AK Parti, Musilajin Arastirilmasi Için Meclis Arastirma Komisyonu Kurulmasi Teklifi Verdi

AK Parti, Marmara Denizi’nde görülen musilajin arastirmasi için Arastirma komisyonu kurulmasini teklif etti.



AK Parti Marmara’da görülen musilajin arastirilmasi amaciyla bir komisyon kurulmasi talebini TBMM Baskaniligina iletti. Teklife göre, musilajin deniz suyunun isinmasi ile birçok olumsuzluga sebep oldugu belirtilerek, bu isinmaya deniz kirliliginin artmasi ve denizin duragan olmasi faktörleri de eklendigi zaman bazi plankton türleri daha hizli çogalip müsilaj sorununun büyümesine sebep oldugu ifade edildi.

Deniz çevresinin kirlenmesini önlemek, kirliligi azaltmak ve kontrol edebilmek, dogal kaynaklarin sürdürülebilir kullanimini saglamak bugüne kadar en öncelikli hedef oldugu kaydedilen açiklamada, bu kapsamda sadece ekolojik degil, ekonomik ve sosyal etkileri de bulunan ve basta Marmara Denizi olmak üzere denizlerimizdeki müsilaj sorununun sebeplerinin tespit edilmesi, detayli bir sekilde analiz edilmesi ve gerekli önlemlerin alinabilmesi için çözüm önerilerinin ortaya konmasi amaciyla Meclis Arastirma açilmasi istenmektedir.

AK Parti’nin verdigi Meclis Arastirma Komisyonu teklifinde sunlar kaydedildi:

“Istanbul ilinde 2002 yilinda sadece 12 adet atik su aritma tesisi var iken 2020 yilinda atik su aritma tesis sayisi 87’ye yükselmistir. Atik su hizmeti verilen belediye nüfusu orani 2002 yilinda yüzde 35 iken 2020 yilinda yüzde 89’a yükseltilmistir. Alici ortamin su kalitesinin yükseltilmesi ve dogal kaynaklarin korunmasi amaciyla atik su aritma tesisini kuran ve mevzuata uygun çalistiran atik su altyapi yönetimlerine Çevre ve Sehircilik Bakanliginca enerji tesviki verilmektedir. Bu kapsamda 2011 ila 2020 yillarinda 606 milyon TL ödeme yapilmistir. Ülkemizde deniz kirliliginin önlenmesine yönelik olarak yapilan çalismalar sayesinde temiz denizlerin bir göstergesi olan Mavi Bayrakli Plaj sayimiz 2002 yilinda 127 adet iken, yüzde 283’lük bir artisla 2020 yilinda 486 adet olmustur. 2002 yilinda deniz yetki alanlarinda bulunan gemilerin normal faaliyetleri sonucu ürettigi atiklarin alimini yapan kiyi tesisi sayisi bulunmazken, 2020 yili sonu itibariyle 305 adet kiyi tesisinde gemilere atik alim hizmeti verilmektedir. Bu atiklar, türlerine göre ayristirilarak geri kazanim/bertaraf tesislerine gönderilmektedir. 2002 yilinda, deniz çöpleri ile mücadeleye yönelik herhangi bir çalisma bulunmazken; 2020 yilinda denize kiyisi bulunan tüm illerimizde deniz çöpleri il eylem planlari uygulamaya alinmistir. Sifir Atik Mavi Hareketi ile birlikte denizlerin korunmasi ve deniz temizligi seferberligi baslatilmistir. Sifir Atik Mavi Hareketi ile baslatilan kampanya ve Deniz Çöpleri Il Eylem Planlari kapsaminda gerçeklestirilen çalismalarda 2019 yilinda toplam 65 bin 250 ton deniz çöpü (deniz yüzeyi, kiyi, plaj ve deniz dibinden) toplanarak, bertarafa gönderilmistir. 2020 yili itibari ile bir ulusal, 6 bölgesel acil müdahale plani ile 366 kiyi tesisine ait risk degerlendirmesi ve acil müdahale plani hazirlanmis ve Çevre ve Sehircilik Bakanliginca onaylanmistir. ‘Denizlerde Bütünlesik Kirlilik Izleme ve Degerlendirme Programi (DEN-IZ)’ 2014 yilindan itibaren üçer yillik izleme programi haline getirilmis böylece düzenli ve veri kesintisi olmadan izleme yapilmasina imkan saglayan bütüncül bir programa dönüstürülmüstür. Tüm denizlerimizde 11 enstitü ve 3 arastirma gemisi ile 353 noktada bilimsel çalismalar düzenli olarak yürütülmektedir.”
Kaynak: İHA