Is Dünyasi, Ofis Disinda Çalismayi Sevdi

Yarin baslayacak yeni dönemde, özellikle beyaz yakalilarin büyük kismi uzaktan ya da hibrit çalismayi sürdürecek Eczacibasi Toplulugu Insan Kaynaklari Grup Baskani Eylem Özgür: 'Hangi islerimizin mutlaka ofiste hangi islerimizin ise teknoloji katkisi ile ofisten bagimsiz yapilabilecegini degerlendirdik. Bu yeni düzenin gerektirdigi, yönetisim yapisini ve teknik ihtiyaçlari belirleyerek is gücümüzü hibrit ve dinamik olarak yapilandiriyoruz' TAV Havalimanlari Insan Kaynaklari Grup Baskani Hakan Öker: 'Türkiye'de asilamanin basariyla yayginlasmasiyla birlikte önümüzdeki dönemde kontrollü bir sekilde hibrit çalisma düzenine geçerek ofislerimizi açmayi planliyoruz' Hyundai Assan Genel Müdürü Murat Berkel: 'Su an hiçbir seyi degistirmiyoruz. Su an neyse 1 Temmuz'dan sonra da almis oldugumuz kararlar hem kendi merkez ofisimizde hem de fabrikada devam edecek. Biz su an zaten hibrit çalisiyoruz' Vodafone Türkiye Icra Kurulu Baskan Yardimcisi Bülent Bayram: 'Asi ve normallesme takvimine bagli olarak eylül itibariyla hibrit modele geçmeyi planliyoruz. Hibrit modelde, toplam çalisma zamanimizin ortalama yüzde 40'i ofisten, yüzde 60'i ise uzaktan olacak sekilde düzenlenecek' 'Uzaktan çalisma döneminde çalisma arkadaslarimiz için bazi yeni yan haklar ve destek paketleri tanimladik. 'Uzaktan çalisir yakindan ilgileniriz' anlayisini benimsiyoruz' Turkcell Genel Müdür Yardimcisi Serhat Demir: 'Esnek çalisma modelimiz ile çalisanlarimiz bundan sonra istedikleri kadar uzaktan istedikleri kadar da ofisten çalisabilecek. Yani çalisanlarimiza tamamen bir özgürlük verdigimizi söyleyebilirim' Yapi Kredi: 'Hem uzaktan hem de ofisten çalismanin mümkün oldugu hibrit bir model olan 'yalin çalisma' sistemine pandemiden sonra da devam edecegiz'

EKIP - Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini döneminde uzaktan çalismaya geçen is dünyasinda, Türkiye'de normallesme kararinin uygulanmaya baslayacagi 1 Temmuz sonrasi da uzaktan ya da hibrit çalisma modelinin (yari ev, yari ofisten çalisma sistemi) devam etmesi karari öne çikiyor.

Yaklasik 1,5 yildir devam eden Kovid-19 salgini, günlük hayatta birçok degisime neden olurken, salginin etkisi is yapis modellerine de yansidi. Salginin arttigi dönemlerde uzaktan çalisma modeli ile hizmetlerini sürdüren sirketler, kademeli normallesme sürecinde de hibrit çalisma modelini benimsedi.

Türkiye'de yarin baslayacak normallesme karari kapsaminda, birçok sirketin esnek çalisma modelini devam ettirme plani oldugu ortaya çikti. Buna göre, yeni dönemde özellikle beyaz yakalilarin büyük kismi uzaktan ya da hibrit çalismayi sürdürecek.

- Holdinglerden hibrit modele devam karari

Eczacibasi Toplulugu, 2013 yilindan beri uyguladigi esnek çalisma, 2016'dan beri devam eden uzaktan çalisma modellerini, dinamik is gücüne çeviriyor. 1 Ocak 2021 itibariyla Türkiye'deki saha satis kadrolarini uzaktan çalisma düzenine geçiren Eczacibasi Toplulugu, 1 Temmuz 2021 itibariyla da beyaz yakali çalisanlarinin yüzde 60'inin uzaktan ya da hibrit düzende çalisacaklari yeni çalisma düzenini "Adresimiz farkli, konumumuz ayni" mottosuyla paylasti.

