Kanada'nin Batisinda Etkili Olan Asiri Sicak Nedeniyle 130'Dan Fazla Kisi Öldü

NEW YORK – Kanada’nin bati eyaletlerinde etkili olan asiri sicak hava dalgasi nedeniyle en az 130 kisinin hayatini kaybettigi belirtildi.

Vancouver Polis Departmani, cuma gününden bu yana sicak hava dalgasiyla baglantili oldugu düsünülen çogu yasli 130’dan fazla ölüm ihbari aldiklarini açikladi.

Yetkililer, bölgede asiri sicak hava dalgasi etkisini göstermeye devam ederken ölü sayisinin da artmasini beklediklerini kaydetti.

Bölgede genelde yaz aylarinin 30 derece civarinda seyretmesi nedeniyle ihtiyaç duyulmadigi için çogu evde klima bulundurulmadigi, bunun da asiri sicaklarda ölümleri artirdigi degerlendirmesi yapildi.

Kanada’nin Pasifik bölgesinde son üç gündür hüküm süren rekor düzeydeki sicakliklar hayati olumsuz etkilerken, British Columbia bölgesindeki Lytton yerlesim yerinde sicakligin 49,6 santigrat dereceyi buldugu ifade edildi.

Kanada meteoroloji servisi, ülkede simdiye kadar tutulan kayitlarda sicakligin 45 dereceyi geçmedigine dikkati çekerken, yetkililer ülkenin bati kesimindeki British Columbia ve Alberta eyaletlerinin tamaminda ve Saskatchewan ile Manitoba'nin bir kisminda acil durum ilan etti.

Kanada ve ABD'nin bati bölgelerindeki asiri sicakliga, California'dan Kuzey Kutbu bölgelerine uzanan bir statik yüksek basinçli "isi kubbesinin" neden oldugu belirtiliyor.

- ABD'de 12 ölü

ABD’nin Pasifik kiyisinin kuzeyindeki bölgelerde de mevsim normallerinin çok üstünde seyreden sicak hava dalgasi etkili olmaya devam ediyor.

ABD Ulusal Meteoroloji Servisi, dün termometrelerin Oregan’in Portland sehrinde 46,1 ve Washington eyaletine bagli Seattle kentinde 42,2 santigrat dereceyi gördügünü bildirdi.

Bu sehirlerdeki sicaklik verilerinin, kayit tutulmaya baslanan 1940’tan bu yana bir rekora karsilik geldigi belirtilirken bölgede en az 12 kisinin de sicak hava dalgasiyla baglantili saglik sorunlari nedeniyle hayatini kaybettigi açiklandi.

Asiri sicaklar nedeniyle artan klima ihtiyacindan dolayi bölgede elektrik kullaniminin arttigi, elektrik sisteminin asiri talebi kaldiramamasi nedeniyle dönüsümlü elektrik kesintilerine gidilecegi belirtildi.

Seattle ve Portland’da insanlarin, belediyeler tarafindan kurulan "serinleme merkezlerine" akin ettigi kaydedildi.

Kaynak: AA