Afetlerde Görev Alacak Altin Burunlu Köpekler Sakarya'da Seçilecek

AFAD Baskanligi tarafindan Köpekli Arama Timleri sinavlari yapma yetkisi 2 yilligina Sakarya AFAD Il Müdürlügüne verildi. Bu kapsamda afetlerde görev alacak altin burunlu köpekler Sakarya’da girecekleri sinavlarda sertifika alarak seçilecek.

Gelismis koku alma yetenekleri sayesinde heyelan, deprem ve sel gibi olasi afet durumlarinda ekiplerin adeta gözü kulagi olan ve henüz 6 aylikken birbirinden zorlu 2 yillik egitim sürecinden geçirilen K9 arama kurtarma köpekleri, Sakarya AFAD Il Müdürlügünde yapilacak sinavalar ile sertifikalarini almaya hak kazanacak. 2021-2022 yillarinda yapilacak olan ‘Köpekli Arama Timleri’ sinavlari, Sakarya Vali Yardimcisi Ersin Emiroglu Baskanliginda olusturulan komisyon tarafindan gerçeklestirilecek. Ilk komisyon toplantisi ise dün Sakarya Arama Kurtarma Birlik Müdürlügüne gerçeklestirildi.

Toplantiya; Vali Yardimcisi Ersin Emiroglu, AFAD Il Müdürü Hüseyin Kaskas, Sakarya Büyüksehir Belediyesi Itfaiye Dairesi Baskanligi, Izmir Büyüksehir Belediyesi Itfaiye Daire Baskanligi, Ankara Büyüksehir Belediyesi Itfaiye Daire Baskanligi, Ankara AFAD Il Müdürlügü, Samsun AFAD Il Müdürlügü, Istanbul AFAD Il Müdürlügü, Afyon AFAD Il Müdürlügü, Bursa AFAD Il Müdürlügü ve Kirikkale Üniversitesi Veterinerlik Fakültesinden katilan komisyon üyeleri katildi.

Üç gün sürecek olan toplantida sinav süreci ile ilgi kararlar, süreçle ilgili is ve islemlerin nasil yürütülecegiyle ilgili konulari içeriyor. Ekim ayi içerisinde yapilmasi planlanan ulusal köpekli arama timleri sinavi sonucunda sinavda basari saglayan köpek ve egitmenlerine sertifika verilerek olasi afet ve acil durumlarda sahada görev alabilmelerine olanak saglayacak. Bu sinavlarin temel amaci olasi afetlerde, tüm arama köpeklerinin ayni standartlarda ve ayni verimlilikte çalisabilecegini belgelemek, bu alanda uluslararasi kabul edilmis standartlarda kapasiteye ulasmak. Yilda en az 1 defa yapilmasi planlanan sinav sonucunda basarili olan köpek ve egitmenlerine Valilik Baskanliginda olusturulan komisyon tarafindan sertifika verilecek olup, bu sertifikalar ise ülke genelinde geçerli olacak.
Kaynak: İHA