Bakan Kurum Açiklamasi '15 Bölgede Temizlik Çalismalarini Es Zamanli Baslatiyoruz'

Marmara Denizi’nde görülen deniz salyasi temizleme çalismalari, Istanbul Caddebostan Sahili’nden diger illerle birlikte es zamanli olarak baslatildi. Caddebostan’daki program açilisinda konusan Bakan Kurum, “Türkiye’nin en büyük en kapsamli deniz temizligi seferberligini, hareketini hep birlikte baslatiyoruz. Türkiye’nin kalbi burada. Tüm operasyon boyunca 1000 personelimiz çalisacak" dedi.

Bakan Kurum Açiklamasi '15 Bölgede Temizlik Çalismalarini Es Zamanli Baslatiyoruz'
"Marmara Denizi Eylem Plani" kapsaminda alinan kararlarin hayata geçirilmesi için kamu kurumlari, belediyeler, akademik çevreler ile sivil toplum kuruluslarinca baslatilan çalisma kapsaminda, denizden müsilaj toplanmaya baslandi. Caddebostan Sahili’nde açilisi gerçeklestirilen temizlik çalismasi es zamanli olarak Marmara Denizi’ne kiyisi olan 7 ilde de basladi.

Programa Bakan Kurum’un yani sira Istanbul Valisi Ali Yerlikaya, IBB Baskani Ekrem Imamoglu, STK’lar ile çok sayida oyuncu ve ünlü isim katilarak destek sagladi.

“Marmara bütün dünyanin göz bebegi”

Program açilisinda konusan Bakan Kurum, “Bugün hakikaten bizler için çok özel bir amaç için dünyanin essiz harikalarindan Marmara Denizi için Istanbul’dayiz. Doga zenginliklerine ev sahipligi yapan dünyanin en genç, en özgün Marmara’mizin kiyisindayiz. Marmara’ya kiyisi olan 7 ilimizde 25 milyon vatandasimizi dogrudan ilgilendiren müsilaja karsi birlik olmak için buradayiz. Sanatçilarimiz, sporcularimiz, hocalarimiz, bilim insanlarimiz, derneklerimiz, vakiflarimiz, belediyelerimiz burada. Marmara bütün dünyanin gözbebegi. Türkiye’nin kalbi burada. Hep birlikte Marmara hepimizin diyoruz. Baliklarimizi, deniz canlilarimizi tehdit eden müsilaji ortadan kaldirmak için Türkiye’nin en büyük, en kapsamli deniz temizligi hareketini hep birlikte baslatiyoruz. Çok önemli bir süreci yönetecegiz” dedi.



"Stratejik eylem plani hazirlayacagiz"

Sürece iliskin bilgi veren Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum, “Bize düsen mesuliyet açik ve nettir. 200 yildir maalesef biz insanlik olarak dogadan aldigimiz borcu dogamiza geri ödemek zorundayiz. Çevre yatirimlarimizla, yesil projelerimizle çocuklarimiza güzel bir dünya birakmak zorundayiz. Marmara Denizimizi insallah en hizli sekilde temizleyecek, en duru haline hep birlikte kavusturacagiz. Sorunun çiktigi ilk andan itibaren süreci titizlikle takip ettik. Bu süreci illerde valiler ve belediyelerimizle birlikte STK’larla, sanatçilarla, vatandaslarla ortak bir akilla yönetecegiz. Stratejik eylem plani hazirlayacagiz, aslinda hazirlandi, belediyelerin görüsüne sunacagiz. Illerde valiliklerin koordinasyonunda süreci yönetecegiz. Marmara denizini koruma alani ilan edecegiz. Tarim ve sanayiden olusan kirliligi durduracagiz. Balikçilarimiza bu konuda her türlü destek verilecek müsilajdan etkilenen balikçilara kaçak balikçiliga geçit verilmeyecek. Marmara’daki hayalet aglarin toplanma sürecini baslatacagiz. Marmara’yi kurtarmakta kararliyiz. Bugün 15 bölgede temizlik çalismalarini es zamanli baslatiyoruz” diye konustu.



“Deniz salyalari için 1000 personelimiz çalisacak”

Sözlerine devam eden Bakan Kurum, "18 tane desek botumuzla harekete geçiyoruz. Topladigimiz atiklari karaya getirip sizdirmasiz kamyonlarla belediyelerin bertaraf tesislerine gönderecegiz. Tüm operasyon boyunca 1000 personelimiz çalisacak" dedi.

Kaynak: İHA