Dünya Meteoroloji Örgütü Açiklamasi Bu Yil Avrupa, 2013'Ten Bu Yana En Soguk Bahari Yasadi

Dünya Meteoroloji Örgütü (DMÖ), Avrupa'nin bu yil 2013'ten bu yana en soguk bahari yasadigini ancak sicakliklarin özellikle Afrika, Orta Dogu ve Rusya'nin bir bölümünde ortalamanin oldukça üzerinde seyrettigini bildirdi.

Birlesmis Milletlerin (BM) alt kurulusu olan DMÖ'nün Sözcüsü Clare Nullis, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basin toplantisinda, "Avrupa, 2013'ten bu yana en soguk baharini yasadi. Mart-mayis ortalama sicakligi 1991-2020 ortalamasinin 0,45 santigrat derece altindaydi." dedi.

Nullis, mayista ABD'nin güneyi ve merkezinde, Hindistan'da, Rusya'nin dogusunda ve Antarktika'da ise sicakliklarin ortalamanin altinda gerçeklestigini aktardi.

Sözcü Nullis, söz konusu bölgelerde yilin soguk baslamasinin iklim degisikligi konusunda bir duraklamanin isareti olmadiginin altini çizdi.

Buna neden olarak da basta Afrika, Orta Dogu, Grönland'in batisi ve Rusya'nin kuzey ve bati kesiminde olmak üzere sicakliklarin dünyanin diger bölgelerinde ortalamanin oldukça üzerinde seyretmesini gösterdi.

Nullis, ayrica karbondioksit emisyonlarinin iklim degisikliginin önemli bir nedeni olmaya devam devam ettigini kaydetti.

Kaynak: AA