenlerin en aktif sekilde buradaki siyasi olusumda yer almasidir” dedi.

“Bütün Türkmenlerin görüslerinin milli hak dogrultusunda olmasi güzel bir sey”

IKBY Parlamentosu Irak Türkmen Cephesi Milletvekili Imdat Bilal ise, uzun bir zamanin ardindan Türkmenlerin anayasa konusunu görüsmek için bir araya geldigini belirterek, “Anayasada Türkmenlerin taleplerini görüsmek için istisare toplantisi düzenledik. Bütün Türkmenlerin görüslerinin milli hak dogrultusunda olmasi güzel bir sey” ifadelerini kullandi.

Çalistayin IKBY Parlamentosu milletvekilleri ve Etnik ve Dini Olusumlardan Sorumlu Bakanlik tarafindan düzenlendigini hatirlatan Bilal, “Bu toplanti 2 asamali olacak. Birinci bir komisyon kurulacak bu komisyon görevi bütün Türkmen siyasi partilerinin taleplerini toplayacak ve 2. Asamada ise, siyasi, milli, idari haklarimizin yani sira bayrak ve milli mars konulari var. Türkmenlerin bölgede 2. Millet olarak taninmasi ve Türkmencenin Kürtçeden sonra 2. Resmi dil olarak kabul edilmesi konularini görüstük” dedi.

Anayasanin 2013’te yazildigini belirten Bilal, “Uzun bir arada sonra bazi maddelerin aktif edilip edilmeyecegi henüz netlik kazanmadi. Bizim için önemli bölgede baskanligi, parlamento baskanligi, hükümette ve yargida temsil edilmemizdir” ifadelerini kullandi.

“IKBY bölgesinin gelirinden Türkmenlerin hakkini talep ediyoruz”

Bilal, “Bölgede 2’inci ana unsur oldugumuz için bölgenin gelirlerinden bizim de payimiz olmasi gerekiyor. Ne yazik bu bugüne kadar Türkmenler ve diger etnik gruplar için yapilmadi ve bölgenin geliri belli siyasi partilere dagitildi. Biz Türkmenler resmi ve kurumsal bir sekilde IKBY bölgesinin gelirinden 2’inci ana unsur olan Türkmenlerin hakkini talep ediyoruz” dedi.

(Abdulkadir Hacioglu/ IHA)
Kaynak: İHA