Yurt içi ve disindaki beyaz yaka çalisan rollerini analiz ederek isin gereksinimlerine uygun olarak belirlenen 3 ayri çalisma modeline göre, Toplulugun beyaz yaka çalisanlarinin yüzde 35'i hibrit düzende haftanin 2 günü ofis disinda farkli bir lokasyonda çalisabiliyor.

Yüzde 25'i isin geregi tam zamanli uzaktan çalisirken, ofiste çalisma rahatligina devam edebilmeleri için ergonomi ve teknoloji destek paketleriyle destekleniyor.

Yeni çalisma düzeni ile hem mevcut pozisyonlari mekan bagimsiz çalisma esnekligine kavusturmayi hem de global pazarda büyürken, dünyanin herhangi bir yerindeki yetenegi Topluluga kazandirmayi amaçlayan Eczacibasi, bu uygulamayi yurt disi ofisleri için de hayata geçirdi.

Eczacibasi Toplulugu Insan Kaynaklari Grup Baskani Eylem Özgür, yeni çalisma düzenini belirlerken, tüm is süreçlerini gözden geçirdiklerini belirterek, sunlari kaydetti:

"Hangi islerimizin mutlaka ofiste hangi islerimizin ise teknoloji katkisi ile ofisten bagimsiz yapilabilecegini degerlendirdik. Bu yeni düzenin gerektirdigi yönetisim yapisini ve teknik ihtiyaçlari belirleyerek is gücümüzü hibrit ve dinamik olarak yapilandiriyoruz. Global olarak büyüyen bir Topluluk olarak, dünyanin her yerindeki yeteneklere ulasabilmek ve Eczacibasililar için de mekan bagimsiz çalisma firsati yaratmak çok degerli. Eczacibasililar olarak, bizim için çalistigimiz ortam küçücük bir detay. Adresimiz farkli olsa da konumumuz her zaman ayni."

Çogu büyük holding yetkilisi, yaptiklari açiklamada, 1 Temmuz'a özel bir degisiklige gidilmeyecegini, mevcut düzenin devam edecegini bildirdi.

- "Ofislerimizde sosyal mesafe ve hijyen uygulamalarinin yani sira uzaktan çalismaya geçtik"

TAV Havalimanlari Insan Kaynaklari Grup Baskani Hakan Öker de TAV Havalimanlari olarak salginin basindan bu yana önceliklerinin çalisanlarin ve yolcularin güvenligi oldugunu belirtti.

Saglik otoriteleri, ulusal ve uluslararasi kuruluslarin tavsiyeleri dogrultusunda tüm önlemleri aldiklarini ve buna devam ettiklerini aktaran Öker, "Bu kapsamda ofislerimizde sosyal mesafe ve hijyen uygulamalarinin yani sira uzaktan çalismaya geçtik. Türkiye'de asilamanin basariyla yayginlasmasiyla birlikte önümüzdeki dönemde kontrollü bir sekilde hibrit çalisma düzenine geçerek ofislerimizi açmayi planliyoruz. Çalisanlarimizin iki doz asilanarak yüksek bir korumaya kavusmasiyla birlikte kademeli olarak ofiste çalisma düzenine geçecegiz. Salginin ve asilama sürecinin seyrini yakindan takip ederek risk analizlerine uygun sekilde hareket ediyoruz." ifadelerini kullandi.

- Otomotiv sektöründe mevcut çalisma düzeninin korunmasi planlaniyor

Otomotiv sektöründe ise su an için salgin kosullarinda alinan tedbirlerin uygulanmaya devam etmesi ve mevcut çalisma düzeninin korunmasi plani bulunuyor.

Hyundai Assan Genel Müdürü Murat Berkel, "Kovid-19'la ilgili Güney Kore'deki fabrikamizda uygulanan kurallarin hepsi bizim fabrikamizda da uygulaniyor. Inanilmaz bir tedbir silsilesi var. Dolayisiyla biz su an hiçbir seyi degistirmiyoruz. Su an neyse 1 Temmuz'dan sonra da almis oldugumuz kararlar hem kendi merkez ofisimizde hem de fabrikada devam edecek. Biz su an zaten hibrit çalisiyoruz." ifadelerini kullandi.

