KKTC'de Delta Varyanti Yok

Yakin Dogu Üniversitesi, Subat-Haziran döneminde COVID-19 tanisi koydugu 686 vakada Delta (Hindistan) varyantina rastlanmadigini açikladi. Alfa (Ingiltere) varyanti aylik bazda yüzde 60 ila 80 araliginda baskinligini koruyor.

KKTC'de Delta Varyanti Yok
Hindistan’da ilk kez Subat ayinda tespit edilen SARS-CoV-2’nin Delta varyanti, küresel ölçekte yayilmaya devam ediyor. Delta varyantinin, saglik sistemlerini alt edebilecek, kisitlamalarin kaldirilmasi planlarini tersine çevirebilecek ve hatta potansiyel olarak asilarin etkisini azaltabilecek yeni bir COVID-19 dalgasina öncülük edebilecegine dair korkular da varyantla birlikte yayiliyor. Yakin Dogu Üniversitesi’nin Subat-Haziran döneminde COVID-19 PCR pozitif tanisi alan hastalarda yaptigi varyant analizleri, Delta Varyanti’nin KKTC’de görülmedigini ortaya koyuyor.

KKTC’de alfa baskinligini koruyor, delta saptanmadi

Yakin Dogu Üniversitesi, KKTC’de Nisan-Haziran döneminde COVID-19 PCR pozitif tanisi koydugu 686 vakada yaptigi varyant analizlerinde Delta varyantinin tespit edilmedigini açikladi.

Üniversitenin yaptigi çalismada Subat-Haziran döneminde saptanan pozitif vakalarda Alfa varyantinin aylik bazda yüzde 60 ila 80 oraninda baskinligini korudugu belirlendi.

Endise verici varyantlar

Dünya Saglik Örgütü, 10 Mayis’ta SARS-CoV-2’nin Delta varyantini (B.1.617.2) da içeren B. 1.617 mustasyonunun alt dizilerini "endise verici varyantlar" olarak tanimladi. Bu siniflandirma, bir varyantin daha bulasici, hastaligin daha siddetli seyretmesine neden olan, tedaviye yanit vermeyen ve standart testlerle teshis edilmesinin zor oldugunu gösteriyor.

Delta Varyanti, DSÖ tarafindan "endise verici varyant" olarak ilan edilen dördüncü varyant olarak kayda geçti. Diger "endise verici varyantlar" ise ilk kez Birlesik Krallik’ta Alfa varyanti (B.1.1.7), ilk olarak Güney Afrika’da tespit edilen Beta (B.1.351) ve ilk olarak Brezilya’da görülen Gama (P.1).

Delta varyanti asiya karsi orta derecede dirençli

Delta Varyantinin özellikle tek doz alan kisilerde asilara orta derecede dirençli oldugu düsünülüyor. 22 Mayis’ta yayinlanan Ingiltere Halk Sagligi arastirmasi sonuçlarina göre, AstraZeneca veya Pfizer asisinin tek dozunun bir kisinin, Delta varyantinin neden oldugu COVID-19 semptomlari gelistirme riskini ancak yüzde 33 oraninda azaltabiliyor. Bu oran Alfa varyanti için yüzde 50 seviyesinde. AstraZeneca asisinin ikinci dozu ile birlikte Delta’ya karsi koruma orani yüzde 60’a yükseliyor. Bu oran Alfa’da yüzde 66 olarak ölçülüyor. Iki doz Pfizer asisi ise Delta’ya karsi yüzde 88, Alfa’ya karsi yüzde 93’e koruyuculuk sagliyor.

Prof. Dr. Tamer Sanlidag: “Delta varyantinin ülkeye girmemesi için özel tedbirler alinmali.”

Yakin Dogu Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Tamer Sanlidag, COVID-19 asilarina karsi orta derecede dirençli olan Delta varyantinin küresel ölçekte yayilmasinin, salginin seyri açisindan endise verici oldugunu söyleyerek “Subat-Haziran aylarini kapsayan dönemde hastanemizde COVID-19 tanisi koydugumuz 686 vakada Delta, Beta ve Gama varyantlarina rastlamadik” ifadesini kullandi. Prof. Dr. Sanlidag, “KKTC’de Delta varyantinin görülmemis olmasi, salgin yönetimi açisindan büyük bir umut olusturuyor. Bu varyantin ülkeye girmemesi için özel tedbirler alinmasi büyük bir önem tasiyor” degerlendirmesi yapti. COVID-19 tanisi alan hastalarin hangi varyantla enfekte oldugunun belirlenmesi gerektiginin önemine de vurgu yapan Prof. Dr. Sanlidag, “Üniversite olarak gelistirdigimiz SARS-CoV-2 PCR Tani ve Varyant Analiz Kiti’nin Delta varyanti ile birlikte Dünya Saglik Örgütü’nün endise verici varyantlar olarak siniflandirdigi Alfa, Beta ve Gama varyantlarini da tespit edebilecek kabiliyette olmasi salgin sürecinin yönetimine büyük bir katki yapacak” açiklamasini yapti.
Kaynak: İHA