Sahibinden.Com Ikinci Elin Sürdürülebilirlige Katkisi Raporu'nu Açikladi

sahibinden.com CEO'su Burak Ertas: 'Ikinci Elin Sürdürülebilirlige Katkisi Raporu, kullanicilarimizin platformumuz araciligi ile sürdürülebilirlik kavramina sagladigi katkiyi çarpici bir sekilde gözler önüne seriyor'

Sürdürülebilir hedefler dogrultusunda yillardir pek çok çalisma yürüten sahibinden.com, dünyanin en saygin çevre enstitülerinden merkezi Isveç'te bulunan Su ve Hava Koruma Arastirmalari Enstitüsü (Institutet för Vatten-och LuftvArdsforskning-IVL) destegiyle hazirladigi rapor ile ikinci elin sürdürülebilirlige katkisina dair sonuçlari açikladi.

Birlesmis Milletler'in Sürdürülebilir Kalkinma Amaçlari'ndan 12'ncisi olan "sorumlu üretim ve tüketim" maddesi dogrultusunda hazirlanan Ikinci Elin Sürdürülebilirlige Katkisi Raporu, e-ticarette ikinci el etkisinin sürdürülebilirlige katkisini somut sayisal veriler üzerinden ölçerek yeniden kullanim aliskanliklari, tüketim döngüsü farkindaligi ve sorumlu tüketimde bireyin tercihlerinin gücüne dikkati çekiyor.

Raporun ortaya koydugu verilere göre, sahibinden.com'da 2020'de yayinlanan 3,5 milyon ilan üzerinden yapilan çalisma sonucu sahibinden.com kullanicilari, ikinci el ürünleri tercih ederek sifir ürün üretiminin önüne geçti ve 1 yilda 1,9 milyon ton karbondioksit üretiminden tasarruf etti. 1,9 milyon ton karbondioksit es degeri emisyon, 160 yolcu kapasiteli bir uçagin Istanbul-New York arasinda gerçeklestirecegi 200 bin uçusun yol açacagi emisyona, bir baska deyisle her biri yilda 13 bin 776 kilometre yol yapan 550 bin arabanin sebep oldugu emisyona esit.

Kullanicilar, ikinci el ürünleri tercih ederek 800 bin ton çelik, 70 bin ton alüminyum ve 120 bin ton plastik tasarrufu sagladi. Bu verilere göre, 800 bin ton çelik 80 tane Istanbul Atatürk Olimpik Stadyumu yapiminda kullanilan çelik miktarina, 70 bin ton alüminyum 3,5 milyar akilli telefon üretiminde kullanilan alüminyum miktarina, 120 bin ton plastik ise her biri 3,7 kilo agirligindaki 32 milyon plastik sandalyeye karsilik geliyor.

- “Sürdürülebilirlik is modelimizin özünde var”

sahibinden.com Üst Yöneticisi (CEO) Burak Ertas, Ikinci Elin Sürdürülebilirlige Katkisi Raporu'nun açiklandigi çevrim içi etkinlikte yaptigi konusmada, sunlari kaydetti:

"Sektörde geride biraktigimiz 21 yilin ardindan bugün ayda ortalama 55 milyonun üzerinde kullanicimizi 10 farkli kategoride 5 milyondan fazla ilan ile bulusturan bir teknoloji sirketiyiz. Insana ve teknolojiye yatirim, AR-GE ile deger yaratmak ve kullanici deneyimi odaginin yani sira sürdürülebilirlik kavrami da uzun süredir kurum degerlerimizin bir parçasi.

Karbondioksit tasarrufu saglayan yesil teknoloji uygulamalari, teknoloji endüstrisini karbon-nötr hale getirmek için taahhüt vermek üzere LFCA (Leaders for Climate Action) üyeligi ve çalisanlarin birer sürdürülebilirlik elçisine dönüsmeleri dogrultusundaki çalismalara ek olarak bu yil is modelimizin özünde olan sürdürülebilirlik kavraminin sagladigi faydayi somutlastirmak için bir adim attik. Sürdürülebilir bir gelecek için karbon ayak izinin azaltilmasi, sorumlu tüketim bilincinin kazanilmasi ve geri dönüsüm konularinda farkindalik yaratmak için ortaya çikardigimiz Ikinci Elin Sürdürülebilirlige Katkisi Raporu, kullanicilarimizin platformumuz araciligi ile sürdürülebilirlik kavramina sagladigi katkiyi çarpici bir sekilde gözler önüne seriyor."

sahibinden.com Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardimcisi Nazim Erdogan da dünyadaki dogal kaynaklarin sinirli ve dis etkilerle kolayca tahrip olmasina ragmen dünya nüfusu ve endüstrilesmenin çok hizli artmasi nedeniyle "yeniden kullanim" tanimini ortaya koyarak ikinci el kullanimini hayata entegre etmek gerektigini söyledi.

Bu farkindalik dogrultusunda Türkiye'nin öncü elektronik ticaret ve ilan platformlarindan biri olarak ikinci el kullaniminin daha sürdürülebilir bir dünyaya etkisini anlamak için sahibinden.com platformundaki verilerle ikinci elin etkisini ölçen Ikinci Elin Sürdürülebilirlige Katkisi Raporu'nu hazirladiklarini anlatan Erdogan, "sahibinden.com olarak yaklasik 1,9 milyon ton karbondioksit emisyonundan tasarruf edilmesine araci oldugumuzu gözler önüne seren raporda, çikan rakamlar sürdürülebilirlik etkisinin ikinci el kullanimi ile daha da artacagini gösteriyor. Bu noktada, ikinci el satin almanin daha ulasilabilir hale gelmesini amaçlayarak sürdürülebilir bir dünya için öncü ve yenilikçi çalismalarimiza devam edecegimizi belirtmek istiyoruz. Bu bilgiler isiginda sizleri de ikinci el kullanimini hayata entegre ederek hem esya hem de dünyanin ömrünü uzatmaya davet ediyoruz." ifadelerini kullandi.
Kaynak: AA