Toyota Türkiye Pazarlama ve Satis AS'den yapilan açiklamada da geçen yilin mart ayinda salginin ilaniyla birlikte genel merkez çalisanlari için alinan uzaktan çalisma kararinin, ilk etapta Eylül 2021'e kadar sürdürülecegi bildirildi. Açiklamada, "Eylül ayinda pandemi kosullarina göre tekrar durum degerlendirmesi yaparak çalisma düzenimiz ile ilgili kararimizi verecegiz. Bu süreçte tüm Türkiye'ye yayilmis yetkili satici ve servislerimiz, pandemi önlemlerine ve alinan kararlara uygun olarak hizmetlerini devam ettireceklerdir." ifadelerine yer verildi.

Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye ise herhangi bir degisiklik olmadigini, mevcut sartlarda ve kosullarda üretim/ihracat faaliyetlerinin devam ettigini duyurdu.

Oyak Renault'dan yapilan açiklamada, "Olagan yillik bakim ve modernizasyon çalismalari nedeniyle zaten su anda fabrikamizda araç üretimi yapilmamaktadir. Kurban Bayrami sonrasinda üretimimiz kaldigi yerden devam edecektir. Çalisma düzenimizde de herhangi bir degisiklik olmasi öngörülmemektedir." denildi.

- "Ofislerimiz, standart mesai saatleri içinde bulundugumuz bir alan olmaktan çikacak"

Vodafone Türkiye Icra Kurulu Baskan Yardimcisi Bülent Bayram, Vodafone'un salgin döneminde birinci önceliginin, çalisma arkadaslarinin, onlarin ailelerinin ve sevdiklerinin sagligini ve güvenligini korumak oldugunu söyledi.

Virüsün tespit edildigi ilk günden itibaren çalisanlari düzenli ve seffaf bir biçimde bilgilendirdiklerini, farkindalik ve bilinçlendirme çalismalari yaptiklarini anlatan Bayram, su degerlendirmelerde bulundu:

"Virüsün ülkemizde de görülmesiyle birlikte önlemlerimizi artirdik ve evden çalisma, online toplanti, seyahat kisitlamasi gibi pek çok uygulamayi hayata geçirdik. Hazirliklarimizi tamamlayarak mümkün olan tüm birimlerimizi evden çalismaya yönlendirdik. Sadece birkaç haftada tüm müsteri hizmetleri ekibimizi evden çalisma modeline geçirdik. Bu dönemde uzaktan çalismayi destekleyen araçlar sunmayi ve evden çalisirken sagligimizi korumayi en önemli odak alanlari olarak belirledik ve bu odagimizi sürdürüyoruz. Evden çalismayi destekleyen teknolojilerimiz sayesinde faaliyetlerimize kesintisiz devam ediyoruz. Mevcut mobil uygulamalarimiz ve online platformlarimiz sayesinde çalisanlarimizla sürekli olarak açik ve seffaf diyalog halindeyiz.

Mart 2020 itibariyla merkez ofis çalisanlarimiz ve müsteri hizmetleri ekibimiz dahil tüm sirketimiz uzaktan çalisma düzenine geçti. Eylül 2020'de müsteri hizmetlerimizin pandemi sonrasinda da kalici olarak uzaktan çalisacagini duyurduk. Simdi de diger çalisanlarimiz için hibrit çalisma modelini kalici hale getiriyoruz. Asi ve normallesme takvimine bagli olarak eylül itibariyla hibrit modele geçmeyi planliyoruz. Hibrit modelde, toplam çalisma zamanimizin ortalama yüzde 40'i ofisten, yüzde 60'i ise uzaktan olacak sekilde düzenlenecek."

Çalisanlarin, zamanlarinin ne kadarini uzaktan ne kadarini ofislerde geçireceklerini kendi islerinin gereklilikleri ve kisisel tercihlerine bagli olarak belirlemekte özgür olacagini vurgulayan Bayram, ofislerin, standart mesai saatleri içinde bulunulan bir alan olmaktan çikacagini aktardi.

