Baskan Gültak, Mecliste Kentsel Dönüsüme Destek Istedi

Akdeniz Belediye Baskani Mustafa Gültak, İçel Büyüksehir Belediye Meclis Toplantisinda, Büyüksehir Belediye Baskani Vahap Seçer ve tüm meclis üyelerinden, kentsel dönüsüm projelerine destek istedi.

Baskan Gültak, Mecliste Kentsel Dönüsüme Destek Istedi
Baskan Gültak, Büyüksehir Belediye Meclisinin haziran ayi toplantisi birinci birlesiminde söz alarak, kentsel dönüsüm için destek çagrisinda bulundu. 5 Haziran Dünya Çevre Gününde açilisi yapilan İçel Millet Bahçesine deginen Gültak, “Çocuklarimiza birakacagimiz en iyi miras, temiz ve saglikli bir dünya, temiz bir hava ve ormanlardir. Dolayisiyla gelin, sehrimizin kalbini degistirelim. Sehir, kaçak yapilarla dolu. Tabi bu sizin de benim de suçum degil. Geçmis siyasetçiler bir kaçis yolu aramislar” dedi.



“142 dönüm üzerinde sadece 700 konut; İçel’de baska bir örnegi yok”

Baris Mahallesinde, 1 Eylül’den itibaren toplu konut noktasindaki çalismalarin tamamlanacagini kaydeden Gültak, “Baris Mahallesinde insanlarimiz, maalesef çok kötü kosullar altinda yasiyor. Proje sayesinde orada da yeni ve modern konutlar, yeni caddeler, yeni yesil alanlar, yeni parklar olusacak” diye konustu.

Çay Mahallesinde ise 142 dönüm arazi üzerinde 415 konutun tamamlandigini belirten Gültak, bölgede 300 konutun daha yapilacagini söyledi.

Meclis üyelerine seslenen Gültak, “Toplam 142 dönüm içerisinde 700 konut yer alacak. İçel’de baska bir örnegi yok. Yemyesil alanlar, kelebekler, arilar, sabah ezaniyla öten kuslar. Meclisimizde tekrar edecegim ama Akdeniz’in sorunlarini çözmeden İçel’in sorunlarini çözemezsiniz. Madem Akdeniz kentin kalbi; çalismayan bir kalp vücuda kan pompalamaz, beyin çalismaz, hiçbir organ çalismaz. Çevre diyorsak, gelin Kürt, Arap, Yörük, Roman, Hiristiyan kardeslerimizin de magdur olmayacak sekilde, iknalari saglanarak onlarla ortak noktada bulusarak bu sehri birlikte dönüstürelim” ifadelerini kullandi.

“Yillarca halinin altina süpürülmüs bu sorunu birlikte çözelim”

“Eger bu sehri dönüstürürsek, birçok park, otopark kazanir, yesil alanlari arttiririz. Lojistik alanlar, yeni sanayi alanlari çikaririz, limani büyütürüz” diyen Gültak, ancak bunun için sadece TOKI’nin veya Akdeniz Belediyesinin kisitli imkanlari ile yapilan çalismalarin yeterli olmadigini vurguladi. Gültak, “Iste tam da bu noktada hepinizden, tüm meclis üyelerimizden destek istiyorum. Yillarca bu sorun çözülmemis, halinin altina süpürülmüs. Gelin, Akdeniz’i hep beraber dönüstürelim. Akdeniz’de yasayan Türk, Kürt, Arap, Yörük kadinlarinin böyle yasamalari, onlarin kaderi degil. Onlar da Yenisehir, Mezitli’de yasayan insanlarin konfor imkanlarina kavussun, çocuklarin park alanlari olsun” çagrisi yapti.

“Gelin, hepimiz bir ucundan tutalim, sehrimizin kaderini birlikte degistirelim”

Akdeniz’de, kis aylarinda kömür ve odun kullanimindan kaynakli ciddi bir hava kirliligi yasandigina da dikkati çeken Baskan Gültak, “Yenisehir ve Mezitli’de bu durum yok. Toroslar’in ise bir kisminda var. Peki, bunu nasil çözecegiz? Tek çözüm yolu var; orada yasayan insanlari da ikna ederek bu bölgeleri dönüstüren projeleri hayata katmak. Böylece sehrin havasini temizleyecegiz. Alin size çevre projesi. Alti ay boyunca bu sehir, karbonmonoksit ve diger zehirli gazlarla doluyor. Bu kirli havayi hepimiz soluyoruz. Kisin herkes sobasini yakiyor, göz gözü görmüyor. Alin size çevre sorunu! Gelin bu sehrin kaderini degistirelim. İçel Büyüksehir Belediye Baskani olarak bize destek verin. Bir yandan TOKI, bir yandan biz, diger yandan siz, bir an önce bu sehrin dönüsmesi noktasinda plan-projelerinizi hazirlayin. Hep birlikte bir ucundan tutup sehrimizi degistirelim. TOKI veya kentsel dönüsüm projeleri, sadece sehrin veya insanlarin modern bir yasama kavusmasini saglamiyor, ayni zamanda bu dönüsüm çevreci de olacak” diye konustu.



“İçel’de bir Roman Köyü kuralim”

Roman vatandaslarin sorunlarina da isaret eden Gültak, Romanlarin yasam kosullarinin iyilestirilmesinin yani sira, kentte bir Roman Köyü kurulmasi için de çagri yapti. “Roman kardeslerimizle de ilgili gelin bir dönüsüm projesi hazirlayalim” diyerek meclise seslenen Gültak, “Büyüksehir Belediyesinin, Akdeniz’e göre imkanlari ve sahip oldugu araziler vardir. Bu arazilerde Roman kardeslerimiz için konut ve isyerleri yapalim. Onlari Baris ve Turgut Reis’te insanlik drami yasadiklari ortamdan kurtaralim. Bir ‘Roman Köyü’ kuralim mesela. Onlarin sanatlari, zanaatlari, el becerileri, isleri var. Orada icra esinler, satis da yapsinlar. İçel’den, Mezitli’den, Yenisehir’dan, Adana veya daha diger kentlerimizden insanimiz, ‘Ya orada bir Roman köyü varmis’ desinler ve gelsinler. Böyle bir köy kuralim. Bu insanlarimiza bir katkimiz olsun” seklinde konustu.



“Eger gerçekten çevreci isek, bu sözde kalmasin”

“Akdeniz’in sorunlarini çözmeden İçel’i düzeltemeyiz” vurgusunu yineleyen Gültak, “İçel’in merkezinde yer alan Akdeniz ilçesi kalp ve herkes de bunu kabul ediyor. Eger çevreci isek bu sözde kalmasin. Sahillerden tutun tüm sehri; annelerimizin, kardeslerimizin, agabeylerimizin, hiçbir ayirim yapmadan, örf ve adetlerine dokunmadan dönüstürelim. Yeni parklar, yesil alanlar, yeni bulvarlar elde edelim, kentimizi, çevremizi, dogamizi ve havamizi temizleyelim” dedi.

Kaynak: İHA