AB, ABD Ve NATO'nun Güçlerini Çektigi Afganistan'i Desteklemeye Devam Etmek Istiyor

AB Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell: 'Afganistan'la iliski kurmaya devam etmek istiyoruz. Bati gerçegi ülkeden çekildiginde, Afgan halki zor durumda kalacak'

AB Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, ABD ve NATO'nun askeri varligini sonlandirdigi Afganistan'i desteklemeye devam etmek istediklerini söyledi.

Borrell, Avrupa Parlamentosunun Strazburg'da düzenlenen Genel Kuruluna katilarak Afganistan'daki durumla ilgili konusma yapti.

Borrell, "Birçok sivil kaybin oldugu, kayiplarin yüzde 40'inin kadin ve çocuk oldugu bu ülke ile iliski kurmaya devam etmeliyiz. ABD ve NATO birlikleri, dolayisiyla AB ülkelerinin birlikleri çekiliyor. Baris süreci duraksadi ve siddet sürüyor." dedi.

Siddet olaylarinin yakin gelecekte artmasindan endise ettigini belirten Borrell, "Elbette ki gelisen durumlari dikkate almaliyiz ancak iliskinin kesilmesi bir seçenek degildir." diye konustu.

Borrell, söz konusu destegin ülkede insan haklarinin ve demokrasinin korunmasi sartiyla saglanacagini vurguladi.

20 yil kadar süren savasta kaynaklarin bosa harcandigini belirten Borrell, "Afganistan'in Orta Çag'a dönmesini engellemek bizim sorumlulugumuz." ifadesini kullandi.
Kaynak: AA