TÜDKIYEB Genel Baskani Çelik Açiklamasi 'Bayram Için Fazlasiyla Kurbanlik Küçükbas Hayvanimiz Var'

Türkiye Damizlik Koyun Keçi Yetistiricileri Merkez Birligi (TÜDKIYEB) Genel Baskani Nihat Çelik, "Kurban kesecek vatandaslarimiz hem daha saglikli hem de fiyatinin uygun olmasi yönüyle küçükbas hayvanlari tercih etmeli" dedi.

TÜDKIYEB Genel Baskani Çelik Açiklamasi 'Bayram Için Fazlasiyla Kurbanlik Küçükbas Hayvanimiz Var'
TÜDKIYEB Genel Baskani Nihat Çelik, Kurban Bayrami’nin yaklasmasi ile birlikte kurbanlik durumuna iliskin açiklamalarda bulundu. Çelik, geçen yil oldugu gibi bu yil da piyasada Kurban Bayrami’nda kesilecegi tahmin edilen sayinin üzerinde kurbanlik vasifta küçükbas hayvan oldugunu belirtti.

Çelik, geçen yil Kurban Bayrami’nda Türkiye genelinde toplam 2,8 milyon civarinda küçükbas hayvanin kesildigi bilgisini vererek, "Ülkemiz genelinde su an kurban olarak kesilebilecek 4 milyon civarinda küçükbas hayvanimiz mevcuttur. Bu yüzden bu yil da kurbanlik hayvan temini konusunda herhangi bir sikinti yasanmayacagini düsünüyoruz" ifadelerini kullandi.

Dünyada ve Türkiye’de yasanan Covid-19 sürecinin insan sagliginin paradan çok daha önemli oldugunu gösterdigine dikkat çeken Çelik, yasanan saglik sorunlariyla birlikte insan kayiplarinin fazlaca yasandigi bir zamanda meraya ve dogal ortamda otlatmaya dayali olarak yapilan küçükbas hayvanciligin insanlar için dogal, saglikli ve güvenilir beslenmenin ilk adresi oldugunu ve bu yönüyle de küçükbas hayvan tercihinin yerinde olacagini belirtti.



"Kurbanlik küçükbas hayvanlarda kilogram fiyati 22-40 lira, canli hayvan bas fiyati ise bin 500-3 bin 500 lira arasinda degismektedir"

Kurbanlik küçükbas fiyatlarini degerlendiren Çelik, söyle devam etti:

"Ülkemizin pek çok yerinde kurbanlik küçükbas hayvan fiyatlarinin geçen yila göre bir miktar artis gösterecegini tahmin ediyoruz. Çünkü karma yem ve kaba yem fiyatlarinda geçen yila göre yüzde 100’e yaklasan oranlarda artislar yasanmis, buna diger masraflarin eklenmesiyle birim maliyetler daha da artmistir. Yine de her ne surette olursa olsun küçükbas hayvan kesiminin vatandaslarimizin kesesini fazlaca zorlamayacagini söyleyebiliriz."

Kurban satislarinin illere göre degistigi, çogunlukla kilogram hesabiyla veya canli hayvan bas fiyatiyla satildigi bilgisini veren Çelik, "Birliklerimizden de aldigimiz veriler degerlendirildiginde kurbanlik küçükbas hayvanlarda kilogram fiyati 22 - 40 lira, canli hayvan bas fiyati ise bin 500 - 3 bin 500 lira arasinda degismektedir. Bu fiyatlarin belirlenmesinde birim maliyet analizleri, yavru elde edimleri, zayiatlari, bakici masraflari, yem giderleri, ilaç ile veteriner giderleri, harcanan emek ve yetistirici kari etkili olmaktadir” ifadelerini kullandi.