"Merkez ve bölge ofislerimiz, çalisanlarimizin is birligi, inovasyon, sosyallesme amaciyla bir araya gelecekleri bulusma noktalari olacak. Amacimiz, evdeki verimlilik ve ofisteki is birliginin sinerjisini en üst seviyeye çikarmak" diyen Bayram, 'Uzaktan çalisir yakindan ilgileniriz.' anlayisini benimsediklerini, fiziksel olarak uzak olsalar da her zaman çalisanlarinin yaninda olduklarini söyledi.

Bayram, uzaktan çalisma döneminde çalisanlar için bazi yeni yan haklar ve destek paketleri tanimladiklarini da bildirdi.

- "Çalisanlarimizin hem sosyal hem de psikolojik olarak yanlarindayiz"

Turkcell Genel Müdür Yardimcisi Serhat Demir de geçen yil mart ayinda Türkiye'de ilk pozitif vakanin açiklanmasinin ardindan çok hizli sekilde aksiyonlar alarak 14 gün gibi kisa bir sürede çagri merkezi çalisanlari da dahil olmak üzere binlerce çalisanla birlikte evden çalisma modeline geçis yaptiklarini hatirlatti.

Turkcell olarak 2016 yilindan beri çalisanlara "mobil çalisma" ve farkli plazalardan çalisabilecekleri "ofistasyon" imkanlari sunan bir sirket olduklarini belirten Demir, sunlari söyledi:

"Çalisanlarimizin hem bu düzene alisik olmalari hem de sagladigimiz teknolojik altyapilar sayesinde bu süreçte olumsuz bir durum yasamadik. Evden çalisma devam ederken magazalarimizdaki arkadaslarimizi da unutmadik. AVM'lerde bulunan 170'ten fazla magazamizi ülke genelinde alinan önlemler kapsaminda kapattik ve çalisanlarimizin mesailerini haftada 6 gün olacak sekilde 12.00 ila 18.00 saatleri arasina çektik. Büyük kismini evlerden devam ettirdigimiz pandemi sürecinde, is yapis anlaminda olumsuz bir durum yasamasak da sosyal anlamda olumsuz etkilerinin farkindaydik. Bunun için çalisanlarimizin hem sosyal hem de psikolojik olarak yanlarinda olmaya özen gösterdik. Onlar için spordan sanata kadar çesitli online aktiviteler düzenledik, online toplantilarla belirli araliklarla bir araya geldik ve istedikleri zaman sirket psikologumuzdan danismanlik almalarini sagladik.

Turkcell olarak çalisan deneyimine ve mutluluguna çok önem veren bir sirketiz ve bunlarin kurum basarisindaki olumlu etkisinin bilincindeyiz. Bu yüzden uzaktan çalisma modelinin çalisanlarimiz için ne ifade ettigini ve bu modeli ne kadar istedikleri konusuyla ilgili çalismalar yürüttük. Belirli araliklarla yaptigimiz anketlerle ve birebir çalisan görüsmeleri ile onlarin deneyimlerini ölçümledik. Çalisanlarimizin memnuniyetini 'duygu durumu', 'sanal çalisma ortami' ve 'uzaktan çalisma verimliligi' ölçümlenme anketleri olmak üzere 3 asamada takip ettik."

Demir, pandemi dönemi uzaktan çalisma deneyimleri ve hem çalisanlardan aldiklari geri bildirimler hem de sirkete uzun vadede faydalarini göz önünde bulundurarak gelistirdikleri "esnek çalisma modeli" ile çalisanlarin bundan sonra istedikleri kadar uzaktan istedikleri kadar da ofisten çalisabileceklerini bildirdi.

