Eritre, ABD Yönetimini Etiyopya'daki Isyancilara Destek Olmakla Suçladi

Eritre, ABD yönetimini Etiyopya'daki isyanci Tigray Halk Kurtulus Cephesine (TPLF) destek olmak ve bölgeyi istikrarsizlastirmakla suçladi.



Eritre Disisleri Bakani Osman Salih, Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK) yazdigi mektupta, ABD yönetiminin bölgeye müdahale ederek daha fazla çatisma ve istikrarsizliga yol açtigini ifade etti.

TPLF'nin Etiyopya ve Eritre yönetimine zarar vermek için dezenformasyon kampanyasi yürüttügüne vurgu yapan Salih, BMGK'den bu adaletsizligin düzeltilmesi için gerekli önlemleri almasini istedi.

ABD'nin Tigray'daki insani durum üzerine Eritre ve Etiyopyali yöneticilere getirdigi vize kisitlamalarini elestiren Salih, bunun tek tarafli gözdagi ve müdahale zincirinin en son örnegi oldugunu belirtti.

Salih, yapilan tüm müdahalelerin amacinin TPLF rejiminin kalintilarinin yeniden diriltmek oldugunu kaydetti.

- Nüfusun yüzde 91'i yardima muhtaç

Etiyopya Basbakani Abiy Ahmed'le siyasi mücadele içinde olan TPLF, Kasim 2020'de bölgedeki ulusal ordu güçlerine saldirmisti.

Etiyopya baslattigi genis çapli operasyonla Tigray eyaletinin baskenti Mekelle'yi ele geçirse de bazi bölgelerde çatismalar halen sürüyor.

Komsusu Etiyopya'ya destek olmak için ülkeye giren Eritre kuvvetleri ile Etiyopya kuvvetleri, eyalette katliam, tecavüz ve iskence gibi çesitli insan haklari ihlalleriyle suçlaniyor.

BM Dünya Gida Programi (WFP), 1 Haziran'da bölgedeki nüfusun yüzde 91'ine denk gelen 5,2 milyon kisinin acil gida yardimina muhtaç oldugunu aktarmisti.

Kaynak: AA