"Kurbanlik fiyatlari olusturulurken Merkez Birligimizden görüs alinmalidir"

Belirlenen kurbanlik fiyatlarinin olmasi gerekenden düsük olduguna dikkat çeken Çelik, sözlerini söyle sürdürdü:

"2021 yili vekaletle yurt içi kurban kesim bedelini Türkiye Diyanet Vakfi’nin bin 125 lira, Kizilay’in ise bin 50 lira olarak açiklamasi yetistiricilerimizin yogun tepkisine neden olmustur. Diyanet Isleri Baskanligi kurban ile ilgili dini vecibelerin eda edilmesinde, gereken usul ve hükümlerin yerine getirilmesinde Müslümanlara yol gösterici olmalidir. Bu konular tamamen Diyanet Isleri Baskanliginin asli görevleri arasinda yer almaktadir. Vekalet ile kesilen kurbanlik fiyatlari belirlenirken yetistiricilerimiz ezdirilmemelidir. Bu nedenle ülke sartlari degerlendirilmeden, yetistiricilerin emekleri, haklari, alin terleri düsünülmeden, üstelik kurban edilecek küçükbas hayvanlarin koyun keçi türü, irklari, muhtemel kilogram agirliklari belirtilmeksizin fiyat açiklanmasi uygun olmamistir. Bu açiklama, vekalet ile kurban kestirecek vatandaslarimizin bilgilendirilmesi açisindan seffaflik adina dogru olmadigi gibi, kurbanini yetistiricilerden satin alarak bizzat kesecek veya kestirecek vatandaslarimiz ile yetistiriciler arasinda emsal veya referans bir fiyatmis gibi hatali alginin olusmasina ve yetistiricilerimizin de magduriyetine neden olabilecektir. Kurbanlik fiyatlari olusturulurken Merkez Birligimizden görüs alinmalidir. 270 bin üyesi olan birliklerimizin temsilcisi merkez birligimizin görüsüne basvurmaksizin böylesine gerçek disi rakamlarla fiyat belirlenmesi gerek Merkez Birligimizi gerekse üyelerimizi büyük bir üzüntüye sevk etmistir. Artan girdi maliyetleri karsisinda yetistiricimizin verdigi emeklerin hiçe sayildigini ve bu kararin bir kez daha yetistiricinin belini büktügünü maalesef görmekte ve izlemekteyiz. Yaylada merada, dagda bayirda, yagmurda çamurda, karda kista, gece demeden gündüz demeden binbir zahmetle, binbir emekle, hayvanlarini yetistirmeye, çoluk çocugunun nafakasini kazanmaya çalisan, ülkemiz hayvanciligina katki saglayan, tüketicimizin kaliteli, güvenli, saglikli et ve süt ihtiyaçlarini karsilayan çilekes yetistiricilerimizin emeklerine büyük haksizlik yapilmistir. Türkiye Diyanet Vakfi ve Kizilay’in belirledigi kurban fiyatlari birliklerimizden alinan piyasa fiyatlarinin çok altinda kalmistir."

"Hayvanciligimizin sürdürülebilirligi açisindan kurban pazarlarinda damizlik vasifta disi hayvan satilmasinin kesinlikle önüne geçilmesi gerekmektedir"

Genel Baskan Çelik, küçükbas hayvanlar arasinda özellikle damizlik degeri olan disi hayvanlarin kesime gitmesinden yana olmadiklarinin altini çizerek, hayvanciligin sürdürülebilirligi açisindan kurban pazarlarinda damizlik vasifta disi hayvan satilmasinin kesinlikle önüne geçilmesi, damizlik degerini yitirmis hayvanlarin pazarlara sevkinde zorluk çikarilmamasi gerektigini bildirdi.

"Yetistiricilerimizin elde kalan hayvanlari Et ve Süt Kurumunca degerinden satin alinmali"

Geçen yil oldugu gibi bu yil da kurbanlik hayvanlarini satamayan yetistiricilerin elde kalan hayvanlarinin Et ve Süt Kurumunca degerinden satin alinmasini isteyen Çelik, bu konuda Tarim ve Orman Bakanligindan yetistiricilerin magdur olmamasi adina destek beklediklerini ifade etti.

Kurbanliklarini satmak isteyen yetistiricilerin büyüksehirlerde belediyelerin belirledigi kurban satis yerlerine yüksek meblaglarda kira bedeli ödedigini söyleyen Çelik, "Zaten yüksek girdi maliyetleriyle zor durumda olan yetistiricilerimize getirilen bu ek külfet, yetistiricilerimizi daha da zor durumda birakacaktir. Belediyelerimizden ricamiz bu yerleri uygun fiyattan yetistiricilerimize kullandirmalari, yetistiricilerimizin ihtiyacini karsilayacak hizmetleri vermeleridir" dedi.

Kaynak: İHA