Is Cihazlarinin Güncellenmesi Konusunda Bilisim Teknoloji Ekipleriyle Personel Anlasmazlik Yasiyor

Bilisim teknolojileri ekipleri, personelin yüzde 65'inin belirli yazilimlara veya isletim sistemlerine odakli güncellemeleri yüklemeyi atlamasina izin veriyor Kaspersky Güvenlik Bilinci Egitimleri Is Gelistirme Müdürü Elena Molchanova: 'Çalisanlarin cihazlarini düzenli olarak güncellemelerini öneriyoruz. Her güncelleme yalnizca birkaç dakika sürer. Bu yalnizca korunmalarini saglamakla kalmaz, yasanan kisa kesinti is süreçlerine zarar vermeden bedeni ve zihni yeniden toparlamak için kullanilabilir'

Kaspersky tarafindan çalisanlarin güncellemelere yönelik tutum ve aliskanliklarini arastirmak için yapilan çalismada, is cihazlarini güncelleme konusunda bilisim teknolojileri çalisanlariyla anlasmazlik yasandigi ortaya çikti.

Sirketten yapilan açiklamaya göre, Kaspersky’nin yaptigi arastirma, Türkiye’de çalisanlarin yüzde 22’sinin daha önce bilisim teknolojileri personeliyle is cihazlarini güncellemenin önemi veya sikligi konusunda anlasmazlik yasadigini gösteriyor.

Bilisim teknolojileri ekipleri, bu tür taleplerle hemfikir olma egiliminde ve personelin yüzde 65'inin belirli yazilimlara veya isletim sistemlerine odakli güncellemeleri yüklemeyi atlamasina izin veriyor.

Güncellemeler, sadece yeni islevler getirmek ve hatalari düzeltmekle kalmiyor ayni zamanda güvenlik açiklarini da gideriyor. Bir güvenlik güncellemesinin yayinlanmasi kötü niyetli kisilerin bu sorunlardan haberdar olmasi anlamina geliyor. Bu nedenle kurumsal güvenlik için yama yönetimi sart oluyor ancak personelin bir kismi is cihazlarini güncelleme konusunda isteksiz davraniyor. Bu da sirket aginda savunmasiz bilgisayarlar, dizüstü bilgisayarlar ve akilli telefonlar oldugu anlamina geliyor.

Söz konusu anlasmazliklar agirlikli olarak çalisanlarin lehine sonuçlaniyor. Güncellemeler hakkinda BT ekipleri ile tartisan katilimcilara güncellemeleri atlamalarina izin verilip verilmedigi veya neyin güncellenecegini seçmelerine izin verilip verilmedigi soruldugunda, katilimcilarin yüzde 65’i her ikisine de "evet" cevabini verdi.

Çalisanlar, güncelleme için harcanan zamanin üretkenliklerini etkileyeceginden korktuklari için bunu talep ediyor. Ankete katilanlarin yarisindan fazlasi dikkatleri dagildigi için güncellemeleri atliyor veya erteliyor.

Güncelleme sirasinda yüzde 42’si yaptiklarina ara verirken, yüzde 10’u sabirla masasinda bekliyor. Zorluklar, kurulum asamasinda da bitmiyor. Çalisanlarin yüzde 48’i bir yazilimin yeni sürümünü ögrenmenin islerini yapmalarini engelleyecek bir zaman kaybi oldugu konusunda hemfikir durumda bulunuyor.

Genel olarak, Türkiye’de ankete katilanlarin yüzde 52’si is cihazlarini güncelleme konusunda kisisel cihazlardan daha az endise duyduklarini, is cihazlarini güncel tutmanin önemsiz bir konu oldugunu belirtiyor.

- "Çalisanlarin cihazlarini düzenli olarak güncellemelerini öneriyoruz"

Açiklamada görüslerine yer verilen Kaspersky Güvenlik Bilinci Egitimleri Is Gelistirme Müdürü Elena Molchanova, sunlari kaydetti:

"Çalisanlarin cihazlarini düzenli olarak güncellemelerini öneriyoruz. Her güncelleme yalnizca birkaç dakika sürer. Bu yalnizca korunmalarini saglamakla kalmaz, yasanan kisa kesinti is süreçlerine zarar vermeden bedeni ve zihni yeniden toparlamak için kullanilabilir. Örnegin, çalisanlar Kaspersky tarafindan olusturulan özet kilavuzdan hareketle kisa, basit bir dizi egzersiz yapabilirler. Ayrica, bunu is arkadaslarina gönderebilir, çiktisini alip güncellemeler basladiginda bir göz atabilirler.”

Bilisim teknolojileri personelinin, çalisanlari, güncellemeleri düzenli olarak yüklemeye tesvik etmesine yardimci olmak için Kaspersky, sunlari öneriyor:

"Güncellenen yazilimin nasil kullanilacagina iliskin talimatlar veya video dersleri hazirlayin. Herhangi bir sorun durumunda çalisanlarin ulasabilecegi kisilerin iletisim bilgilerini paylasin. Personeli zamaninda güncelleme yapmanin önemi ve siber suçlularin bunu ne sekilde istismar ederek ne gibi zararlara yol açabilecegi konusunda egitin. Çalisanlari, güncellemeleri uzun süre ertelemeleri durumunda cihazlarinin otomatik olarak bunlari yükleyebilecegi ve acil bir isle mesgulken cihazlarinin kapanip açilabilecegi konusunda uyarin.

Kaspersky Automated Security Awareness Platform gibi bu konuyu da kapsayan bir güvenlik farkindaligi kursu uygulayin. 'Teknolojik boyun tutulmasi' sorununu gidermeye yardimci olacak egzersizler içeren ipuçlari dokümanini çalisanlarinizla paylasin. Kritik BT veya operasyonel sistemleri güncellemelerin gecikmesinden bagimsiz olarak her zaman koruma altinda tutmak önemlidir. Bu, sistemlerin yalnizca önceden belirlenmis etkinlikleri gerçeklestirmesini gerektirir. Siber bagisiklik kavramini destekleyen KasperskyOS, tasarimi geregi güvenli BT sistemleri olusturmak için kullanilabilir."
Kaynak: AA