"Yani çalisanlarimiza tamamen bir özgürlük verdigimizi söyleyebilirim. Onlari günlere, saat dilimlerine göre sinirlandirmadik. Islerinin gereklilikleri dogrultusunda ister ofisten ister sahadan isterlerse de bulunduklari yerden çalisabiliyorlar" diyen Demir, "Dijital Ofis" uygulamasiyla ofislere gelmek istemeleri durumunda masalarini, otoparki, hatta kuaför, kuru temizleme gibi pek çok imkani kullanmak için çalisanlarin hizlica rezervasyon yapabildigini aktardi.

Demir, yeni çalisma modeli ile ofislerin her zaman açik tutularak tüm hizmetlerin kesintisiz sunulmaya devam edecegini bildirdi.

- "Çalisanlarimiz hibrit çalisma düzeninde de kurum kültürünü, sirketin parçasi oldugunu hissetmeli"

Yapi Kredi'den yapilan açiklamada, pandemi sonrasi çalisma dönemi için çalismalara pandeminin basinda baslandigi aktarilarak, söyle denildi:

"Hem uzaktan hem de ofisten çalismanin mümkün oldugu hibrit bir model olan 'yalin çalisma' sistemine pandemiden sonra da devam edecegiz. Bu sistemde, pandemi basinda belirledigimiz sekilde, merkezi bir planlama ile ekiplerin çalisma düzenini belirlemek yerine, bizim olusturdugumuz çerçeve üzerinden yöneticilerin ekipleri ile birlikte planlama yaptigi düzen devam edecek.

Çalisanlarimiz hibrit çalisma düzeninde de kurum kültürünü, sirketin parçasi oldugunu hissetmeli. Bunu saglayabilmek için çalismalarimizi sürdürüyoruz. Yöneticilerimize de bu asamada önemli bir is düsüyor. Ekipleri ile kuracaklari iletisim ve çalisma düzenlerini beraber olusturmalari sayesinde çalisanlarin yeni çalisma düzenine daha kolay adapte olacaklarini düsünüyoruz. Yöneticilerimizin yeni çalisma düzeninin getirdigi ihtiyaçlari bilerek bu yaklasimimiza uygun bir yönetim anlayisi olusturacaklarina inaniyoruz."

- ING'de, 2015 yilindan bu yana çalisanlar haftada 2 gün uzaktan çalisiyor

ING Türkiye, "ING'de önce kendin olursun, sonra ING'li" yaklasimi ile çalisanlarinin önce kendileri olabilmeleri için yenilikçi bakis açisiyla farkli çalisma modelleri gelistiriyor. Çalisanlarina uzaktan ve esnek çalisma modelleri saglayan ING'de, 2015 yilindan bu yana çalisanlar haftada 2 gün uzaktan çalisiyor ve esnek çalisma saatlerinden yararlaniyor. Yaz dönemine özel tasarlanan Flexi Yaz uygulamasi ile ING, çalisanlarina istedikleri sehir ve lokasyondan çalisma ayricaligi sagliyor.

Sektörde fark yaratan esnek çalisma uygulamalarinin ardindan bu alandaki liderligini sürdürecek yeni modeller üzerinde çalismaya salgin döneminden önce baslayan ING, bu dogrultuda 4 yeni çalisma modelini daha gelistirerek 1 Ocak 2021'den itibaren kalici olarak uygulamaya koydu. Bu modeller "Flexi 365", "Ayda Bir Haftam Flexi", "Haftam 3 ve 4 Gün Flexi" olarak siralanirken, ING Türkiye, yeni çalisma modelleri ile ilgili uygulama basladigindan bu yana çalisanlarindan çok olumlu geri bildirimler aldi.

ING Türkiye'nin sundugu farkli seçenekler sayesinde "ING'de önce kendin olursun sonra ING'li" yaklasimina uygun olarak herkes, is ve yasam dinamiklerine uygun modeli seçebiliyor ve modeller arasi geçis esnekligi de sunuluyor.

ING Türkiye, yeni çalisma modelleri dahil hayata geçirdigi tüm uygulamalarda isin ihtiyaçlarinin karsilandigi ve uyulmasi gereken regülatif gereklilikler, yasal sorumluluklar yerine getirildigi sürece esnek, özgür ve yenilikçi olmayi önde tutuyor.

Kaynak: AA