Papa Francis Kanada'daki Yerli Topluluklarin Liderlerine 2 Yil Sonra Randevu Verdi

TORONTO – Katolik dünyasinin ruhani lideri olan Papa Francis’in, Kanadali yerli topluluklarin liderlerine 17 Aralik 2021 tarihi için randevu verdigi bildirildi.

Kanada Katolik Piskoposlar Konferansindan (CCCB) yapilan açiklamada, Kanada’daki üç büyük yerli grubu olan First Nation, Metis ve Inuit yerlilerinin liderleri, aralik ayinda Vatikan'da Papa Francis ile ayri ayri bir araya gelerek Katolik Kilisesi'ne taleplerini iletecekler.

Açiklamada, Papa ile görüsmek için iki yildan fazla bir süredir CCCB ile çalisan yerli liderlerin görüsmelerinin 17 Aralik'ta baslayip 20 Aralik 2021 tarihinde tamamlanacagi belirtildi.

Açiklamada su ifadelere yer verildi:

‘’Bu pastoral ziyaret, küçük bir piskopos ve yerli lider grubu esliginde ülkenin dört bir yanindan Yaslilar, Bilgi Bekçileri, yatili okuldan kurtulanlar ve gençlerin katilimini içerecektir. Kanada piskoposlari, bu yaklasan karsilasmalarin yerli halklar ile Kanada'daki Katolik Kilisesi arasinda ortak bir baris ve uyum gelecegine yol açacagina dair samimi umutlarini bir kez daha teyit ediyor.’’

First Nation, Metis ve Inuit yerlilerinin liderleri Papa Francis'ten, Roma Katolik Kilisesi'nin yatili okullarinda çocuklarinin yasadiklarindan dolayi, hayatta kalanlardan ve ailelerden resmi özür dilemesini istiyor.

Katolik Kilisesi tarafindan federal hükümet adina, Kanada'da 1831-1996 yillarinda açilan 139 yatili kilise okulunda, 150 binden fazla yerli çocugu ailelerinden zorla alinarak asimilasyona tabi tutuldu.

Kanada’nin resmi kayitlarina göre, bu okullardaki çocuklar fiziksel ve cinsel istismara ugradi, üzerlerinde tibbi deneyler yapildi, birçogu gidasizlik hastalik ve soguk nedeniyle hayatini kaybetti.

Okullarda kendi kültür, dil ve inançlarindan da koparilan çocuklardan hayatta kalanlarin. Kanada toplumuna uyum saglamalari zorlasti.

Yatili kilise okullarinda yasanan trajedi için Kanada'daki katolik kuruluslar özür dilemesine ragmen Vatikan’daki Katolik Kilisesi, henüz resmi özür dilemeyen tek kurum olarak kaldi.

Hakikat ve Uzlasma Komisyonu raporundan sonra yerli halktan defalarca özür dileyen Kanada Basbakani Justin Trudeau’nun, daha önce özür dileme çagrisinda bulundugu Papa Francis’den, 2017 yilinda Vatikan'a yaptigi resmi ziyaret sirasinda da özür talep etti.

Trudeau’nun tüm girisimlerine ragmen bugüne kadar özür dilemeyen Papa Francis, British Columbia ve Saskatchewan eyaletlerindeki isimsiz çocuk mezarlari konusunda da aci çektigini belirtip yerli halkin haklarina ve kültürüne saygi gösterilmesi çagrisinda bulunmustu.

Kaynak: AA